Τι είναι ένα αρχείο DBF;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία DBF

Ένα αρχείο με επέκταση αρχείου .DBF είναι πιθανότατα ένα αρχείο βάσης δεδομένων που χρησιμοποιείται από το λογισμικό διαχείρισης δεδομένων dBASE. Τα δεδομένα αποθηκεύονται μέσα στο αρχείο σε έναν πίνακα με πολλαπλές εγγραφές και πεδία.

Δεδομένου ότι η δομή του αρχείου είναι αρκετά απλή και η μορφή χρησιμοποιήθηκε νωρίς, όταν δημιουργήθηκαν τα προγράμματα βάσης δεδομένων, το DBF θεωρήθηκε ως τυποποιημένη μορφή δομημένων δεδομένων.

Το ArcInfo του Esri αποθηκεύει δεδομένα σε αρχεία που τελειώνουν επίσης σε .DBF, αλλά ονομάζεται μορφή μορφής shapefile . Αυτά τα αρχεία χρησιμοποιούν τη μορφή dBASE για την αποθήκευση χαρακτηριστικών για σχήματα.

Τα αρχεία πίνακα FoxPro χρησιμοποιούν επίσης την επέκταση αρχείου DBF, στο λογισμικό βάσης δεδομένων που ονομάζεται Microsoft Visual FoxPro.

Πώς να ανοίξετε αρχεία DBF

Το dBASE είναι το πρωταρχικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα αρχείων DBF. Ωστόσο, η μορφή αρχείου υποστηρίζεται και σε άλλες εφαρμογές που σχετίζονται με τη βάση δεδομένων και τη βάση δεδομένων, όπως Microsoft Access, Microsoft Excel, Quattro Pro (τμήμα του Corel WordPerfect Office), OpenOffice Calc, LibreOffice Calc, HiBase Group DBF Viewer, Astersoft DBF Manager, DBF Viewer Plus, DBFView, Swiftpage Act! και Alpha Software Alpha Anywhere.

Συμβουλή: Θα πρέπει να αποθηκεύσετε αρχεία βάσης δεδομένων του Microsoft Works στη μορφή dBASE αν θέλετε να τα ανοίξετε στο Microsoft Excel.

Ο επεξεργαστής GTF DBF είναι ένα δωρεάν ανοιχτήρι DBF για macOS και Linux, αλλά και NeoOffice (για Mac), multisoft FlagShip (Linux) και OpenOffice.

Η λειτουργία Xbase μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το Emacs για να διαβάσει αρχεία xBase.

Το ArcInfo από το ArcGIS χρησιμοποιεί αρχεία DBF στη μορφή αρχείου χαρακτηριστικών shapefile.

Το διακοπτόμενο λογισμικό Microsoft Visual FoxPro μπορεί επίσης να ανοίξει αρχεία DBF, είτε στη μορφή αρχείου βάσης δεδομένων είτε σε μορφή πίνακα FoxPro.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο DBF

Το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού από πάνω που μπορεί να ανοίξει ή να επεξεργαστεί το αρχείο DBF μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να το μετατρέψει επίσης. Για παράδειγμα, το MS Excel μπορεί να αποθηκεύσει το αρχείο DBF σε οποιαδήποτε μορφή υποστηρίζεται από αυτό το πρόγραμμα, όπως CSV , XLSX , XLS , PDF κ.λπ.

Η ίδια ομάδα HiBase, η οποία κυκλοφορεί το DBF Viewer που αναφέρεται παραπάνω, έχει επίσης μετατροπέα DBF, το οποίο μετατρέπει τα DBF σε μορφή CSV, Excel όπως XLSX και XLS, απλό κείμενο , SQL, HTM , PRG, XML , RTF , SDF ή TSV.

Σημείωση: Ο μετατροπέας DBF μπορεί να εξάγει μόνο 50 καταχωρήσεις στη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση. Μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση σε μια έκδοση επί πληρωμή, εάν θέλετε να κάνετε περισσότερες εξαγωγές.

