Πώς να προετοιμάσετε το μοντέλο σας για 3D εκτύπωση

Κρατήστε το μοντέλο 3D στα χέρια σας

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια απίστευτα συναρπαστική τεχνολογία και η απόκτηση μιας ψηφιακής σας δημιουργίας στην παλάμη του χεριού σας είναι ένα φανταστικό συναίσθημα.

Εάν θέλετε να εκτυπώσετε ένα από τα 3D μοντέλα σας ώστε να μετατραπούν σε ένα πραγματικό αντικείμενο που μπορείτε να κρατήσετε στα χέρια σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να προετοιμάσετε το μοντέλο σας για εκτύπωση 3D.

Για να διασφαλίσετε ότι η διαδικασία εκτύπωσης γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομαλά και να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, ακολουθήστε αυτή τη σειρά βημάτων πριν στείλετε το αρχείο σας στον εκτυπωτή:

01 από 05

Βεβαιωθείτε ότι το μοντέλο είναι απρόσκοπτο

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 Dolf Veenvliet.

Κατά τη μοντελοποίηση για μια στατική απόδοση, είναι συνήθως πολύ πιο εύκολο να φτιάξετε το μοντέλο σας από δεκάδες (ή εκατοντάδες) ξεχωριστά κομμάτια. Τα μαλλιά είναι τέλειο παράδειγμα. Στα παραδοσιακά πακέτα μοντελοποίησης όπως το Autodesk Maya και το Autodesk 3ds Max, ένας καλλιτέχνης συνήθως δημιουργεί τα μαλλιά ενός χαρακτήρα ως ξεχωριστό κομμάτι γεωμετρίας. Το ίδιο ισχύει και για τα κουμπιά σε ένα παλτό ή τα διάφορα εξαρτήματα της πανοπλίας και του οπλισμού ενός χαρακτήρα.

Αυτή η στρατηγική δεν λειτουργεί για την εκτύπωση 3D. Εκτός αν σκοπεύετε να κολλήσετε τα μέρη μαζί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτύπωσης, το μοντέλο πρέπει να είναι ένα απλό πλέγμα χωρίς ραφή .

Για απλά αντικείμενα, αυτό δεν πρέπει να είναι πολύ οδυνηρό. Ωστόσο, για ένα πολύπλοκο μοντέλο, αυτό το βήμα μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες αν το κομμάτι δεν δημιουργήθηκε με την εκτύπωση 3D.

Αν ξεκινάτε τώρα ένα νέο μοντέλο που τελικά σχεδιάζετε να εκτυπώσετε, να έχετε επίγνωση της τοπολογίας καθώς δουλεύετε.

02 του 05

Κοπή του μοντέλου για μείωση του κόστους

Ένα συμπαγές μοντέλο απαιτεί πολύ περισσότερα υλικά για εκτύπωση από ένα κοίλο. Οι περισσότεροι προμηθευτές 3D εκτύπωσης τιμολογούν τις υπηρεσίες τους σε όγκο χρησιμοποιώντας κυβικά εκατοστά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι προς το οικονομικό σας συμφέρον να διαπιστώσετε ότι το μοντέλο σας εκτυπώνεται ως κοίλη μορφή αντί για στερεό.

Το μοντέλο σας δεν θα εκτυπώσει κούφια από προεπιλογή.

Παρόλο που το μοντέλο φαίνεται να είναι ένα κοίλο μάτι ενώ εργάζεστε στην εφαρμογή 3D του λογισμικού σας, όταν το μοντέλο μετατρέπεται για εκτύπωση, ερμηνεύεται σαν στερεό, εκτός και αν το προετοιμάσετε διαφορετικά.

Εδώ είναι πώς να κάνετε το μοντέλο σας κοίλο:

