Τι σημαίνει ο όρος 1080p

Τι είναι το 1080p και γιατί είναι σημαντικό στον κόσμο της τηλεόρασης

Κατά την αγορά ενός νέου εξαρτήματος τηλεόρασης ή οικιακού κινηματογράφου, οι καταναλωτές βομβαρδίζονται με ορολογία που μπορεί να είναι αρκετά συγκεχυμένη.

Μια ιδέα που προκαλεί σύγχυση είναι η ανάλυση βίντεο . Το 1080p είναι ένας σημαντικός όρος για την ανάλυση του βίντεο, αλλά τι σημαίνει αυτό;

Ο ορισμός των 1080p

Το 1080p αντιπροσωπεύει 1.920 pixels που εμφανίζονται σε μια οριζόντια οθόνη και 1.080 pixels κάτω από μια οθόνη κάθετα.

Τα εικονοστοιχεία είναι διατεταγμένα σε σειρές ή γραμμές. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα 1.920 pixels είναι διατεταγμένα σε κάθετες σειρές που διασχίζουν την οθόνη από αριστερά προς τα δεξιά (ή δεξιά προς τα αριστερά αν προτιμάτε), ενώ τα 1.080 pixels είναι διατεταγμένα σε σειρές ή γραμμές που μετακινούνται από πάνω προς τα κάτω της οριζόντιας οθόνης . 1.080 (η οποία αναφέρεται ως οριζόντια ανάλυση - αφού το τέλος κάθε σειράς εικονοστοιχείων βρίσκεται στα αριστερά και δεξιά άκρα της οθόνης) είναι εκεί όπου προέρχεται το 1080 μέρος του όρου 1080p.

Ο συνολικός αριθμός των pixel σε 1080p

Ίσως να πιστεύετε ότι 1.920 pixels εμφανίζονται στην οθόνη και 1.080 pixels τρέχουν από πάνω προς τα κάτω, δεν φαίνονται πραγματικά πολύ. Ωστόσο, όταν πολλαπλασιάζετε τον αριθμό των pixel σε (1920) και κάτω (1080), το σύνολο είναι 2,073,600. Αυτός είναι ο συνολικός αριθμός των εικονοστοιχείων που εμφανίζονται στην οθόνη. Σε όρους ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής / φωτογραφίας, αυτό είναι περίπου 2 Megapixels. Αυτό αναφέρεται ως Pixel Density.

Ωστόσο, ενώ ο αριθμός των εικονοστοιχείων παραμένει ο ίδιος ανεξάρτητα από το μέγεθος της οθόνης, ο αριθμός των εικονοστοιχείων ανά ίντσα αλλάζει καθώς αλλάζουν τα μεγέθη οθόνης .

Όπου ταιριάζει το 1080p

Το 1080p θεωρείται κοντά στην κορυφή της ποιότητας της ανάλυσης βίντεο για χρήση σε τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς (αυτή τη στιγμή το 4K είναι το υψηλότερο - ισοδύναμο με τα 8,3 megapixel ), δεν κρατάει το κερί στην ανάλυση megapixel ακόμα και για τις περισσότερες ανέξοδες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Ο λόγος για αυτό είναι ότι απαιτεί πολύ περισσότερο εύρος ζώνης και επεξεργαστική ισχύ για να παράγει κινούμενες εικόνες από τις ακίνητες εικόνες και αυτή τη στιγμή η μέγιστη ανάλυση βίντεο που είναι δυνατή με την τρέχουσα τεχνολογία είναι 8Κ, η οποία τελικά προσεγγίζει ψηφιακή ανάλυση φωτογραφικών μηχανών 33,2 megapixel ). Ωστόσο, θα είναι λίγα χρόνια πριν βλέπουμε τηλεοράσεις 8Κ ως κοινό προϊόν που προσφέρεται στους καταναλωτές.

Εδώ έρχεται ο & # 34; P & # 34; Μέρος

Εντάξει, τώρα που έχετε το εικονοστοιχείο 1080p κάτω, τι γίνεται με το μέρος P; Αυτό που αντιπροσωπεύει το P είναι προοδευτικό. Όχι, δεν έχει τίποτα να κάνει με την πολιτική, αλλά έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται γραμμές εικονοστοιχείων (ή γραμμές) σε οθόνη προβολής τηλεόρασης ή βίντεο. Όταν προβάλλεται προοδευτικά μια εικόνα, σημαίνει ότι όλες οι σειρές εικονοστοιχείων εμφανίζονται στην οθόνη διαδοχικά (το ένα μετά το άλλο με αριθμητική σειρά).

Πώς το 1080p αφορά τις τηλεοράσεις

Το 1080p είναι μέρος του τοπικού προτύπου βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Για παράδειγμα, τα HDTV, ειδικά εκείνα που είναι 40-ίντσες ή μεγαλύτερα , έχουν τουλάχιστον ανάλυση 1080p εγγενής απεικόνιση (ή pixel) (αν και ένας αυξανόμενος αριθμός είναι τώρα τηλεοράσεις 4K Ultra HD).

Αυτό σημαίνει ότι εάν εισάγετε σήμα σε μια τηλεόραση 1080p που έχει ανάλυση μικρότερη από 1080p, η τηλεόραση θα πρέπει να επεξεργαστεί αυτό το σήμα έτσι ώστε να εμφανίσει την εικόνα σε ολόκληρη την επιφάνεια της οθόνης. Αυτή η διαδικασία αναφέρεται ως Upscaling .

Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα σήματα εισόδου με ανάλυση μικρότερο από 1080p δεν θα φαίνονται τόσο καλά όσο ένα πραγματικό σήμα ανάλυσης βίντεο 1080p επειδή η τηλεόραση πρέπει να συμπληρώσει αυτό που πιστεύει ότι λείπει. Με κινούμενες εικόνες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αντικείμενα όπως ακανόνιστες άκρες, αιμορραγία χρώματος, macroblocking και pixelation (αυτό ισχύει σίγουρα όταν παίζετε αυτές τις παλιές ταινίες VHS!). Όσο πιο ακριβής μαντέψει η τηλεόραση, τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα. Η τηλεόραση δεν πρέπει να έχει καμία δυσκολία με σήματα εισόδου 1080p, όπως αυτά που προέρχονται από το Blu-ray Disc, και υπηρεσίες streaming / καλωδιακής / δορυφορικής που μπορούν να προσφέρουν κανάλια σε 1080p.

Τα σήματα τηλεοπτικής εκπομπής είναι ένα άλλο θέμα. Παρόλο που το 1080p θεωρείται Full HD, δεν αποτελεί επίσημα μέρος της δομής που χρησιμοποιούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί όταν μεταδίδουν σήματα βίντεο υψηλής ευκρίνειας στον αέρα. Αυτά τα σήματα θα είναι είτε 1080i (CBS, NBC, CW), 720p (ABC), ή 480i ανάλογα με το ποια ανάλυση έχει λάβει ο σταθμός ή το συνδεδεμένο δίκτυο. Επίσης, η πορεία 4K TV είναι σε εξέλιξη .

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το 1080p και τις εφαρμογές του με τηλεοράσεις, ανατρέξτε στο άρθρο που συνοδεύει: Όλες οι τηλεοράσεις 1080p .