Το dbfUtilities εξάγει DBF σε μορφές αρχείων όπως JSON, CSV, XML και Excel. Λειτουργεί μέσω του εργαλείου dbfExport που περιλαμβάνεται στη σουίτα dbfUtilities.

Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε ένα αρχείο DBF στο διαδίκτυο, με μετατροπέα DBF. Υποστηρίζει την εξαγωγή του αρχείου σε CSV, TXT και HTML.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το dBASE

Τα αρχεία DBF εμφανίζονται συχνά με αρχεία κειμένου που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου .DBT ή .FPT. Σκοπός τους είναι να περιγράψουν τη βάση δεδομένων με σημειώματα ή σημειώσεις, σε ακατέργαστο κείμενο που είναι ευανάγνωστο.

Τα αρχεία NDX είναι αρχεία ενιαίου ευρετηρίου που αποθηκεύουν πληροφορίες πεδίου και πώς θα δομηθεί η βάση δεδομένων. μπορεί να περιέχει ένα ευρετήριο. Τα αρχεία MDX είναι αρχεία πολλαπλών ευρετηρίων που μπορούν να περιέχουν έως και 48 ευρετήρια.

Όλες οι λεπτομέρειες της κεφαλίδας της μορφής αρχείου μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του dBASE.

Η απελευθέρωση του dBASE το 1980 έκανε την εταιρεία ανάπτυξης, την Ashton-Tate, έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες λογισμικού στην αγορά. Αρχικά έτρεξε μόνο στο λειτουργικό σύστημα μικροϋπολογιστών CP / M αλλά σύντομα μεταφέρθηκε σε DOS, UNIX και VMS.

Αργότερα τη δεκαετία αυτή, άλλες εταιρείες άρχισαν να απελευθερώνουν τις δικές τους εκδόσεις του dBASE, συμπεριλαμβανομένων των FoxPro και Clipper. Αυτό προκάλεσε την κυκλοφορία του dBASE IV, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια χρονική στιγμή με την SQL (Structured Query Language) και την αυξανόμενη χρήση των Microsoft Windows.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με τα προϊόντα xBase που εξακολουθούν να είναι αρκετά δημοφιλή για να είναι ο ηγέτης στις επιχειρηματικές εφαρμογές, οι τρεις πρώτες εταιρείες Ashton-Tate, Fox Software και Nantucket αγοράστηκαν από τις εταιρείες Borland, Microsoft και Computer Associates αντίστοιχα.

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Αν το αρχείο σας δεν ανοίγει με τις παραπάνω προτάσεις, ελέγξτε ξανά την επέκταση αρχείου για να βεβαιωθείτε ότι διαβάζει πραγματικά ως DBF. Ορισμένες μορφές αρχείων χρησιμοποιούν επεκτάσεις αρχείων που έχουν γραφτεί παρόμοια, αλλά είναι πραγματικά σε τελείως διαφορετική μορφή και δεν μπορούν να ανοίξουν με τους θεατές DBF και τους εκδότες.

Ένα παράδειγμα είναι τα αρχεία DBX. Μπορεί να είναι αρχεία φακέλων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Outlook Express ή αρχεία επεκτάσεων βάσης δεδομένων AutoCAD, αλλά δεν μπορούν να ανοίξουν με τα ίδια εργαλεία που αναφέρονται παραπάνω. Εάν το αρχείο σας δεν ανοίγει με αυτά τα προγράμματα βάσης δεδομένων, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν ασχολείστε με ένα αρχείο DBX.

Αν το αρχείο σας είναι πραγματικά ένα αρχείο DBK, ενδέχεται να βρίσκεται στη μορφή αρχείου αντιγράφων ασφαλείας κινητού τηλεφώνου της Sony Ericsson. Μπορεί πιθανώς να ανοίξει με το Sony Ericsson PC Suite ή ένα εργαλείο unzip αρχείου όπως το 7-Zip, αλλά δεν θα λειτουργήσει με τις παραπάνω εφαρμογές βάσεων δεδομένων.