  1. Επιλέξτε όλα τα πρόσωπα στην επιφάνεια του μοντέλου.
  2. Εξωθήστε τα πρόσωπα κατά μήκος της επιφάνειας τους κανονικά. Είτε λειτουργεί θετική ή αρνητική εξώθηση, αλλά προτιμάται αρνητικό επειδή αφήνει αμετάβλητη την εμφάνιση της εξωτερικής επιφάνειας. Εάν χρησιμοποιείτε Maya, βεβαιωθείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να κρατάτε μαζί τα πρόσωπα μαζί . Θα πρέπει να ελέγχεται από προεπιλογή.
  3. Εξετάστε την επιφάνεια. Βεβαιωθείτε ότι δεν δημιουργήθηκε επικαλυπτόμενη γεωμετρία κατά τη διάρκεια της εξώθησης και διορθώστε τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει.
  4. Το μοντέλο σας θα πρέπει τώρα να έχει ένα "εσωτερικό κέλυφος" και ένα "εξωτερικό κέλυφος". Η απόσταση μεταξύ αυτών των κελυφών θα είναι το πάχος τοιχώματος όταν εκτυπώνεται το μοντέλο σας. Οι παχύτεροι τοίχοι είναι πιο ανθεκτικοί αλλά και ακριβότεροι. Πόσα χώρο αφήνετε εξαρτάται από εσάς. Ωστόσο, μην πάτε πολύ μικρός. Οι περισσότεροι πωλητές έχουν το ελάχιστο πάχος που καθορίζουν στον ιστότοπό τους.
  5. Δημιουργήστε ένα άνοιγμα στο κάτω μέρος του μοντέλου ώστε να μπορεί να διαφύγει το περίσσευμα του υλικού. Δημιουργήστε το άνοιγμα χωρίς να σπάσετε την πραγματική τοπολογία του πλέγματος - όταν ανοίγετε μια τρύπα, είναι σημαντικό να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού κελύφους.

03 του 05

Εξάλειψη γεωμετρίας μη πολλαπλασιαστικού στοιχείου

Εάν είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μοντελοποίησης, αυτό το βήμα θα πρέπει να είναι μη-ζήτημα.

Η μη πολλαπλή γεωμετρία ορίζεται ως κάθε άκρο που μοιράζεται από περισσότερες από δύο όψεις.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να προκύψει όταν ένα πρόσωπο ή μια άκρη εξωθείται αλλά δεν επανατοποθετείται. Το αποτέλεσμα είναι δύο ταυτόσημα τεμάχια γεωμετρίας απ 'ευθείας το ένα πάνω στο άλλο. Αυτή η κατάσταση καταλήγει να προκαλεί σύγχυση για τον εξοπλισμό 3d εκτύπωσης.

Ένα μη πολλαπλό μοντέλο δεν θα εκτυπωθεί σωστά.

Μια κοινή αιτία για τη μη πολλαπλή γεωμετρία εμφανίζεται όταν ένας καλλιτέχνης εξωθεί ένα πρόσωπο, το μετακινεί, αποφασίζει ενάντια στην εξώθηση και προσπαθεί να αναιρέσει τη δράση. Μια εξώθηση καταγράφεται από τα περισσότερα πακέτα λογισμικού ως δύο ξεχωριστές εντολές:

Επομένως, για να ακυρώσετε μια εξώθηση, η εντολή αναίρεσης πρέπει να δοθεί δύο φορές. Η αποτυχία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μη πολλαπλή γεωμετρία και είναι σχετικά συνηθισμένο λάθος για τους αρχάριους μοντελιστές.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που είναι εύκολο να αποφευχθεί, αλλά είναι συχνά αόρατο και ως εκ τούτου εύκολο να χάσετε. Διορθώστε το μόλις μάθετε για το πρόβλημα. Όσο περισσότερο περιμένετε να διορθώσετε μη πολλαπλά θέματα, τόσο πιο δύσκολο είναι να τα εξαλείψετε.

Η επισήμανση των μη πολλαπλών προσώπων είναι δύσκολη

Εάν χρησιμοποιείτε τη Maya, βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις της οθόνης σας είναι τέτοιες ώστε μια χειρολαβή επιλογής - ένα μικρό τετράγωνο ή κύκλος - εμφανίζεται στο κέντρο κάθε πολύγωνου όταν βρίσκεστε σε κατάσταση επιλογής προσώπου.

Εάν εντοπίσετε μια λαβή επιλογής απευθείας πάνω από μια άκρη, πιθανότατα έχετε μη πολλαπλή γεωμετρία. Δοκιμάστε να επιλέξετε τα πρόσωπα και κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή . Μερικές φορές αυτό είναι όλο που χρειάζεται. Εάν δεν λειτουργεί, δοκιμάστε την εντολή Πλέγμα > Εκκαθάριση , βεβαιώνοντας ότι το μη πολλαπλό είναι επιλεγμένο στο πλαίσιο επιλογών.

Αν και η εξώθηση δεν είναι η μόνη αιτία μη πολλαπλών θεμάτων, είναι η συνηθέστερη.

04 του 05

Ελέγξτε τις κανονικές επιφάνειες

Η κανονική επιφάνεια (μερικές φορές αποκαλείται φυσιολογικό πρόσωπο) είναι ο διάνυσμα κατεύθυνσης κάθετος στην επιφάνεια ενός μοντέλου 3D. Κάθε πρόσωπο έχει τη δική του επιφάνεια κανονική και πρέπει να είναι στραμμένη προς τα έξω, μακριά από την επιφάνεια του μοντέλου.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μοντελοποίησης , η κανονική επιφάνεια του προσώπου μπορεί να αντιστραφεί τυχαία με εξώθηση ή με τη χρήση άλλων κοινών εργαλείων μοντελοποίησης.

