Πώς λειτουργεί η εναλλαγή πακέτων στα δίκτυα υπολογιστών

Τα πρωτόκολλα μεταγωγής πακέτων περιλαμβάνουν IP και X-25

Η εναλλαγή πακέτων είναι η προσέγγιση που χρησιμοποιείται από ορισμένα πρωτόκολλα δικτύου υπολογιστών για την παροχή δεδομένων σε τοπική ή υπεραστική σύνδεση. Παραδείγματα πρωτοκόλλων μεταγωγής πακέτων είναι το Relay Frame , το IP και το X.25 .

Πώς λειτουργεί η εναλλαγή πακέτων

Η μεταγωγή πακέτων συνεπάγεται τη σπάσιμο των δεδομένων σε διάφορα μέρη που στη συνέχεια συσκευάζονται σε μονάδες με ειδική μορφή που ονομάζονται πακέτα. Αυτά συνήθως δρομολογούνται από την πηγή στον προορισμό χρησιμοποιώντας τους διακόπτες δικτύου και τους δρομολογητές και στη συνέχεια τα δεδομένα επανασυναρμολογούνται στον προορισμό.

Κάθε πακέτο περιέχει πληροφορίες διεύθυνσης που προσδιορίζουν τον υπολογιστή αποστολής και τον προοριζόμενο παραλήπτη. Χρησιμοποιώντας αυτές τις διευθύνσεις, οι διακόπτες δικτύου και οι δρομολογητές καθορίζουν τον καλύτερο τρόπο μεταφοράς του πακέτου μεταξύ του "λυκίσκου" στη διαδρομή προς τον προορισμό του. Υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές όπως το Wireshark για να σας βοηθήσουν να καταγράψετε και να δείτε τα δεδομένα εάν είναι απαραίτητο.

Τι είναι ένα χόμπι;

Στη δικτύωση υπολογιστών, ένα hop αντιπροσωπεύει ένα τμήμα της πλήρους διαδρομής μεταξύ πηγής και προορισμού. Κατά την επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου, για παράδειγμα, τα δεδομένα περνούν μέσω ενός αριθμού ενδιάμεσων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των δρομολογητών και των διακοπτών, αντί να ρέουν απευθείας σε ένα μόνο καλώδιο. Κάθε τέτοια συσκευή αναγκάζει τα δεδομένα να μεταπηδούν μεταξύ μιας σύνδεσης δικτύου από σημείο σε σημείο και μιας άλλης.

Ο αριθμός λυκίσκου αντιπροσωπεύει τον συνολικό αριθμό συσκευών που περνάει ένα δεδομένο πακέτο δεδομένων. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο χαλί τα πακέτα δεδομένων πρέπει να διασχίσουν για να φτάσουν στον προορισμό τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση μετάδοσης.

Τα βοηθητικά προγράμματα δικτύου, όπως το ping, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό του αριθμού λυκίσκου σε έναν συγκεκριμένο προορισμό. Το Ping παράγει πακέτα που περιλαμβάνουν ένα πεδίο που προορίζεται για τον αριθμό λυκίσκου. Κάθε φορά που μια ικανή συσκευή δέχεται αυτά τα πακέτα, η συσκευή τροποποιεί το πακέτο, αυξάνοντας τον αριθμό λυκίσκου κατά ένα. Επιπλέον, η συσκευή συγκρίνει τον αριθμό λυκίσκου με ένα προκαθορισμένο όριο και απορρίπτει το πακέτο αν ο αριθμός του λυκίσκου είναι υπερβολικά υψηλός. Αυτό αποτρέπει τα πακέτα από ατέρμονα αναπήδηση γύρω από το δίκτυο λόγω σφαλμάτων δρομολόγησης.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εναλλαγής πακέτων

Η εναλλαγή πακέτων είναι η εναλλακτική λύση στα πρωτόκολλα εναλλαγής κυκλώματος που χρησιμοποιούνται ιστορικά για τηλεφωνικά δίκτυα και μερικές φορές για συνδέσεις ISDN .

Σε σύγκριση με την εναλλαγή κυκλωμάτων, η μεταγωγή πακέτων προσφέρει τα εξής: