Η διαφορά μεταξύ CSS2 και CSS3

Κατανοώντας τις σημαντικές αλλαγές στο CSS3

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ CSS2 και CSS3 είναι ότι το CSS3 έχει χωριστεί σε διαφορετικά τμήματα, που ονομάζονται modules. Κάθε μία από αυτές τις ενότητες κάνει το δρόμο της μέσω του W3C σε διάφορα στάδια της διαδικασίας σύστασης. Αυτή η διαδικασία έχει κάνει πολύ πιο εύκολο για διάφορα κομμάτια του CSS3 να γίνονται αποδεκτά και να υλοποιούνται στο πρόγραμμα περιήγησης από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Εάν συγκρίνετε αυτή τη διαδικασία με αυτό που συνέβη με το CSS2, όπου όλα υποβλήθηκαν ως ένα ενιαίο έγγραφο με όλες τις πληροφορίες του Cascading Style Sheets μέσα σε αυτό, αρχίζετε να βλέπετε τα πλεονεκτήματα της κατάργησης της σύστασης σε μικρότερα μεμονωμένα κομμάτια. Επειδή κάθε μία από τις ενότητες επεξεργάζεται μεμονωμένα, έχουμε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα υποστήριξης προγράμματος περιήγησης για τις λειτουργικές μονάδες CSS3.

Όπως και με κάθε νέα και μεταβαλλόμενη προδιαγραφή, βεβαιωθείτε ότι έχετε δοκιμάσει προσεκτικά τις σελίδες σας CSS3 σε τόσα προγράμματα περιήγησης και λειτουργικά συστήματα όσο μπορείτε. Θυμηθείτε ότι ο στόχος δεν είναι να δημιουργήσετε ιστοσελίδες που να φαίνονται ακριβώς ίδιες σε κάθε πρόγραμμα περιήγησης, αλλά να διασφαλίσετε ότι όλα τα στυλ που χρησιμοποιείτε, συμπεριλαμβανομένων των στυλ CSS3, θα φαίνονται υπέροχα στα προγράμματα περιήγησης που τα υποστηρίζουν και ότι θα επιστρέψουν χαριτωμένα για παλαιότερα προγράμματα περιήγησης μην.

Νέοι επιλογείς CSS3

Το CSS3 προσφέρει ένα σωρό νέους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να γράψετε κανόνες CSS με νέους επιλογείς CSS, καθώς και έναν νέο συνδυαστή και μερικά νέα ψευδο-στοιχεία.

Τρεις νέοι επιλογείς χαρακτηριστικών:

16 νέες ψευδο-κατηγορίες:

Ένας νέος συνδυαστής:

Νέες ιδιότητες

Το CSS3 εισήγαγε επίσης μια σειρά από νέες ιδιότητες CSS. Πολλές από αυτές τις ιδιότητες ήταν να δημιουργηθούν οπτικά στυλ που πιθανόν να συσχετίζονται περισσότερο με ένα γραφικό πρόγραμμα όπως το Photoshop. Ορισμένα από αυτά, όπως η ακτίνα ακτίνων ή η σκιά κουτιού, είναι γύρω από την εισαγωγή του CSS3. Άλλοι, όπως το flexbox ή ακόμα και το CSS Grid, είναι νεώτερα στυλ που θεωρούνται ακόμα συχνά CSS3 προσθήκες.

Στο CSS3, το μοντέλο κουτιού δεν έχει αλλάξει. Αλλά υπάρχει μια δέσμη νέων ιδιοτήτων στυλ που μπορούν να σας βοηθήσουν να στυλ το φόντο και τα όρια των κιβωτίων σας.

Πολλαπλό υπόβαθρο I mages

Χρησιμοποιώντας τα στυλ φόντου, εικόνας, θέσης φόντου και επανάληψης φόντου, μπορείτε να ορίσετε πολλές εικόνες φόντου που θα τοποθετηθούν στο επάνω μέρος του πλαισίου. Η πρώτη εικόνα είναι η στρώση που βρίσκεται πλησιέστερα στον χρήστη, με τις ακόλουθες χρωματισμένες πίσω. Αν υπάρχει χρώμα φόντου, είναι βαμμένο κάτω από όλα τα επίπεδα εικόνας.

Νέες ιδιότητες στυλ φόντου

Υπάρχουν επίσης κάποιες νέες ιδιότητες φόντου στο CSS3.

