Εισαγωγή στα στοιχεία ήχου

Διαφορές ανάμεσα στους δέκτες, τους ενσωματωμένους ενισχυτές και τα ξεχωριστά εξαρτήματα

Τα συστατικά ενός στερεοφωνικού συστήματος ήχου μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση για εκείνους που μόλις αρχίζουν να βάζουν μαζί ένα σύστημα. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δεκτών και των ενισχυτών; Γιατί θα επιλέξετε να έχετε ένα σύστημα ξεχωριστών εξαρτημάτων και τι κάνουν οι δύο; Εδώ είναι μια εισαγωγή στα συστατικά των ηχητικών συστημάτων, ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα το ρόλο που παίζει κάθε μία στην εμπειρία ακρόασης.

Δέκτες

Ένας δέκτης είναι ένας συνδυασμός τριών εξαρτημάτων: ένας ενισχυτής, ένα κέντρο ελέγχου και ένας δέκτης AM / FM . Ένας δέκτης είναι το κέντρο του συστήματος, όπου όλα τα εξαρτήματα ήχου και βίντεο και τα ηχεία θα συνδεθούν και θα ελεγχθούν. Ένας δέκτης ενισχύει τον ήχο, λαμβάνει σταθμούς AM / FM, επιλέγει μια πηγή για ακρόαση ή / και προβολή (CD, DVD, ταινία κλπ.) Και ρυθμίζει την ποιότητα ήχου και άλλες προτιμήσεις ακρόασης. Υπάρχουν πολλοί δέκτες για να διαλέξετε , συμπεριλαμβανομένων στερεοφωνικών και πολυκαναλικών δεκτών οικιακού κινηματογράφου. Η απόφασή σας θα πρέπει να βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε τον δέκτη. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει να ακούτε μουσική περισσότερο από την παρακολούθηση ταινιών, πιθανότατα δεν θα θέλετε να έχετε έναν πολυκαναλικό δέκτη. Ένας στερεοφωνικός δέκτης και ένα CD ή DVD player και δύο ηχεία θα ήταν μια καλύτερη επιλογή.

Ενσωματωμένοι ενισχυτές

Ένας ενσωματωμένος ενισχυτής είναι σαν ένας δέκτης χωρίς τον δέκτη AM / FM. Ένας βασικός ενσωματωμένος ενισχυτής συνδυάζει έναν ενισχυτή δύο καναλιών ή πολλαπλών καναλιών με έναν προενισχυτή (επίσης γνωστός ως ενισχυτής ελέγχου) για την επιλογή των στοιχείων ήχου και των χειριστηρίων τόνου λειτουργίας. Οι ενσωματωμένοι ενισχυτές συνοδεύονται συχνά από ξεχωριστό δέκτη AM / FM.

Ξεχωριστά εξαρτήματα: Προενισχυτές και ενισχυτές ισχύος

Πολλοί σοβαροί ενθουσιώδεις ήχοι και ακροατές με μεγάλη διακριτική προτίμηση προτιμούν ξεχωριστά εξαρτήματα επειδή παρέχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση ήχου και κάθε στοιχείο είναι βελτιστοποιημένο για τη συγκεκριμένη λειτουργία του. Επιπλέον, επειδή είναι ξεχωριστά εξαρτήματα, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα παρεμβολής μεταξύ του προ-ενισχυτή και των υψηλότερων σταδίων του ενισχυτή ισχύος.

Η εξυπηρέτηση ή η επισκευή μπορεί επίσης να είναι σημαντική, εάν καταστεί αναγκαία. Εάν ένα μέρος ενός δέκτη a / v χρειάζεται επισκευή, ολόκληρο το εξάρτημα πρέπει να μεταφερθεί σε κέντρο εξυπηρέτησης, το οποίο δεν ισχύει για διαχωρισμούς. Είναι επίσης πιο εύκολο να αναβαθμίσετε ξεχωριστά εξαρτήματα. Εάν σας αρέσει ο προενισχυτής / επεξεργαστής, αλλά θέλετε περισσότερη ισχύ ενισχυτή, μπορείτε να αγοράσετε έναν καλύτερο ενισχυτή χωρίς να αντικαταστήσετε τον προ-ενισχυτή.

Προενισχυτές ή ενισχυτές ελέγχου

Ένας προενισχυτής είναι επίσης γνωστός ως ενισχυτής ελέγχου επειδή είναι όλα τα εξαρτήματα που συνδέονται και ελέγχονται. Ένας προ-ενισχυτής παρέχει μια μικρή ποσότητα ενίσχυσης, αρκετά μόνο για να στείλει το σήμα στον ενισχυτή ισχύος, το οποίο ενισχύει το σήμα αρκετά ώστε να τροφοδοτούν τα ηχεία. Οι δέκτες είναι εξαιρετικοί, αλλά αν θέλετε την καλύτερη, χωρίς συμβιβασμούς απόδοση, εξετάστε ξεχωριστά εξαρτήματα.

Ενισχυτές ισχύος

Ένας ενισχυτής ισχύος παρέχει το ηλεκτρικό ρεύμα για την οδήγηση μεγαφώνων και διατίθενται σε διαύλους δύο καναλιών ή σε πολλές διαύλους πολλαπλών καναλιών. Οι ενισχυτές ισχύος είναι το τελευταίο στοιχείο της αλυσίδας ήχου πριν από τα μεγάφωνα και πρέπει να ταιριάζουν με τις δυνατότητες των ηχείων. Σε γενικές γραμμές, η ισχύς εξόδου του ενισχυτή θα πρέπει να συμφωνεί στενά με τις δυνατότητες χειρισμού ισχύος των ηχείων.