Τι είναι η ανάλυση 4K; Επισκόπηση και προοπτική του Ultra HD

Το 4K Ultra HD είναι εδώ: Τι είναι αυτό και τι σημαίνει για την προβολή της τηλεόρασής σας

Το 4Κ αναφέρεται σε μία από δύο αναλύσεις υψηλής ανάλυσης: 3840 x 2160 pixels ή 4096 x 2160 pixels. Το 4K είναι τέσσερις φορές το ψήφισμα των εικονοστοιχείων ή το διπλάσιο της ανάλυσης γραμμής (2160p), των 1080p (1920 x 1080 pixels) . Οι άλλες αναλύσεις υψηλής ευκρίνειας που χρησιμοποιούνται είναι 720p και 1080i .

Η ανάλυση 4K χρησιμοποιείται στον εμπορικό ψηφιακό κινηματογράφο χρησιμοποιώντας την επιλογή 4096 x 2160, όπου πολλές ταινίες γυρίστηκαν ή κατέκτησαν σε 4Κ με αναβάθμιση από 2K (1998 x 1080 για αναλογία διαστάσεων 1,85: 1 ή 2048 x 858 για αναλογία διαστάσεων 2,35: 1) .

Κάτω από τις δύο επίσημες ετικέτες των καταναλωτών Ultra HD και UHD, το 4K είναι καλά εδραιωμένο στο home cinema, χρησιμοποιώντας την επιλογή 3840 x 2160 pixel, μέσω του αυξανόμενου αριθμού δέκτες οικιακού κινηματογράφου που έχουν αναβάθμιση βίντεο 4K ή / και 4K καθώς και τηλεοράσεις, βιντεοπροβολείς και συσκευές πηγής, όπως ταινίες πολυμέσων, αναπαραγωγούς Blu-ray Ultra HD και Blu-ray Disc Players που χρησιμοποιούν αναβάθμιση 4K.

Εκτός από τα Ultra HD ή UHD, το 4K αναφέρεται επίσης σε επαγγελματικές ρυθμίσεις όπως 4K x 2K, Ultra High Definition, 4K Ultra High Definition, Quad High Definition, Quad Ανάλυση, Quad Full High Definition, QFHD, UD, 2160p

Γιατί 4K;

Αυτό που κάνει το 4K σημαντικό είναι ότι με τη χρήση όλο και μεγαλύτερων μεγεθών τηλεοπτικής οθόνης καθώς και βιντεοπροβολέων, παρέχει πολύ πιο λεπτομερείς και λιγότερο pixel ορατές εικόνες από 1080p. Το 1080p φαίνεται υπέροχο μέχρι και τα 65 ιντσών και εξακολουθεί να φαίνεται καλό σε μεγαλύτερα μεγέθη οθόνης, αλλά το 4Κ μπορεί να προσφέρει ακόμα καλύτερη εικόνα, καθώς τα μεγέθη οθόνης συνεχίζουν να αυξάνονται.

Πώς υλοποιείται το 4K

Υπάρχουν αρκετές 4K Ultra HD τηλεοράσεις διαθέσιμες , καθώς και ένας μικρός αριθμός 4K και 4K-ενισχυμένο βίντεο προβολείς .

Το περιεχόμενο 4K είναι διαθέσιμο από διάφορες πηγές ροής, όπως το Netflix, το Vudu και το Amazon, καθώς και μέσω της μορφής Blu-ray Disc Ultra HD και των παικτών . Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που υπάρχουν πολλοί δίσκοι Blu-ray που αναβαθμίζουν τον κανονικό δίσκο Blu-ray 1080p σε 4K, μόνο ένας φορέας Ultra HD Blu-ray Disc μπορεί να αναπαράγει δίσκους που περιέχουν εγγενή ανάλυση 4K.

Στο καλωδιακό / δορυφορικό τμήμα της εξίσωσης, η DirecTV είναι σε θέση να προσφέρει στους συνδρομητές τόσο προ-εγγεγραμμένο όσο και ζωντανό περιεχόμενο 4K μέσω δορυφόρου (υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν και ένα συμβατό δορυφορικό κιβώτιο και εγγράφονται στο κατάλληλο σχέδιο). Από την πλευρά του καλωδίου, τα πράγματα είναι στα έργα, αλλά τίποτα σημαντικό ακόμα.

