Οι ασφάλειες αυτοκινήτου και οι εύτηκτοι σύνδεσμοι εξηγούνται

Φυσητών των ασφαλειών αυτοκινήτου και των εύτηκτων συνδέσεων

Οι ασφάλειες αυτοκινήτου είναι οι πυροσβέστες και οι σωματοφύλακες του κόσμου των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων. Κάθε φορά που μια ξαφνική βραχυκύκλωμα ή επιτάχυνση απειλεί οποιοδήποτε από τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά που βρίσκονται στα σύγχρονα αυτοκίνητα και στα φορτηγά, μια ασφάλεια είναι έτοιμη να ρίξει τον εαυτό της στο πεδίο της φωτιάς.

Με τον τρόπο αυτό, η ασφάλεια παίρνει μια εικονική σφαίρα για κάποιο πιο πολύτιμο, σύνθετο ή απαραίτητο στοιχείο ή συσκευή, όπως ένα στερεοφωνικό ή ενισχυτή αυτοκινήτου .

Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα κάποια προσωρινή απώλεια λειτουργικότητας, αλλά οι ασφάλειες είναι φθηνές και συνήθως είναι εύκολο να αντικατασταθούν και κάθε υποκείμενο πρόβλημα θα αποκαλυφθεί τυπικά με επαναλαμβανόμενες αστοχίες μιας ασφάλειας στο ίδιο κύκλωμα.

Οι εύτηκτοι σύνδεσμοι, ενώ είναι διαφορετικοί στο σχεδιασμό, είναι πανομοιότυποι με σκοπό και λειτουργικότητα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ασφαλειών, αλλά τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα και φορτηγά χρησιμοποιούν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τύπους ασφαλειών με πτερύγια, κατά φθίνουσα σειρά μεγέθους:

Δεν είναι όλες οι ασφάλειες αυτοκινήτου το ίδιο;

Οι σύγχρονες ασφάλειες αυτοκινήτου βασίζονται όλες στις βασικές ασφάλειες ATO και ATC τύπου "blade" που κατοχύρωσε η Littelfuse τη δεκαετία του 1970 .

Υπάρχουν πολλά μεγέθη και διαμορφώσεις των ασφαλειών λεπίδων σήμερα, αλλά όλα φέρουν μια φυσική ομοιότητα με τις αρχικές ασφάλειες ATO και πολλές εφαρμογές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πρότυπες ασφάλειες ATO και ATC.

Οι διαφορές μεταξύ αυτών των διαφόρων τύπων ασφαλειών λεπίδων είναι κατά κύριο λόγο το μέγεθος και ο αριθμός των ακροδεκτών, αν και οι φυσικά μεγαλύτερες ασφάλειες χρησιμοποιούνται συνήθως σε εφαρμογές υψηλότερου ρεύματος.

Τα παλαιότερα οχήματα χρησιμοποιούν μια ποικιλία διαφορετικών τύπων ασφαλειών, αν και οι συνηθέστερες ήταν οι ασφάλειες "γυάλινων σωλήνων" και οι ασφάλειες τύπου "Bosch", οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα σε παλαιότερα οχήματα που βρίσκονται ακόμα στο δρόμο.

Οι ασφάλειες γυάλινων σωλήνων αποτελούνται από ένα γυάλινο σωλήνα, που καλύπτεται από μεταλλικά τερματικά και με μεταλλική ταινία που διέρχεται από το κέντρο. Οι ασφάλειες τύπου Bosch είναι επίσης κυλινδρικές, αλλά είναι κατασκευασμένες από στερεό κεραμικό υλικό με μεταλλική ταινία στην επιφάνεια.

Δεδομένου ότι οι ασφάλειες αυτοκινήτων διαφοροποιούνται τόσο από τον τύπο του σχεδιασμού όσο και από την τρέχουσα βαθμολογία, όλες οι ασφάλειες δεν είναι οι ίδιες. Παρόλο που είναι σίγουρα δυνατή η αντικατάσταση οποιασδήποτε ασφάλειας ATO με οποιαδήποτε άλλη ασφάλεια ATO, αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο εάν αντικατασταθεί η λανθασμένη ασφάλεια.

Παρομοίως, είναι μερικές φορές φυσικά δυνατή η αντικατάσταση μιας ασφάλειας τύπου Bosch με έναν τύπο γυάλινου σωλήνα αμερικανικού τύπου, αλλά επιβάλλεται η προσκόλληση στην ίδια τιμή έντασης και μια ασφάλεια θωράκισης με επίπεδη τάπα συνήθως δεν ταιριάζει καλά σε μια θήκη ασφάλειας σχεδιασμένη για κωνικά ακραία καλύμματα.

Τύποι ασφαλειών λεπίδας

Υπάρχουν έξι τύποι ασφαλειών λεπίδας που μπορεί να συναντήσετε όταν ανοίγετε το κιβώτιο ασφαλειών σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο ή φορτηγό: micro2, micro3, mini-mini, mini, κανονικά και maxi.

Για όλες τις ασφάλειες της λεπίδας, το περίβλημα μπορεί να είναι αδιαφανές ή καθαρό. Όταν το περίβλημα είναι καθαρό, είναι συνήθως εύκολο να καταλάβετε αν η ασφάλεια είναι κακή, καθώς η ταινία μεταλλικής περιέλιξης που συνδέει τους δύο ακροδέκτες είναι εύκολα ορατή. Αν η λωρίδα σπάσει, αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια έχει ανατινάξει.

Οι ασφάλειες Micro2 είναι ο μικρότερος τύπος ασφάλειας της λεπίδας και είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από το γεγονός ότι είναι πολύ ψηλότερες από αυτές που είναι ευρείες.

Από την άποψη του μεγέθους, οι μίνι ασφάλειες χαμηλού προφίλ και οι τακτικές μίνι ασφάλειες έχουν το ίδιο ύψος και πλάτος του σώματος, αλλά οι ακροδέκτες με μύτες χαμηλού προφίλ ελάχιστα εκτείνονται πέρα ​​από το κάτω μέρος του σώματος.

Οι ασφάλειες Micro3 είναι μεγαλύτερες από τις Micro2, χαμηλού προφίλ ή μίνι ασφάλειες, αλλά είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμοι από το γεγονός ότι χρησιμοποιούν τρία τερματικά φτυαρίσματος. Κάθε άλλος τύπος ασφαλειών λεπίδων χρησιμοποιεί μόνο δύο ακροδέκτες. Περιλαμβάνουν επίσης δύο στοιχεία ασφάλειας, τα οποία επιτρέπουν την ενιαία ασφάλεια να χειρίζεται αποτελεσματικά δύο κυκλώματα.

Ασφάλειες ATO και ATC, ή "κανονικές" ασφάλειες λεπίδων, είναι ο αρχικός και επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος τύπος. Παρόλο που πολλές εφαρμογές άρχισαν να αντικαθιστούν τις ασφάλειες ATO και ATC με μίνι ασφάλειες τη δεκαετία του 1990, εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες. Αυτές οι ασφάλειες είναι ευρύτερες από ό, τι είναι ψηλές και έρχονται σε δύο βασικούς τύπους. Οι ασφάλειες ATO είναι ανοικτές στο κάτω μέρος, ενώ οι ασφάλειες ATC διαθέτουν ένα πλαστικό σώμα που είναι εντελώς κλεισμένο.

Ο μεγαλύτερος τύπος ασφάλειας λεπίδας είναι η μέγιστη ασφάλεια. Αυτά είναι σημαντικά μεγαλύτερα από οποιοδήποτε άλλο είδος φλάντζας ή φτερωτής αυτοκινητοβιομηχανίας, και χρησιμοποιούνται συνήθως για εφαρμογές υψηλότερου ρεύματος.

Κωδικοποίηση χρώματος ασφάλισης αυτοκινήτων

Ενώ είναι δυνατόν να αντικαταστήσετε οποιαδήποτε ασφάλεια ATC με οποιαδήποτε άλλη ασφάλεια ATC, οποιαδήποτε μίνι ασφάλεια με οποιαδήποτε άλλη μίνι ασφάλεια και ούτω καθεξής, αυτό δεν είναι ασφαλές αν δεν ταιριάζει με τις τρέχουσες βαθμολογίες. Παρόλο που οι ασφάλειες μπορούν να φυσούν υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, λόγω ηλικίας και φθοράς, μια πυροδοτούμενη φούξια συχνά υποδεικνύει ένα βαθύτερο πρόβλημα.

Αν λοιπόν αντικαταστήσετε μια φουσκωτή ασφάλεια με άλλη ασφάλεια με υψηλότερη ένταση, μπορείτε να αποτρέψετε αμέσως την εμφύσηση της ασφάλειας, αλλά υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί κάποιο άλλο ηλεκτρικό στοιχείο ή ακόμα και να ξεκινήσετε μια πυρκαγιά.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι για να πείτε την ένταση μιας ασφάλειας τύπου λεπίδας. Το πρώτο είναι να κοιτάξετε στην κορυφή της ασφάλειας, όπου θα βρείτε την ένταση της έντασης που τυπώνεται ή σφραγίζεται στο πλαστικό. Αν η βαθμολογία έχει φθαρεί, μπορείτε επίσης να δείτε το χρώμα του σώματος της ασφάλειας ή να ελέγξετε το διάγραμμα ασφαλειών για να δείτε τι είδους ασφάλεια ανήκει στη συγκεκριμένη υποδοχή.

