Αξιοποίηση χαρακτηριστικών του δέκτη για οικιακό ήχο πολλαπλών δωματίων

Πολλά πρόσφατα απελευθερωμένα στερεοφωνικά ηχεία ή / και η οικιακή συσκευή ήχου μπορεί να διαθέτουν (μία ή περισσότερες) ασύρματες τεχνολογίες επιπλέον των κοινών αναλογικών και ψηφιακών συνδέσεων . Ο ασύρματος ήχος έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα λόγω της ευκολίας και της ευκολίας χρήσης. Μπορεί να είναι δελεαστικό να εξετάσουμε συνολικά συστήματα ομιλητών, όπως ο Sonos, και να οδηγήσουμε να πιστεύουμε ότι είναι άμεση η αναβάθμιση. Ωστόσο, ο δέκτης που κατέχετε σήμερα μπορεί να είναι εξίσου - αν όχι περισσότερο από - ικανός να δημιουργήσει αυτό το περιβάλλον πολυμέσων ήχου που έχετε ονειρευτεί.

Απλώς απαιτεί λίγο περισσότερη σκέψη, το σχεδιασμό και την προθυμία να πάρει το χρόνο για να συσσωρεύσει σωστά τα πάντα .

Ρύθμιση ήχου πολλαπλών δωματίων

Οποιοσδήποτε σύγχρονος δέκτης οικιακού κινηματογράφου διαθέτει ενσωματωμένο πολυκατοικία (μπορεί επίσης να αναφέρεται ως πολλαπλών ζωνών) και πολλαπλών πηγών. Τουλάχιστον, θα πρέπει να αναμένετε ότι θα μπορείτε να συνδέσετε ένα δεύτερο σετ ηχείων χρησιμοποιώντας το διακόπτη B Speaker . Και ανάλογα με την επωνυμία και το μοντέλο του επιλεγμένου δέκτη, ορισμένοι μπορούν να χειριστούν επιπλέον σύνολα χωρίς την ανάγκη ενσωμάτωσης ενός διακόπτη επιλογής ηχείων . Η δυνατότητα σύνδεσης πολλών ηχείων σε ένα δέκτη σημαίνει ότι μια μοναδική πηγή ήχου μπορεί να αναπαράγεται ταυτόχρονα σε διαφορετικές αίθουσες / ζώνες. Ορισμένοι δέκτες επιτρέπουν επίσης πολλαπλές πηγές ήχου να παίζουν σε πολλές περιοχές.

Πολύ συχνά, ένας δέκτης θα είναι 5.1 ή 7.1 συμβατός με ήχο surround (π.χ. αυτά που σήμαιναν περισσότερα για τις συσκευές home theater). Μερικά από αυτά επιτρέπουν την επανατοποθέτηση των περιφερειακών καναλιών για την ενεργοποίηση των ηχείων σε μια άλλη ζώνη. Έτσι, για παράδειγμα, ένας δέκτης 7.1 καναλιών μπορεί να επιτρέψει στους χρήστες να συνδέσουν τα δύο κανάλια "πίσω surround" με στερεοφωνικά ηχεία τοποθετημένα σε άλλο δωμάτιο, συμπληρωμένα με ανεξάρτητη επιλογή πηγής. Η κύρια αίθουσα θεάτρου θα μπορούσε ακόμα να διατηρήσει τον ήχο 5.1 καναλιών για ψυχαγωγία ταινιών / βίντεο αφήνοντας το δεύτερο σύνολο ηχείων μόνο για μουσική.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των παραδοσιακών δεκτών είναι η δυνατότητα να έχουν και να επιλέγουν από πολλαπλές πηγές, όπως πικάπ, DVD / Blu-ray players, ψηφιακά μέσα / MP3 / CD players, καλωδιακά / δορυφορικά set-top boxes, smartphones και tablet , AM / FM ραδιόφωνο και πολλά άλλα. Με το πάτημα ενός κουμπιού ή δύο, όλα τα συνδεδεμένα ηχεία μπορούν να ρυθμιστούν στην αναπαραγωγή ήχου ταινιών DVD. Ή οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να χωρίσουν τις πηγές και τα ηχεία σε αντίστοιχες / καθορισμένες ζώνες - ραδιόφωνο FM στην κουζίνα, καλωδιακή τηλεόραση στο σαλόνι, μουσική CD στο γκαράζ, iTunes / Spotify στην πίσω αυλή και ούτω καθεξής. Όχι όλα τα ασύρματα ηχεία υποστηρίζουν αυτό το είδος ευελιξίας, το οποίο είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα της χρήσης ενός ποιοτικού δέκτη. Και για περισσότερη ευκολία, οι πηγές που συνδέονται με τον δέκτη μπορούν να ελέγχονται από κάθε ζώνη μέσω ενσύρματου τηλεχειριστηρίου ή τηλεχειριστηρίου.

Ορισμένοι δέκτες έχουν ενσωματωμένους ενισχυτές για στερεοφωνική μουσική (και μερικές φορές και για βίντεο), πράγμα που βοηθά να διασφαλιστεί η σωστή απόδοση στις ξεχωριστές αίθουσες / ζώνες. Σε άλλα μοντέλα, ο ήχος εξέρχεται μόνο μέσω ενός επιπέδου γραμμής (δηλαδή ενός σήματος χωρίς ενίσχυση). Στην τελευταία περίπτωση, οι χρήστες ενδέχεται να θέλουν να εξετάσουν έναν πρόσθετο ενισχυτή (ή δέκτη) μαζί με ένα στερεοφωνικό καλώδιο επιπέδου γραμμής για όλα τα σετ ηχείων στα άλλα δωμάτια.

Αναβάθμιση υπάρχοντος υλικού

Ακριβώς επειδή ένας δέκτης δεν έχει ενσωματωμένη ασύρματη συνδεσιμότητα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναβαθμιστεί για αυτό. Υπάρχουν πολλοί προσαρμογείς Bluetooth και WiFi (π.χ. Mass Fidelity Relay Bluetooth Receiver ) που συνδέονται σε οικιακούς δέκτες μέσω καλωδίων 3,5 mm, RCA και / ή οπτικών καλωδίων. Ορισμένοι μπορεί επίσης να προσφέρουν ροή ασύρματου βίντεο / πολυμέσων μέσω σύνδεσης HDMI στον δέκτη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μόνο ένας προσαρμογέας μπορεί να επιτρέψει την εύκολη ασύρματη ροή μουσικής από μια κινητή συσκευή σε οποιοδήποτε / όλα τα ηχεία χωρίς να χρειάζεται μια ξεχωριστή εφαρμογή ή ένα αιχμαλωτισμένο / ιδιόκτητο οικοσύστημα. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερη δουλειά για να το ρυθμίσετε (ειδικά εάν / όταν οι χώροι διαβίωσης μπορούν να αναδιαμορφωθούν), αλλά σίγουρα αξίζει να αξιοποιήσετε όλες τις δυνατότητες του υλικού που έχετε ήδη.