Τι είναι ο φακός Google;

Το Google Lens είναι μια εφαρμογή που αναλύει εικόνες για να αναδείξει τις σχετικές πληροφορίες και να εκτελέσει άλλες συγκεκριμένες εργασίες. Η εφαρμογή ενσωματώνεται τόσο με το Google Photos όσο και με το Google Assistant και αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τη βαθιά εκμάθηση ώστε να λειτουργεί καλύτερα και πιο γρήγορα από τις προηγούμενες εφαρμογές αναγνώρισης εικόνων, όπως το Google Goggles . Αναγγέλθηκε για πρώτη φορά παράλληλα με τα τηλέφωνα Pixel 2 και Pixel 2 XL της Google , με ευρύτερη απελευθέρωση στην πρώτη γενιά Pixel phones και άλλες συσκευές Android που θα κυκλοφορήσουν αργότερα.

Το Google Lens είναι μια μηχανή οπτικής αναζήτησης

Η αναζήτηση ήταν πάντα το κορυφαίο προϊόν της Google και το Google Lens επεκτείνεται σε αυτή τη βασική δεξιότητα με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Σε ένα πολύ βασικό επίπεδο, το Google Lens είναι μια μηχανή οπτικής αναζήτησης, που σημαίνει ότι μπορεί να αναλύσει τα οπτικά δεδομένα μιας εικόνας και στη συνέχεια να εκτελέσει διάφορες διαφορετικές εργασίες με βάση το περιεχόμενο της εικόνας.

Η Google και οι περισσότερες άλλες μηχανές αναζήτησης έχουν συμπεριλάβει λειτουργίες αναζήτησης εικόνων για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το Google Lens είναι ένα διαφορετικό ζώο.

Ενώ ορισμένες κανονικές μηχανές αναζήτησης είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν αντίστροφη αναζήτηση εικόνων, η οποία περιλαμβάνει την ανάλυση μιας εικόνας και στη συνέχεια την αναζήτηση παρόμοιου περιεχομένου στον ιστό, το Google Lens πηγαίνει πολύ περισσότερο από αυτό.

Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι ότι αν τραβήξετε μια εικόνα ενός ορόσημου και έπειτα πατήσετε το εικονίδιο του Google Lens, θα αναγνωρίσει το ορόσημο και θα τραβήξει τις σχετικές πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Ανάλογα με το συγκεκριμένο ορόσημο, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να περιλαμβάνουν μια περιγραφή, σχόλια ή ακόμα και πληροφορίες επικοινωνίας εάν πρόκειται για επιχείρηση.

Πώς λειτουργεί το Google Lens;

Το Google Lens είναι ενσωματωμένο στο Google Photos και στο Google Assistant, έτσι μπορείτε να έχετε πρόσβαση απευθείας από αυτές τις εφαρμογές. Εάν το τηλέφωνό σας μπορεί να χρησιμοποιεί το Google Lens, θα δείτε ένα εικονίδιο, το οποίο υποδεικνύεται με το κόκκινο βέλος στην παραπάνω εικόνα, στην εφαρμογή σας Google Photos. Αν πατήσετε το εικονίδιο, ενεργοποιείται ο φακός.

Όταν χρησιμοποιείτε το Google Lens, μια εικόνα μεταφορτώνεται από το τηλέφωνό σας στους διακομιστές της Google και αυτό συμβαίνει όταν αρχίσει η μαγεία. Χρησιμοποιώντας τεχνητά νευρικά δίκτυα, το Google Lens αναλύει την εικόνα για να καθορίσει τι περιέχει.

Μόλις το Google Lens υπολογίσει το περιεχόμενο και το πλαίσιο μιας εικόνας, η εφαρμογή σας παρέχει πληροφορίες ή σας δίνει τη δυνατότητα να εκτελέσετε μια κατάλληλη από πλευράς περιβάλλοντος ενέργεια.

Για παράδειγμα, εάν δείτε ένα βιβλίο που κάθεται στο τραπέζι του καλεσμένου του φίλου σας, τραβήξτε μια φωτογραφία και αγγίξτε το εικονίδιο του Google Lens, αυτόματα θα καθορίσει τον δημιουργό, τον τίτλο του βιβλίου και θα σας δώσει σχόλια και άλλες λεπτομέρειες.

Χρησιμοποιώντας το Google Lens για τη λήψη διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων πληροφοριών

Το Google Lens είναι επίσης σε θέση να αναγνωρίσει και να μεταγράψει κείμενο, όπως τα εμπορικά ονόματα σε πινακίδες, αριθμούς τηλεφώνου και ακόμη και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αυτό είναι κάτι σαν την αναγνώριση χαρακτήρων (OCR) της παλιάς σχολής που μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει για να σαρώσετε έγγραφα στο παρελθόν, αλλά με πολύ περισσότερη χρησιμότητα και μεγάλη ακρίβεια χάρη στη βοήθεια του Google DeepMind .

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι αρκετά εύκολο στη χρήση:

  1. Στρέψτε τη φωτογραφική μηχανή σας σε κάτι που περιλαμβάνει κείμενο.
  2. Πατήστε το κουμπί Φακοί Google .

Ανάλογα με αυτό που κάνατε μια φωτογραφία, αυτό θα φέρει διάφορες επιλογές.

Google Lens και Βοηθός Google

Ο Βοηθός Google είναι, όπως υποδηλώνει και το όνομα, ο εικονικός βοηθός της Google, ο οποίος έρχεται ενσωματωμένος απευθείας στα τηλέφωνα Android, στο Google Home και σε πολλές άλλες συσκευές Android. Είναι επίσης διαθέσιμο, σε μορφή εφαρμογής, σε iPhones.

Ο Βοηθός είναι κατά κύριο λόγο ένας τρόπος αλληλεπίδρασης με το τηλέφωνό σας μιλώντας σε αυτό, αλλά έχει επίσης μια επιλογή κειμένου που σας επιτρέπει να πληκτρολογήσετε αιτήματα. Με την ομιλία της λέξης Wake, η οποία είναι "Εντάξει, η Google" από προεπιλογή, μπορείτε να έχετε τις υπηρεσίες Google Assistant τηλεφωνικές κλήσεις, να ελέγχετε τα ραντεβού σας, να κάνετε αναζήτηση στο Internet ή ακόμα και να ενεργοποιείτε τη λειτουργία φακού του τηλεφώνου σας.

Η ενσωμάτωση του Google Assistant ανακοινώθηκε παράλληλα με την αρχική αποκάλυψη του Google Lens. Αυτή η ενσωμάτωση σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε φακούς απευθείας από τον Βοηθό, αν το τηλέφωνό σας είναι σε θέση να το κάνει και λειτουργεί ενεργοποιώντας μια ζωντανή ροή από τη φωτογραφική μηχανή του τηλεφώνου.

Όταν αγγίξετε ένα τμήμα της εικόνας, το Google Lens το αναλύει και ο Βοηθός παρέχει πληροφορίες ή εκτελεί μια σχετική με το συμφέρον εργασία.