Διαφορές ομοαξονικών και οπτικών ψηφιακών καλωδίων ήχου

Ο εξοπλισμός σας καθορίζει ποια χρήση

Τα ομοαξονικά και οπτικά καλώδια χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση συνδέσεων ήχου μεταξύ μιας πηγής όπως ένα CD ή DVD player, ένα πικάπ ή μια συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων και ένα άλλο στοιχείο, όπως ενισχυτής, δέκτης ή ηχείο. Και οι δύο τύποι καλωδίων μεταφέρουν ένα ψηφιακό σήμα από το ένα εξάρτημα στο άλλο.

Εάν έχετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο καλωδίου, ίσως να είστε περίεργοι για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του καθενός και ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το σκοπό σας. Η απάντηση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το ποιος ζητάτε, αλλά πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι οι διαφορές στην απόδοση είναι συνήθως αμελητέες. Προς το συμφέρον της δυνατότητάς σας να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις, παραθέτουμε στοιχεία σχετικά με τις ομοαξονικές και οπτικές ψηφιακές καλωδιακές συνδέσεις.

Ομοαξονικά ψηφιακά καλώδια ήχου

Ένα ομοαξονικό (ή ομοαξονικό) καλώδιο συνδέεται με σκληρό καλώδιο χρησιμοποιώντας θωρακισμένο σύρμα χαλκού, γενικά κατασκευασμένο για να είναι αρκετά τραχύ. Κάθε άκρο ενός ομοαξονικού καλωδίου χρησιμοποιεί γνωστές υποδοχές RCA , οι οποίες είναι αξιόπιστες και παραμένουν σταθερά συνδεδεμένες. Ωστόσο, τα ομοαξονικά καλώδια ενδέχεται να είναι ευαίσθητα σε RFI (παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων) ή EMI (ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές). Εάν υπάρχουν κάποια υπάρχοντα προβλήματα "βουητό" ή "buzz" μέσα σε ένα σύστημα, όπως ένας βρόχος γείωσης ), ένα ομοαξονικό καλώδιο μπορεί να μεταφέρει αυτόν τον θόρυβο μεταξύ των στοιχείων. Τα ομοαξονικά καλώδια είναι γνωστό ότι χάνουν την ισχύ του σήματος σε μεγάλες αποστάσεις - συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα για τον μέσο οικιακό χρήστη.

Οπτικά ψηφιακά καλώδια ήχου

Ένα οπτικό καλώδιο (επίσης γνωστό ως Toslink) μεταφέρει ακουστικά σήματα μέσω κόκκινου φωτός που εκπέμπεται μέσω οπτικού μέσου από γυαλί ή πλαστικό. Το σήμα που μετακινείται μέσω του καλωδίου από την πηγή πρέπει πρώτα να μετατραπεί από ένα ηλεκτρικό σήμα σε ένα οπτικό. Όταν το σήμα φτάσει στον δέκτη, υποστεί ξανά μια μετατροπή σε ένα ηλεκτρικό σήμα. Σε αντίθεση με το ομοαξονικό, τα οπτικά καλώδια δεν είναι ευαίσθητα σε RFI ή EMI θόρυβο ή απώλεια σήματος σε αποστάσεις, επειδή το φως και όχι ο ηλεκτρισμός μεταφέρει τις πληροφορίες. Ωστόσο, τα οπτικά καλώδια τείνουν να είναι πιο εύθραυστα από τα αντίστοιχα ομοαξονικά τους, οπότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην τσαλακωθούν ή να λυγίσουν σφιχτά. Τα άκρα ενός οπτικού καλωδίου χρησιμοποιούν έναν περίεργο σύνδεσμο που πρέπει να τοποθετηθεί σωστά και η σύνδεση συνήθως δεν είναι τόσο σφιχτή ή ασφαλής όσο η υποδοχή RCA του ομοαξονικού καλωδίου.

Επιλογή σου

Η απόφαση σχετικά με το καλώδιο που αγοράζεται πιθανότατα θα βασίζεται στο είδος των συνδέσεων που είναι διαθέσιμες στα εν λόγω ηλεκτρονικά. Δεν είναι δυνατόν όλα τα στοιχεία ήχου να χρησιμοποιούν τόσο οπτικά όσο και ομοαξονικά καλώδια. Μερικοί χρήστες υποστηρίζουν μια προτίμηση ομοαξονικού οπτικού σήματος, λόγω της υποτιθέμενης βελτίωσης της συνολικής ποιότητας ήχου. Αν και αυτές οι υποκειμενικές διαφορές μπορεί να υπάρχουν, το αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι λεπτό και αξιοσημείωτο μόνο με τα συστήματα ανώτερου βαθμού, αν αυτό συμβαίνει. Όσο τα ίδια τα καλώδια είναι καλά κατασκευασμένα, θα πρέπει να βρείτε μικρή διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο τύπων, ειδικά σε μικρές αποστάσεις σύνδεσης.