Τι είναι ένα αρχείο RAW;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία RAW

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου RAW είναι ένα αρχείο Photoshop Raw, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως όταν μεταφέρετε δεδομένα εικόνας μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών.

Αυτή η μορφή περιγράφει τις πληροφορίες χρώματος μιας εικόνας σε pixel από δυαδικό κείμενο εικονοστοιχείων και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις μορφές ανεπιθύμητης εικόνας της φωτογραφικής μηχανής που μπορεί να δείτε ότι δημιουργήθηκαν σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Η Βοήθεια Photoshop και οι Κοινότητες της Adobe έχουν μερικές πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία Photoshop Raw.

Πιο πιθανό είναι ότι ενδιαφέρεστε, γενικά, στα πρωτογενή αρχεία εικόνων που συλλαμβάνονται από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Αυτές οι μορφές παρέχουν την καλύτερη ποιότητα εικόνας από μια φωτογραφική μηχανή, επειδή όλα τα δεδομένα που μπορεί να καταγράψει ο αισθητήρας κάμερας αποθηκεύονται σε μη επεξεργασμένη και ασυμπίεστη μορφή.

Μερικά παραδείγματα πρωτοτύπων μορφών εικόνας περιλαμβάνουν τα CR2 και CRW της Canon, το DNG της Adobe, το NEF της Nikon, το ORF της Olympus, το ARW της Sony και τα αρχεία RAF του Fuji. Υπάρχουν πολλοί άλλοι.

Τα πρωτογενή αρχεία της κάμερας επιτρέπουν σε έναν συντάκτη να κάνει όλες τις αλλαγές στη φωτογραφία, επειδή δεν έχουν γίνει ήδη τροποποιήσεις σε αυτήν. Οι επεξεργασμένες φωτογραφίες συνήθως καταλήγουν σε μια επέκταση αρχείου TIFF ή JPG .

Ένα αρχείο RAW μπορεί επίσης να είναι ένα αρχείο μορφής Raw Audio Data, οπότε ισχύει η ίδια ασυμπίεστη, μη επεξεργασμένη έννοια.

Άλλα αρχεία με την επέκταση RAW μπορεί να είναι Wii ή GameCube Emulator Game Save αρχεία μορφής.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο RAW

Photoshop Raw αρχεία που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείων RAW φαίνονται να είναι άμεσα άμεσα χρησιμοποιήσιμα μέσω ορισμένων εργαλείων λογισμικού επεξεργασίας εικόνας γραμμής εντολών, κανένα από τα οποία δεν μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με.

Αρκετά εργαλεία εικόνας υποστηρίζουν τις ανεπιθύμητες μορφές κάμερας, πολλές από τις οποίες διαφημίζουν επίσης την υποστήριξη αρχείων που καταλήγουν στην επέκταση RAW, αν και δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα ανοίξουν αυτό που έχετε. Ορισμένα από αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν τα Microsoft Windows Photos, Able RAWer, GIMP (με plug-in UFRaw) και το RawTherapee - όλα δωρεάν.

Παρόλο που σίγουρα δεν είναι δωρεάν, το Adobe Photoshop υποστηρίζει επίσης μια σειρά ακατέργαστων μορφών. Μια δοκιμή Photoshop 30 ημερών είναι μια επιλογή αν νομίζετε ότι είναι αρκετό για να ολοκληρώσετε αυτό που χρειάζεστε με αυτό το πρόγραμμα.

Τα αρχεία δεδομένων Raw Audio είναι πολύ πιο ξεκάθαρα και θα ανοίξουν με το δωρεάν και πολύ δημοφιλές πρόγραμμα Audacity μέσω του μενού File> Import> Raw Data .... Ο διακόπτης NCH, το NCH WavePad και το Awave Audio του λογισμικού FMJ μπορούν επίσης να αναπαράγουν αρχεία ήχου RAW.

Σημείωση: Εάν αυτές οι πληροφορίες δεν σας βοηθούν να ανοίξετε το αρχείο RAW, μπορείτε να ελέγξετε ξανά ότι δεν κάνετε εσφαλμένη ανάγνωση της επέκτασης αρχείου. Το RAR είναι ένας τύπος αρχείου ο οποίος γράφεται πολύ σαν RAW, αλλά είναι συμπιεσμένη μορφή και ανοίγει χρησιμοποιώντας εντελώς διαφορετικό λογισμικό. Προσθέτοντας τη σύγχυση, ίσως έχετε κατεβάσει αρχεία RAW μέσα σε ένα αρχείο RAR.

