Πώς είναι διαφορετικοί οι αναπτήρες τσιγάρων και οι υποδοχές εξαρτημάτων;

Υπήρχε ένας χρόνος, όχι πριν από λίγο καιρό, όταν μια υποδοχή σε σχήμα βαρελιού που βρισκόταν οπουδήποτε κοντά στο ταμπλό του αυτοκινήτου ήταν πάντα ένας αναπτήρας τσιγάρων. Σίγουρα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την υποδοχή του αναπτήρα για να τροφοδοτήσετε τα ηλεκτρονικά σας , αλλά αυτό δεν άλλαξε τι ήταν. Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν ειδικές σκηνές αξεσουάρ στη σκηνή και όλα αυτά βγήκαν έξω από το παράθυρο. Αυτές οι υποδοχές εξαρτημάτων 12V μοιάζουν με πρίζες αναπτήρα, αλλά δεν είναι και οι διαφορές είναι πολύ σημαντικές.

Οι υποδοχές αξεσουάρ δεν είναι αναπτήρες τσιγάρων

Μετά από δεκαετίες υποδοχών αναπτήρα που παίζουν διπλό φορτίο ως υποδοχές αξεσουάρ , είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς ποια, αν υπάρχει, υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των δύο συνιστωσών. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, δεν είναι στην πραγματικότητα. Βασικά, οι υποδοχές αναπτήρα τσιγάρων είναι θύρες παρελκομένων, αλλά οι πρίζες αξεσουάρ δεν είναι αναγκαστικά οι υποδοχές αναπτήρα τσιγάρων. Είναι σαν όλα τα τετράγωνα να είναι ορθογώνια, αλλά όλα τα ορθογώνια δεν είναι τετράγωνα.

Σκεπάζοντας λίγο πιο βαθιά, το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν δύο ελαφρώς διαφορετικά πρότυπα για αυτές τις υποδοχές. Και ενώ και οι δύο λειτουργούν με βύσματα 12V, τα δοχεία που πληρούν τα νεότερα από τα δύο πρότυπα δεν θα δεχτούν αναπτήρες τσιγάρων.

Περαιτέρω θόλωση του θέματος είναι ότι μερικά οχήματα μεταφέρονται από το εργοστάσιο με ένα βύσμα στην υποδοχή αναπτήρα τσιγάρων. Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι δεν είναι καθόλου αναπτήρας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Όταν μία από αυτές τις υποδοχές βρίσκεται στην ταμπέλα και δεν υπάρχει μια δεύτερη που είναι σαφώς επισημασμένη ως υποδοχή αξεσουάρ τότε πιθανότατα πρόκειται μάλλον για μια υποδοχή αναπτήρα που δεν έρχεται με το ελαφρύτερο τμήμα.

Αναπτήρες τσιγάρων Vs. Υποδοχές αξεσουάρ

Η ουσία του προβλήματος εδώ είναι ότι οι αναπτήρες τσιγάρων δεν είχαν αρχικά σχεδιαστεί για να παρέχουν ισχύ σε εξαρτήματα. Στην πραγματικότητα, οι πρώτοι αναπτήρες τσιγάρων στα αυτοκίνητα δεν ήταν πραγματικά κατάλληλοι για το σκοπό αυτό καθόλου. Αυτοί οι πρώτοι αναπτήρες χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα "πηνίου και κυλίνδρων", και μέχρι που οι λεγόμενοι "ασύρματοι" αναπτήρες έπληξαν την αγορά ότι οι αναπτήρες τσιγάρων απέκτησαν το διπλό σκοπό που απολαμβάνουν σήμερα.

Η συνέπεια του γεγονότος ότι οι υποδοχές των αναπτήρων τσιγάρων δεν είχαν στην πραγματικότητα σχεδιαστεί για να παρέχουν βοηθητική ισχύ σημαίνει ότι δεν είναι εξαιρετικά κατάλληλες για το σκοπό αυτό. Στην πραγματικότητα, ο σκοπός που τους ταιριάζει, ο οποίος θερμαίνει ένα διμεταλλικό πηνίο μέχρι να είναι φωτεινό, κόκκινο κερασιού, είναι ουσιαστικά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα θέλατε να δείτε από ένα αποτελεσματικό σύστημα μεταφοράς ισχύος.

Το συμπέρασμα είναι ότι, αφού οι αναπτήρες τσιγάρων έχουν σχεδιαστεί για να αποκτήσουν εξαιρετικά ζεστό, δεν έχει καμία σημασία ότι το βασικό τους σχέδιο παρέχει μια λιγότερο από την ιδανική ηλεκτρική σύνδεση.

Όταν οι υποδοχές αναπτήρα τσιγάρων έγιναν κάτι περισσότερο

Υπάρχει μια χούφτα διαφορετικών προτύπων αναπτήρα τσιγάρων στον κόσμο, αλλά αυτό που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το ANSI / SAE J563. Εφόσον το πρότυπο αυτό περιγράφει μετρήσεις όπως η διάμετρος του δοχείου, οι κατασκευαστές αξεσουάρ είναι σε θέση να κατασκευάζουν βύσματα ισχύος που έχουν μια σχετικά άνετη εφαρμογή και η χαλάρωση απορροφάται από ελατηριωτές επαφές.

Ωστόσο, το πρότυπο περιλαμβάνει επίσης ένα δεύτερο σύνολο μετρήσεων που οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για ειδικές υποδοχές αξεσουάρ. Οι πρίζες που συμμορφώνονται με αυτό το πρότυπο είναι ελαφρώς διαφορετικές, καθώς δεν δέχονται αναπτήρες, αλλά δέχονται βύσματα 12v από φορτιστές, μετατροπείς και άλλες συσκευές.

Είναι μια υποδοχή αναπτήρα τσιγάρων ή μια υποδοχή αξεσουάρ 12V;

Εκτός αν θέλετε να αναζητήσετε τις προδιαγραφές και να βγείτε από ένα μικρόμετρο, ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν πρόκειται για μια πρίζα αναπτήρα ή μια πρίζα εξαρτημάτων είναι να ελέγξετε το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας ή να επικοινωνήσετε με την αντιπροσωπεία. Τα δύο φαίνονται λίγο διαφορετικά, αλλά είναι μια διαφορά που μετράται σε χιλιοστά.

Επίσης, δεν μπορείτε να διαπιστώσετε αν μια υποδοχή έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με έναν αναπτήρα απλώς και μόνο επειδή δεν έρχεται με ένα. Ενώ οι περισσότερες πρίζες που έχουν σχεδιαστεί για να δεχτούν αναπτήρες τσιγάρων, δεν πρέπει απλώς να υποθέσετε ότι το κάνουν.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι εάν η παύλα σας έχει πολλαπλές υποδοχές, ένας από αυτούς θα είναι συνήθως ένας αναπτήρας τσιγάρων και οι άλλοι θα είναι πιθανώς υποδοχές αξεσουάρ. Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθετες πρίζες που βρίσκονται κάτω από την ταμπέλα, στην κεντρική κονσόλα και σε άλλα σημεία του οχήματος, είναι συνήθως εξειδικευμένες πρίζες. Ωστόσο, είναι κακή ιδέα να κολλήσετε απλά έναν αναπτήρα σε οποιοδήποτε παλιό δοχείο βασισμένο σε έναν κανόνα. Ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα είναι να συμβουλευτείτε τον τοπικό σας αντιπρόσωπο ή τον κατασκευαστή.

Η διαφορά μοιάζει πραγματικά;

Όσον αφορά την τροφοδοσία εξαρτημάτων και συσκευών, όπως το κινητό σας τηλέφωνο, δεν υπάρχει λειτουργική διαφορά μεταξύ των υποδοχών των αναπτήρων και των υποδοχών των αξεσουάρ. Εάν δεν είστε βέβαιοι με ποιον έχετε να αντιμετωπίζετε, θα πρέπει να είστε ελεύθεροι να συνδέσετε οποιοδήποτε ή όλους τους για να ταιριάξετε τις απαιτήσεις σας.

Η μόνη σημαντική διαφορά είναι ότι δεν μπορείτε ή, τουλάχιστον, δεν πρέπει να συνδέσετε έναν αναπτήρα με τσιγάρο σε μια υποδοχή αξεσουάρ. Στην καλύτερη περίπτωση, τίποτα δεν θα συμβεί καθόλου. Σε ένα χειρότερο σενάριο, ο αναπτήρας θα θερμαίνεται, αλλά η πρίζα δεν θα είναι σε θέση να αντέξει την υπερβολική θερμότητα του αναπτήρα.