Τα χρώματα και οι φυσικές διαστάσεις για τις ασφάλειες τύπου πτερυγίου καθορίζονται στο DIN 72581 και δεν είναι διαθέσιμα όλα τα χρώματα ή οι ονομαστικές τιμές σε όλα τα μεγέθη.

Χρώμα

Ρεύμα

Micro2

Μίνι

Τακτικός

Μάξι φόρεμα

Σκούρο μπλε

0,5 Α

Οχι

Οχι

Ναί

Οχι

Μαύρος

1 Α

Οχι

Οχι

Ναί

Οχι

Γκρί

2 Α

Οχι

Ναί

Ναί

Οχι

Βιολέτα

3 Α

Οχι

Ναί

Ναί

Οχι

Ροζ

4 Α

Οχι

Ναί

Ναί

Οχι

Ηλιοκαμένος

5 Α

Ναί

Ναί

Ναί

Οχι

καφέ

7.5 Α

Ναί

Ναί

Ναί

Οχι

το κόκκινο

10 Α

Ναί

Ναί

Ναί

Οχι

Μπλε

15 Α

Ναί

Ναί

Ναί

Οχι

Κίτρινος

20 Α

Ναί

Ναί

Ναί

Ναί

Σαφή

25 Α

Ναί

Ναί

Ναί

Γκρί

Πράσινος

30 Α

Ναί

Ναί

Ναί

Ναί

Μπλε πράσινο

35 A

Οχι

Ναί

Ναί

καφέ

Πορτοκάλι

40 Α

Οχι

Ναί

Ναί

Ναί

το κόκκινο

50 Α

Οχι

Οχι

Οχι

Ναί

Μπλε

60 Α

Οχι

Οχι

Οχι

Ναί

Κεχριμπάρι / μαύρισμα

70 Α

Οχι

Οχι

Οχι

Ναί

Σαφή

80 Α

Οχι

Οχι

Οχι

Ναί

Βιολέτα

100 Α

Οχι

Οχι

Οχι

Ναί

Μωβ

120 Α

Οχι

Οχι

Οχι

Ναί

Ενώ η έγχρωμη κωδικοποίηση είναι στάνταρ σχεδόν στο πλάι για διαφορετικούς τύπους ασφαλειών λεπίδας αυτοκινήτου, δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις είναι 25 A και 35 A maxi ασφάλειες. Αυτές οι ασφάλειες είναι γκρι και καφέ, αντίστοιχα, οι οποίες είναι χρώματα που χρησιμοποιούνται επίσης για ασφάλειες χαμηλότερης έντασης. Ωστόσο, οι μέγιστες ασφάλειες δεν είναι διαθέσιμες σε 2 A ή 7,5 A, οι οποίες είναι οι αξιολογήσεις που χρησιμοποιούνται από αυτά τα χρώματα, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα σύγχυσης.

Λοιπόν, τι για τους εύτηκτους συνδέσμους;

Οι εύτηκτοι σύνδεσμοι έχουν την ίδια βασική λειτουργία με τις ασφάλειες, αλλά κινούνται με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Στις αυτοκινητοβιομηχανικές εφαρμογές, ένας εύτηκτος σύνδεσμος είναι ένα μήκος σύρματος που είναι μερικές μετρητές λεπτότερες από το σύρμα που έχει σχεδιαστεί για προστασία.

Όταν όλα πάνε καλά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία της εύτηκτης σύνδεσης και το σπάσιμο του κυκλώματος, πριν να αποτύχει η προστατευμένη καλωδίωση.

Εκτός από το γεγονός ότι απλά είναι πιο λεπτό από το υπόλοιπο σύρμα σε ένα κύκλωμα, οι εύτηκτοι σύνδεσμοι είναι επίσης συσκευασμένοι σε ειδικά υλικά που έχουν σχεδιαστεί για να μην πιάνουν όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, ενώ το εξαιρετικά υψηλό ρεύμα σε ένα συνηθισμένο καλώδιο μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ένας φουσκωτός εύκαμπτος σύνδεσμος είναι λιγότερο πιθανό να το κάνει.