Ωστόσο, η τηλεοπτική μετάδοση μέσω του αέρα είναι εκεί όπου τα πράγματα είναι πραγματικά υστερούν. Οι 4Κ τηλεοπτικές εκπομπές εξακολουθούν να δοκιμάζονται με τη διοίκηση της Νότιας Κορέας, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ένα μεγάλο εμπόδιο είναι ότι η απαραίτητη ηλεκτρονική υποδομή δεν είναι συμβατή με το τρέχον σύστημα εκπομπής HDTV.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο προς την τηλεοπτική μετάδοση 4K, ανατρέξτε στο άρθρο μας: ATSC 3.0 - Το επόμενο βήμα στην τηλεοπτική εκπομπή .

Τι σημαίνει 4K πραγματικά για τους καταναλωτές

Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των 4K προσφέρει στους καταναλωτές μια πολύ βελτιωμένη εικόνα προβολής βίντεο για εφαρμογές μεγαλύτερης οθόνης και μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δυνατότητα των θεατών να βλέπουν οποιαδήποτε ορατή δομή εικονοστοιχείων στην οθόνη εκτός αν τοποθετείτε τον εαυτό σας πολύ κοντά. Αυτό σημαίνει ακόμα πιο ομαλές άκρες και βάθος. Όταν συνδυάζεται με ταχύτερους ρυθμούς ανανέωσης οθόνης, η 4K έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σχεδόν το ίδιο βάθος με το 3D - χωρίς την ανάγκη για γυαλιά.

Η εφαρμογή του Ultra HD δεν καθιστά παρωχημένη την τηλεόραση 720p ή 1080p (αν και, καθώς η λήψη 4K Ultra HD TV και οι τιμές κάπως χαμηλότερες, γίνονται λιγότερες τηλεοράσεις 720p και 1080p) και η σημερινή τηλεοπτική υποδομή HDTV δεν θα εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε στιγμή σύντομα, ακόμη και όταν το ATSC 3.0 αρχίζει να διατίθεται για χρήση στη μετάδοση περιεχομένου.

Φυσικά, όπως συμβαίνει και με τη μετάβαση του DTV για το 2009, μπορεί να υπάρξει κάποια ημερομηνία και ώρα όπου το 4Κ μπορεί να γίνει το προεπιλεγμένο κανάλι τηλεοπτικής μετάδοσης, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει πολλή υποδομή.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την εφαρμογή 4K σε πλατφόρμες δίσκων, ροής και εκπομπής στο άρθρο που συνοδεύει: Τι χρειάζεστε για να δείτε την ανάλυση 4K σε μια τηλεόραση Ultra HD

Εάν αισθάνεστε ότι είστε έτοιμοι να κάνετε το άλμα σε 4K, ελέγξτε την τρέχουσα λίστα των Καλύτερων 4K Ultra HD τηλεοράσεων .

Πέρα από 4K και Ultra HD

Τι βρίσκεται πέρα ​​από τα 4K; Πόσο περίπου 8K; Το 8Κ είναι 16 φορές το ψήφισμα των 1080p . Διάφορες πρωτότυπες τηλεοράσεις 8K εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν μερικές 8Κ οθόνες που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικές εφαρμογές, αλλά οι οικονομικά προσιτές επιλογές για τους καταναλωτές εξακολουθούν να είναι κάποιες φορές μακριά - πιθανώς στο χρονικό πλαίσιο 2020-2025.

Βίντεο Ανάλυση έναντι Megapixel

Ακολουθεί ο τρόπος σύγκρισης της ανάλυσης 1080p, 4K και 8K με την ανάλυση των pixel ακόμα και ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών με χαμηλή τιμή:

Χρώμα, Αντίθεση και Περισσότερα

Φυσικά, όλα αυτά που είπατε είναι αυτά που πρέπει να ικανοποιηθούν με αυτό που βλέπετε στην οθόνη της τηλεόρασής σας - η ανάλυση είναι ένα μέρος, αλλά παράγοντες όπως η επεξεργασία βίντεο και η αναβάθμιση της ποιότητας, η συνεκτικότητα των χρωμάτων, η αντίθεση, το μέγεθος της οθόνης και ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται φυσικά η τηλεόραση στο δωμάτιό σας πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Για μια λεπτομερέστερη ματιά στο πώς βελτιώνεται η αντίθεση και το χρώμα, μαζί με την ανάλυση 4Κ, δείτε τα συνοδευτικά άρθρα μας: HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG - Τι σημαίνει για τους τηλεοπτικούς θεατές και την αντίληψη των χρωμάτων και την τηλεόρασή σας .