Καθορίζεται το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS)

Το Παγκόσμιο Σύστημα Τοποθέτησης (GPS) είναι ένα τεχνικό θαύμα που κατέστη εφικτό από μια ομάδα δορυφόρων στην τροχιά της Γης που μεταδίδουν ακριβή σήματα, επιτρέποντας στους δέκτες GPS να υπολογίζουν και να εμφανίζουν στον χρήστη ακριβείς πληροφορίες για την τοποθεσία, την ταχύτητα και το χρόνο.

Παίρνοντας τα σήματα από τρεις ή περισσότερους δορυφόρους (από έναν αστερισμό 31 διαθέσιμων δορυφόρων), οι δέκτες GPS είναι σε θέση να τριγωνίζουν δεδομένα και να εντοπίζουν την τοποθεσία σας.

Με την προσθήκη της υπολογιστικής ισχύος και των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στη μνήμη, όπως οδικοί χάρτες, σημεία ενδιαφέροντος, τοπογραφικές πληροφορίες και πολλά άλλα, οι δέκτες GPS μπορούν να μετατρέψουν τις πληροφορίες θέσης, ταχύτητας και χρόνου σε χρήσιμη μορφή εμφάνισης.

Το GPS δημιουργήθηκε αρχικά από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (DOD) ως στρατιωτική εφαρμογή. Το σύστημα ήταν ενεργό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά άρχισε να είναι χρήσιμο στους πολίτες στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το καταναλωτικό GPS έχει γίνει από τότε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, υπηρεσιών και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

Το GPS λειτουργεί με ακρίβεια σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ημέρα ή νύχτα, όλο το εικοσιτετράωρο και σε όλο τον πλανήτη. Δεν υπάρχει συνδρομή για τη χρήση σημάτων GPS. Τα σήματα GPS ενδέχεται να εμποδίζονται από πυκνά δάση, τοίχους φαραγγιών ή ουρανοξύστες και δεν διεισδύουν καλά σε εσωτερικούς χώρους, επομένως ορισμένες τοποθεσίες ενδέχεται να μην επιτρέπουν ακριβή πλοήγηση GPS.

Οι δέκτες GPS είναι γενικά ακριβείς σε απόσταση 15 μέτρων και νεότερα μοντέλα που χρησιμοποιούν σήματα WAAS (Wide Area Augmentation System) είναι ακριβή σε απόσταση τριών μέτρων.

Ενώ το Η.Π.Α. ανήκει και λειτουργεί το GPS είναι σήμερα το μοναδικό ενεργό σύστημα, αναπτύσσονται πέντε άλλα δορυφορικά παγκόσμια συστήματα πλοήγησης από μεμονωμένα έθνη και από κοινοπραξίες πολυεθνικών.

Επίσης γνωστό ως: GPS