Οι εύτηκτοι σύνδεσμοι μπορούν να βρεθούν σε ποικίλα μέρη σε αυτοκίνητα και φορτηγά, αλλά χρησιμοποιούνται συνήθως σε εφαρμογές υψηλής έντασης , όπως κινητήρες εκκίνησης , οι οποίοι μπορούν να αντλούν εκατοντάδες ενισχυτές. Όταν φυσάει αυτός ο τύπος εύτηξης, το όχημα δεν θα ξεκινήσει πλέον, αλλά οι κίνδυνοι πυρκαγιάς μειώνονται. Σε άλλες εφαρμογές, ο εύτηκτος σύνδεσμος μπορεί να είναι πιο εύκολος να βρεθεί και να αντικατασταθεί από την καλωδίωση που έχει σχεδιαστεί για προστασία.

Αντικατάσταση ασφαλειών και εύτηκτων συνδέσεων

Η αντικατάσταση των ασφαλειών είναι μια σχετικά εύκολη δουλειά που μπορεί κανείς να κάνει, αλλά είναι ακόμα σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι τα αντικαταστήσετε με το σωστό στυλ και την αντικατάσταση της έντασης. Οι ασφάλειες της λεπίδας είναι μερικές φορές δύσκολο να βγουν έξω, αλλά τα περισσότερα οχήματα έρχονται με ένα εργαλείο ασφάλισης που βρίσκεται μέσα σε ένα από τα κιβώτια ασφαλειών ή είναι τοποθετημένο σε ένα καπάκι κουτιού ασφαλειών.

Παρόλο που είναι αρκετά εύκολο για ένα ασκούμενο μάτι να εντοπίσει τις ασφάλειες αυτοκινήτου στην όραση, μπορείτε επίσης να δείτε έναν οπτικό οδηγό που θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιος τύπος ασφάλειας πρέπει να αποκτήσετε.

Αν αντικαταστήσετε μια ασφάλεια και διαπιστώσετε ότι φυσάει πάλι, αυτό συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα με το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσετε. Η αντικατάσταση της ασφάλειας με ασφάλεια υψηλής έντασης μπορεί να φανεί να επιλύει προσωρινά το πρόβλημα, αλλά ο εντοπισμός των εξαρτημάτων που υπάρχουν σε αυτό το κύκλωμα και η παρακολούθηση και ο καθορισμός του πραγματικού υποκείμενου προβλήματος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να προχωρήσουμε.

Η αντικατάσταση των εύτηκτων συνδέσμων είναι συχνά μια πιο εμπλεκόμενη εργασία απ ​​'ότι απλά τραβώντας μια ασφάλεια, δεδομένου ότι είναι συνήθως βιδωμένοι στη θέση τους και μερικές φορές είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Είναι μια δουλειά που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι εάν διαθέτετε τα κατάλληλα εργαλεία και είστε σε θέση να εντοπίσετε φυσικά τον εύκαμπτο εύκαμπτο σύνδεσμο, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τη σωστή αντικατάσταση.

Με τον ίδιο τρόπο που η χρήση μιας ασφάλειας αντικατάστασης με λανθασμένη εκτίμηση της έντασης είναι κακή ιδέα, η αντικατάσταση ενός εύκαμπτου εύκαμπτου συνδέσμου με το λάθος μέρος είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Σε ένα βέλτιστο σενάριο, ο εύτηκτος σύνδεσμος δεν θα είναι σε θέση να χειριστεί την ένταση της εφαρμογής και θα αποτύχει αμέσως. Σε μια χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσατε να καταλήξετε με μια φωτιά.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ποτέ να αντικαταστήσετε μια εύτηκτη σύνδεση με ένα ηλεκτρικό καλώδιο. Ίσως να έχετε έναν ιμάντα γείωσης ή ένα καλώδιο μπαταρίας γύρω από το οποίο φαίνεται το σωστό μέγεθος και μήκος, αλλά μην το σκεφτείτε καν. Καλέστε το τοπικό κατάστημα ανταλλακτικών, δώστε την στην εφαρμογή και θα μπορέσουν να βρουν έναν εύχρηστο σύνδεσμο που έχει σχεδιαστεί για την εφαρμογή με την οποία εργάζεστε.

Δεδομένου ότι οι εύτηκτοι σύνδεσμοι συχνά φέρνουν τεράστιες ποσότητες ρεύματος, δεν κάνουν καλή δουλειά ή χρησιμοποιούν οποιοδήποτε παλιό καλώδιο ή καλώδιο αντικατάστασης μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά ή πολύ πιο δαπανηρή επισκευή όταν άλλες καλωδιώσεις αποτύχουν αργότερα.