Όταν η κανονική επιφάνεια αντιστραφεί, το κανονικό διάνυσμα δείχνει προς το εσωτερικό του μοντέλου αντί να το απομακρύνει.

Καθορισμός των κανονικών επιφανειών

Είναι εύκολο να διορθώσετε ένα φυσιολογικό πρόβλημα της επιφάνειας όταν ξέρετε ότι υπάρχει. Οι κανονικοί τύποι επιφάνειας δεν είναι ορατοί από προεπιλογή, οπότε πιθανότατα θα χρειαστεί να αλλάξετε κάποιες ρυθμίσεις εμφάνισης για να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα.

Οι οδηγίες για τον καθορισμό των κανονικών επιφανειών είναι παρόμοιες σε όλα τα πακέτα λογισμικού 3D. Ελέγξτε τα αρχεία βοήθειας λογισμικού.

05 του 05

Μετατρέψτε το αρχείο σας και άλλες εκτιμήσεις

Το τελευταίο βήμα προτού μεταφορτώσετε σε μία από τις υπηρεσίες εκτύπωσης είναι να βεβαιωθείτε ότι το μοντέλο σας είναι σε αποδεκτή μορφή αρχείου.

Οι πιο δημοφιλείς τύποι αρχείων εκτυπωτών περιλαμβάνουν τα STL, OBJ, X3D, Collada ή VRML97 / 2, αλλά μπορείτε να τα παίξετε ασφαλή και να επικοινωνήσετε με τον προμηθευτή της τρισδιάστατης εκτύπωσης πριν μετατρέψετε το αρχείο σας.

Παρατηρήστε ότι δεν υποστηρίζονται τυποποιημένες μορφές εφαρμογών όπως .ma, .lw και .max. Από τη Maya, πρέπει είτε να εξαγάγετε ως OBJ είτε να μετατρέψετε σε STL με λογισμικό τρίτων κατασκευαστών. Το 3DS Max υποστηρίζει τόσο την εξαγωγή STL όσο και το .OBJ, ώστε να είστε ελεύθεροι να διαλέξετε, αν και λάβετε υπόψη ότι τα αρχεία OBJ είναι συνήθως αρκετά ευπροσάρμοστα.

Κάθε ένας από τους προμηθευτές έχει διαφορετικό φάσμα τύπων αρχείων που δέχονται, οπότε τώρα είναι πολύ καλή στιγμή να διερευνήσουμε τις επιλογές σας και να αποφασίσουμε ποιος εκτυπωτής σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Δημοφιλείς πάροχοι υπηρεσιών εκτύπωσης 3D

Οι δημοφιλείς εταιρείες παροχής υπηρεσιών εκτύπωσης 3D στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν:

Πριν αποφασίσετε με ποιον να πάτε, είναι καλή ιδέα να περιπλανηθείτε γύρω από κάθε μία από τις ιστοσελίδες των πωλητών. Αποκτήστε μια αίσθηση για τη βάση πελατών που στοχεύουν και αναζητήστε ποια τεχνολογία εκτύπωσης 3D χρησιμοποιούν. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με το πού αποφασίζετε να εκτυπώσετε το μοντέλο σας.

Όταν αποφασίσετε, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του εκτυπωτή. Ένα πράγμα που πρέπει να αναζητήσουμε είναι το ελάχιστο πάχος τοιχώματος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε υπόψη σας το γεγονός ότι αν κλιμακώσετε το μοντέλο σας, το πάχος του τοίχου του θα μειωθεί. Εάν τα τείχη είναι αποδεκτά παχιά στη σκηνή των Μάγια, αλλά έχετε ρυθμίσει τις μετρήσεις σε μέτρα ή πόδια, υπάρχει μια πιθανότητα ότι θα είναι πάρα πολύ λεπτό όταν ζυγίζετε το μοντέλο σε ίντσες ή εκατοστά.

Σε αυτό το σημείο, το μοντέλο σας είναι έτοιμο για μεταφόρτωση. Υποθέτοντας ότι έχετε ακολουθήσει και τα πέντε βήματα και τυχόν πρόσθετους περιορισμούς από τον προμηθευτή, θα πρέπει να έχετε ένα καλό καθαρό πλέγμα σε μορφή αποδεκτή για εκτύπωση 3D.