Παρόλο που δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο τα αρχεία εικόνας / ήχου RAW, το Dolphin Emulator χρησιμοποιεί τη μορφή RAW για αρχεία δεδομένων εξομοιωτών. Το Dolphin Emulator είναι ένα φορητό εργαλείο (δηλαδή δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσετε για να το χρησιμοποιήσετε) για να παίζετε παιχνίδια GameCube και Wii σε λειτουργικά συστήματα Windows, Mac και Linux.

Συμβουλή: Παρόλο που υποθέτω ότι τα περισσότερα αρχεία RAW είναι είτε ασυμπίεστες φωτογραφίες είτε δεδομένα ήχου, είναι πιθανό να έχετε ένα μη σχετικό αρχείο που χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου .RAW. Αν δεν είστε βέβαιοι με ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο αρχείο RAW, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν επεξεργαστή ελεύθερου κειμένου για να ανοίξετε το αρχείο. Σας επιτρέπουν να δείτε το αρχείο RAW ως αρχείο κειμένου , το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είδους αρχείο είναι και ποιο πρόγραμμα χρειάζεται για να το δείτε κανονικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εργαλείων εκεί έξω που ανοίγουν τα αρχεία που τελειώνουν στην επέκταση RAW, μπορεί να βρεθείτε στην κατάσταση που έχετε εγκαταστήσει περισσότερα από ένα από αυτά τα προγράμματα την ίδια στιγμή. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό, αλλά μόνο ένα πρόγραμμα μπορεί να τα ανοίξει από προεπιλογή. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής σύνδεσης αρχείων στα Windows για οδηγίες σχετικά με την αλλαγή αυτού του προγράμματος.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο RAW

Δεδομένης της υποτιθέμενης σπανιότητας των αληθινών αρχείων Photoshop Raw και της έλλειψης προγραμμάτων που φαίνονται να τα ανοίγουν, δεν γνωρίζω κανένα μετατροπέα αρχείων ή άλλα βοηθητικά προγράμματα που μπορούν να μετατρέψουν ένα αρχείο RAW σε οποιαδήποτε άλλη μορφή. Το Zamzar είναι ένας δωρεάν μετατροπέας αρχείων που ισχυρίζεται ότι μετατρέπει αρχεία RAW, αλλά δεν μπόρεσα να το βάλω στη δουλειά.

Έχοντας πει αυτό, γνωρίζω ότι πολλοί συντάκτες εικόνας και θεατές μπορούν να αποθηκεύσουν μια ανοιχτή εικόνα σε μια νέα μορφή και το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα αρχεία RAW. Εάν χρησιμοποιείτε το Photoshop, για παράδειγμα, ίσως μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο RAW και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το μενού Αρχείο> Αποθήκευση ως ... για να μετατρέψετε το αρχείο σε JPG, PNG , TIFF ή σε οποιονδήποτε αριθμό άλλων μορφών εικόνας .

Σημαντικό: Αν προσπαθείτε να μετατρέψετε ένα αρχείο πρώτης εικόνας που δεν είναι στην μορφή .RAW, αλλά αντί για ARW, CR2 ή άλλη μορφή συγκεκριμένης κάμερας, φροντίστε να ακολουθήσετε αυτούς τους συνδέσμους στην κορυφή αυτής της σελίδας για πληροφορίες σχετικά με τη μετατροπή σε άλλες μορφές.

Εάν το αρχείο RAW είναι αρχείο ήχου, το δωρεάν λογισμικό Audacity μπορεί να το αποθηκεύσει ως αρχείο ήχου WAV , MP3 , FLAC , OGG ή M4A , μεταξύ άλλων μορφών. Αυτό γίνεται μέσω του αρχείου του Audacity File> Export Audio .... Υπάρχει μια άλλη επιλογή σε αυτό το πρόγραμμα που σας επιτρέπει να κόψετε μόνο ένα τμήμα του ήχου RAW και στη συνέχεια να εξάγετε μόνο αυτό το bit αν προτιμάτε να μην αποθηκεύσετε ολόκληρο το αρχείο σε μια νέα μορφή.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένα αρχείο RAW που χρησιμοποιείται με το λογισμικό του Dolphin Emulator μπορεί να μετατραπεί σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, καθώς εμφανίζεται πολύ συγκεκριμένο σε αυτό το λογισμικό.