Πόσο γρήγορα είναι καλωδιακό μόντεμ Internet;

Στις πρώτες μέρες του Διαδικτύου, οι πάροχοι καλωδιακού διαδικτύου υποστήριξαν ταχύτητες ευρυζωνικού δικτύου τόσο χαμηλές όσο 512 Kbps (0,5 Mbps ) για λήψεις. Αυτές οι ταχύτητες έχουν αυξηθεί με την πάροδο των χρόνων κατά ένα συντελεστή 100 με βελτιώσεις στην τεχνολογία δικτύου Διαδικτύου.

Το καλώδιο παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους υψηλής ταχύτητας πρόσβασης στο Διαδίκτυο στις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλες χώρες. Οι ονομαστικές ταχύτητες σύνδεσης των καλωδιακών συνδέσεων Internet κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 20 Mbps και 100 Mbps (με πραγματικές ταχύτητες δεδομένων πολύ μεταβλητές, ανάλογα με τον παροχέα και τις συνθήκες δικτύου).

Ο ρόλος των καλωδιακών μόντεμ στην ταχύτητα καλωδιακού Internet

Η τεχνολογία καλωδιακού μόντεμ ακολουθεί την πρότυπη βιομηχανική προδιαγραφή διεπαφής δεδομένων μέσω καλωδίου (DOCSIS). Τα παλαιότερα καλωδιακά μόντεμ DOCSIS 2.0 υποστηρίζουν ταχύτητες λήψης μέχρι περίπου 38 Mbps και μεταφορτώνουν μέχρι περίπου 27 Mbps. Αυτά τα modems λειτούργησαν καλά τις ημέρες όταν οι παροχείς καλωδιακών διαδικτύων προσέφεραν προγράμματα εξυπηρέτησης με 10-15 Mbps ή χαμηλότερα ποσοστά δεδομένων.

Καθώς βελτιώθηκε η τεχνολογία των καλωδίων, η ανάγκη ταχύτερων καλωδιακών μόντεμ οδήγησε στην εισαγωγή του DOCSIS 3.0, το οποίο αυξάνει σημαντικά την απόδοση του μόντεμ σε σύγκριση με τις παλαιότερες εκδόσεις DOCSIS. Τα καλωδιακά μόντεμ DOCSIS 3.0 (και νεότερα 3.x) μπορούν να υποστηρίξουν ταχύτητες σύνδεσης άνω των 150 Mbps. Πολλοί πάροχοι καλωδιακών διαδικτύου πωλούν τώρα σχέδια για υπηρεσίες που εκτελούνται ταχύτερα από 38 Mbps (συνήθως 50 Mbps για λήψεις).

Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές πωλούν ή ενοικιάζουν μόντεμ DOCSIS 3.0 για να εξασφαλίσουν στους πελάτες τους την επίτευξη των επιθυμητών επιπέδων απόδοσης στα οικιακά τους δίκτυα. Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να αγοράσουν τα δικά τους μόντεμ εάν το προτιμούν.

Τα πράγματα που επιβραδύνουν το καλωδιακό Διαδίκτυο

Γνωρίζατε ότι η ταχύτητα του καλωδίου σας θα ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο χρήσης των γειτόνων σας; Μια ενιαία καλωδιακή γραμμή συνδέεται με πολλά νοικοκυριά και το συνολικό διαθέσιμο εύρος ζώνης του δικτύου διαμοιράζεται τότε στους συνδρομητές της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Εάν αρκετοί από τους γείτονές σας έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση στο Internet, είναι ξεκάθαρο ότι οι ταχύτητες καλωδίων για εσάς (και τους) θα μειωθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων.

Διαφορετικά, οι αιτίες επιβράδυνσης της ταχύτητας του καλωδιακού μόντεμ είναι παρόμοιες με αυτές της DSL ή άλλων υπηρεσιών Internet υψηλής ταχύτητας:

Αν το καλωδιακό σας Internet δεν λειτουργεί όπως εσείς περιμένετε, η σύνδεση του παροχέα υπηρεσιών μπορεί να είναι ή να μην είναι η αιτία. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε αυτές τις συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλημάτων αργής σύνδεσης στο διαδίκτυο .