Αλλαγές στις υπάρχουσες ιδιότητες στυλ φόντου

Υπάρχουν επίσης κάποιες αλλαγές στις υπάρχουσες ιδιότητες στυλ φόντου:

CSS3 σύνορα ιδιότητες

Στο CSS3 τα σύνορα μπορούν να είναι τα στυλ που συνηθίζουμε (στερεά, διπλά, διακεκομμένα κ.λπ.) ή μπορούν να είναι μια εικόνα. Επιπλέον, το CSS3 προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας στρογγυλεμένων γωνιών. Οι εικόνες των συνόρων είναι ενδιαφέρουσες επειδή δημιουργείτε μια εικόνα και των τεσσάρων συνόρων και στη συνέχεια πείτε στο CSS πώς να εφαρμόσετε αυτήν την εικόνα στα σύνορά σας.

Νέες ιδιότητες στυλ περιγράμματος

Υπάρχουν ορισμένες νέες ιδιότητες των συνόρων στο CSS3:

Πρόσθετες ιδιότητες CSS3 που σχετίζονται με σύνορα και φόντο

Όταν ένα πλαίσιο σπάσει σε διάλειμμα σελίδας, σπάσιμο στήλης για σπάσιμο γραμμής (για στοιχεία γραμμής) η ιδιότητα διακόσμησης πλαισίου-διακόσμησης καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τυλίγονται τα νέα πλαίσια με περιγράμματα και παραγεμίσματα. Τα υπόβαθρα μπορούν να χωριστούν μεταξύ πολλών σπασμένων πλαισίων χρησιμοποιώντας αυτήν την ιδιότητα.

Υπάρχει επίσης μια ιδιότητα σκιάς κουτιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει σκιές σε στοιχεία κουτιού.

Με το CSS3, μπορείτε να ρυθμίσετε εύκολα μια ιστοσελίδα με πολλαπλές στήλες χωρίς πίνακες ή περίπλοκες δομές tag div. Μπορείτε απλά να πείτε στο πρόγραμμα περιήγησης πόσες στήλες πρέπει να έχει το στοιχείο του σώματος και πόσο θα πρέπει να είναι. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε σύνορα (κανόνες), χρώματα φόντου που καλύπτουν το ύψος της στήλης και το κείμενό σας θα μεταφερθεί αυτόματα σε όλες τις στήλες.

Στήλες CSS3 - Καθορίστε τον αριθμό και το πλάτος των στηλών

Υπάρχουν τρεις νέες ιδιότητες που σας επιτρέπουν να ορίσετε τον αριθμό και το πλάτος των στηλών σας:

Διαστήματα και κανόνες στήλης CSS3

Τα κενά και οι κανόνες τοποθετούνται μεταξύ των στηλών στο ίδιο σενάριο πολλών χρωμάτων. Τα κενά θα απομακρύνουν τις στήλες, αλλά οι κανόνες δεν καταλαμβάνουν κανένα χώρο. Αν ένας κανόνας στήλης είναι ευρύτερος από το κενό του, θα επικαλύψει τις παρακείμενες στήλες. υπάρχουν πέντε νέες ιδιότητες για κανόνες στήλης και κενά:

Διαλείμματα στήλης CSS3, στήλες κλιμάκωσης και στήλες πλήρωσης

Τα διαλείμματα στη στήλη χρησιμοποιούν τις ίδιες επιλογές CSS2 που χρησιμοποιούνται για τον ορισμό διαλείμματος σε περιεχόμενο σε σελίδες, αλλά με τρεις νέες ιδιότητες: διάλειμμα πριν , διάλειμμα και σπάσιμο .

Όπως και με τους πίνακες, μπορείτε να ορίσετε στοιχεία που να καλύπτουν τις στήλες με την ιδιότητα της έκτασης της στήλης. Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τίτλους που καλύπτουν πολλές στήλες περισσότερο σαν μια εφημερίδα.

Οι στήλες πλήρωσης αποφασίζουν πόσο περιεχόμενο θα υπάρχει σε κάθε στήλη. Οι ισορροπημένες στήλες προσπαθούν να βάλουν το ίδιο περιεχόμενο σε κάθε στήλη, ενώ η αυτόματη ροή του περιεχομένου γίνεται μόνο μέχρι να γεμίσει η στήλη και στη συνέχεια να μεταβεί στην επόμενη.

Περισσότερες δυνατότητες στο CSS3 που δεν περιλαμβάνονται στο CSS2

Υπάρχουν πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά στο CSS3 που δεν υπήρχαν στο CSS2, όπως: