Βασικά στοιχεία βιντεοπροβολέα LCD

Η οθόνη LCD είναι "οθόνη υγρών κρυστάλλων". Η τεχνολογία LCD είναι εδώ και αρκετές δεκαετίες και χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές προβολής βίντεο, συμπεριλαμβανομένων των οθονών οθονών σε ηλεκτρονικά όργανα και συσκευές ηλεκτρονικής ευρείας κατανάλωσης, καθώς και ψηφιακή σήμανση. Ίσως η πιο γνωστή χρήση στους καταναλωτές είναι η χρήση τους στις τηλεοράσεις .

Στις τηλεοράσεις, τα τσιπ LCD τοποθετούνται σε μια επιφάνεια οθόνης και με τη χρήση οπίσθιου φωτισμού (ο συνηθέστερος τύπος είναι LED ), οι τηλεοράσεις LCD μπορούν να προβάλλουν εικόνες. Ανάλογα με την ανάλυση οθόνης της τηλεόρασης, ο αριθμός των τσιπ LCD που χρησιμοποιούνται μπορεί να αριθμεί εκατομμύρια (κάθε τσιπ LCD αντιπροσωπεύει ένα εικονοστοιχείο).

Χρήση της οθόνης LCD σε προβολή βίντεο

Ωστόσο, εκτός από τις τηλεοράσεις, η τεχνολογία LCD χρησιμοποιείται σε πολλά βιντεοπροβολείς. Ωστόσο, αντί ενός μεγάλου αριθμού μαρκών LCD τοποθετημένων σε μια επιφάνεια οθόνης, ένας βιντεοπροβολέας χρησιμοποιεί 3 ειδικά σχεδιασμένα μάρκες LCD για τη δημιουργία και προβολή εικόνων σε εξωτερική οθόνη. Οι τρεις μάρκες LCD έχουν τον ίδιο αριθμό εικονοστοιχείων που ισούται με την ανάλυση οθόνης του προβολέα, με εξαίρεση τις τεχνικές μετατόπισης των pixel που χρησιμοποιούνται σε μερικούς βιντεοπροβολείς για την εμφάνιση εικόνας υψηλότερης ανάλυσης "τύπου 4Κ" χωρίς να έχει τον απαιτούμενο αριθμό εικονοστοιχείων .

3LCD

Ένας τύπος τεχνολογίας προβολής βίντεο LCD που χρησιμοποιείται αναφέρεται ως 3LCD (δεν πρέπει να συγχέεται με 3D).

Στους περισσότερους προβολείς 3LCD, μια φωτεινή πηγή που βασίζεται σε λαμπτήρες στέλνει λευκό φως σε ένα συγκρότημα 3-Dichroic Mirror που χωρίζει το λευκό φως σε ξεχωριστές κόκκινες, πράσινες και μπλε δέσμες φωτός, οι οποίες με τη σειρά τους περνούν από ένα συγκρότημα LCD chip που αποτελείται τριών τσιπ (μία για κάθε πρωτεύον χρώμα). Στη συνέχεια τα τρία χρώματα συνδυάζονται χρησιμοποιώντας ένα πρίσμα, διέρχονται από ένα συγκρότημα φακού και στη συνέχεια προβάλλονται σε μια οθόνη ή τοίχο.

Αν και οι πηγές φωτισμού που βασίζονται σε λάμπες είναι οι πλέον χρησιμοποιούμενες, μερικοί προβολείς 3LCD μπορεί να χρησιμοποιούν μια πηγή φωτός με λέιζερ ή λέιζερ / LED , αντί για μια λάμπα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο - η εικόνα προβάλλεται σε μια οθόνη ή στον τοίχο.

Παραλλαγές 3LCD: LCOS, SXRD και D-ILA

Παρόλο που η τεχνολογία 3LCD είναι μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες σε βιντεοπροβολείς ( μαζί με το DLP ), υπάρχουν ορισμένες παραλλαγές που βασίζονται σε LCD. Ο ίδιος τύπος επιλογών πηγής φωτός (Λάμπα / Λέιζερ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτές τις παραλλαγές LCD.

LCOS (υγρό κρύσταλλο σε πυρίτιο), D-ILA (Ενίσχυση φωτός ψηφιακής απεικόνισης - που χρησιμοποιείται από τη JVC) και SXRD Reflective Display Silicon Crystal - που χρησιμοποιούνται από τη Sony), συνδυάζουν μερικά από τα χαρακτηριστικά τόσο της τεχνολογίας 3LCD όσο και της τεχνολογίας DLP.

Αυτό που έχουν όλες οι τρεις παραλλαγές είναι ότι αντί του φωτός που περνάει μέσα από τα μάρκες LCD για να δημιουργήσει εικόνες όπως στην τεχνολογία 3LCD, το φως αναπηδά στην επιφάνεια των μαρκών LCD για να δημιουργήσει εικόνες. Ως αποτέλεσμα, όταν πρόκειται για τη διαδρομή φωτός, η LCOS / SXRD / D-ILA αναφέρεται ως τεχνολογία "αντανακλαστικής", ενώ η 3LCD αναφέρεται ως "διαπεραστική" τεχνολογία.

3LCD / LCOS Πλεονεκτήματα

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της οικογένειας LCD / LCOS των τεχνολογιών προβολής βίντεο είναι ότι τόσο η λευκή όσο και η έγχρωμη ικανότητα εξόδου είναι ίδιες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τεχνολογία DLP η οποία, αν και έχει την ικανότητα να παράγει εξαιρετικά χρώματα και μαύρα επίπεδα, δεν μπορεί να εξάγει τόσο λευκό όσο και έγχρωμο φως στο ίδιο επίπεδο σε περιπτώσεις όπου ο προβολέας χρησιμοποιεί έναν τροχό χρώματος.

Στους περισσότερους προβολείς DLP (ειδικά για οικιακή χρήση) το λευκό φως πρέπει να περάσει από έναν τροχό χρώματος που περιέχει κόκκινα, πράσινα και μπλε τμήματα, γεγονός που μειώνει την ποσότητα φωτός που βγαίνει από το άλλο άκρο. Από την άλλη πλευρά, οι προβολείς DLP που χρησιμοποιούν τεχνολογία χωρίς έγχρωμο τροχό (όπως λυχνίες LED ή Laser / LED Hybrid ή μοντέλα 3 τσιπ) μπορούν να παράγουν το ίδιο επίπεδο λευκής και έγχρωμης παραγωγής. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε το συνοδευτικό άρθρο: Προβολείς βίντεο και Φωτεινότητα χρώματος

3LCD / LCOS Μειονεκτήματα

Ένας προβολέας LCD μπορεί συχνά να παρουσιάζει το τι αποκαλείται "εφέ θύρας οθόνης". Δεδομένου ότι η οθόνη αποτελείται από μεμονωμένα εικονοστοιχεία, τα εικονοστοιχεία μπορούν να είναι ορατά σε μια μεγάλη οθόνη, δίνοντας έτσι την εμφάνιση της προβολής της εικόνας μέσω μιας "πόρτας οθόνης".

Ο λόγος για αυτό είναι ότι τα εικονοστοιχεία χωρίζονται από μαύρα (μη φωτισμένα) σύνορα. Καθώς αυξάνετε το μέγεθος της προβαλλόμενης εικόνας (ή μειώνετε την ανάλυση στην οθόνη ίδιου μεγέθους) τα περιθώρια των επιμέρους εικονοστοιχείων είναι πιο πιθανό να γίνουν ορατά, δίνοντας έτσι την εμφάνιση της προβολής της εικόνας μέσω μιας "πόρτας οθόνης". Για την εξάλειψη αυτού του αποτελέσματος, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες για να μειώσουν την ορατότητα των άκρων χωρίς άπλωμα εικονοστοιχείων.

Από την άλλη πλευρά, για βιντεοπροβολείς με οθόνη LCD που έχουν δυνατότητα προβολής υψηλής ανάλυσης ( 1080p ή υψηλότερη ), αυτό το εφέ δεν είναι ορατό, καθώς τα εικονοστοιχεία είναι μικρότερα και τα όρια λεπτότερα, εκτός αν βρίσκεστε πολύ κοντά στην οθόνη. η οθόνη είναι πολύ μεγάλη.

Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να προκύψει (αν και πολύ σπάνια) είναι η καύση Pixel. Δεδομένου ότι ένα τσιπ LCD αποτελείται από μια ομάδα μεμονωμένων εικονοστοιχείων, αν ένα pixel καεί, εμφανίζει μια ενοχλητική μαύρη ή λευκή κουκκίδα στην προβαλλόμενη εικόνα. Τα μεμονωμένα εικονοστοιχεία δεν μπορούν να επιδιορθωθούν, εάν ένα ή περισσότερα εικονοστοιχεία εξαντληθούν, ολόκληρο το τσιπ πρέπει να αντικατασταθεί.

Η κατώτατη γραμμή

Οι βιντεοπροβολείς που ενσωματώνουν την τεχνολογία LCD είναι ευρέως διαθέσιμες, οικονομικά προσιτές και πρακτικές για μια ποικιλία χρήσεων, από την επιχείρηση και την εκπαίδευση έως το home cinema, το gaming και τη γενική οικιακή ψυχαγωγία.

Παραδείγματα βιντεοπροβολέων που βασίζονται σε LCD για οικιακή χρήση περιλαμβάνουν:

Για περισσότερα παραδείγματα, ανατρέξτε στη λίστα μας: