Ευρυζωνικά μόντεμ σε δίκτυα Internet υψηλής ταχύτητας

Ένα ευρυζωνικό μόντεμ είναι ένας τύπος υπολογιστικού μόντεμ που χρησιμοποιείται με υπηρεσίες Internet υψηλής ταχύτητας. Οι τρεις συνήθεις τύποι ευρυζωνικών μόντεμ είναι καλωδιακά, DSL και ασύρματα. (Τα παραδοσιακά μόντεμ υπολογιστών, αντίθετα, υποστηρίζουν το Internet με χαμηλή ταχύτητα μέσω τηλεφώνου .)

Παρόλο που ο ορισμός της ευρυζωνικής ταχύτητας ποικίλλει ανά χώρα και ορισμένες υπηρεσίες DSL και ασύρματων υπηρεσιών που χρησιμοποιούν παλαιότερη τεχνολογία μπορούν να πέσουν κάτω από τα επίσημα όρια, θεωρούνται όλοι ευρυζωνικοί μόντεμ.

Ενσύρματα ευρυζωνικά μόντεμ

Ένα καλωδιακό μόντεμ συνδέει έναν οικιακό υπολογιστή (ή δίκτυο οικιακών υπολογιστών) με οικιακές καλωδιακές τηλεοπτικές γραμμές με σκοπό τη σύνδεση στο Internet. Τα τυπικά καλωδιακά μόντεμ υποστηρίζουν μια έκδοση της προδιαγραφής διασύνδεσης εξυπηρέτησης δεδομένων (DOCSIS).

Ένα μόντεμ DSL συνδέεται με οικιακή δημόσια τηλεφωνική υπηρεσία για σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Και τα καλωδιακά και DSL μόντεμ επιτρέπουν την αποστολή ψηφιακών δεδομένων σε φυσικές γραμμές σχεδιασμένες για αναλογικές επικοινωνίες (φωνητικά ή τηλεοπτικά σήματα). Το Fiber Internet δεν απαιτεί τη χρήση ενός μόντεμ, καθώς τα καλώδια οπτικών ινών υποστηρίζουν ψηφιακές επικοινωνίες.

Ασύρματα ευρυζωνικά μόντεμ

Οι συσκευές ασύρματου μόντεμ που συνδέονται με υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 3G ή 4G ονομάζονται κοινά σημεία κινητής τηλεφωνίας (δεν πρέπει να συγχέονται με τα ενεργά σημεία Wi-Fi ). Ένα smartphone μπορεί τεχνικά να χρησιμοποιηθεί και ως ασύρματο μόντεμ όταν είναι συνδεδεμένο σε άλλη τοπική συσκευή στη λεγόμενη λειτουργία tethering .

Οι σταθερές ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες ενδέχεται να απαιτούν ένα μόντεμ για τη σύνδεση του οικιακού δικτύου με τον τοπικό ραδιοεξοπλισμό του παροχέα, ανάλογα με την τεχνολογία.

Χρησιμοποιώντας ευρυζωνικά μόντεμ

Όπως και το κουτί "set top" της τηλεόρασης, τόσο τα καλωδιακά όσο και τα DSL modem συχνά παρέχονται από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου και δεν χρειάζεται να ψάχνουν μόνοι τους ένα κομμάτι εξοπλισμού. Τα ευρυζωνικά μόντεμ κατασκευάζονται μερικές φορές μαζί με τους ευρυζωνικούς δρομολογητές και πωλούνται ως μια ενιαία μονάδα που συνήθως ονομάζεται πύλη εισόδου στο σπίτι ή οικιακή πύλη .

Όταν εγκαθίσταται χωριστά, ένα ευρυζωνικό μόντεμ συνδέεται στο Internet στο ένα άκρο και στο εσωτερικό οικιακό δίκτυο από την άλλη. Η σύνδεση "μόντεμ-δρομολογητής" μπορεί να γίνει είτε με καλώδια Ethernet είτε USB, ανάλογα με τις επιλογές που υποστηρίζει κάθε συσκευή. Η σύνδεση μόντεμ με Internet είναι μέσω τηλεφωνικής γραμμής για DSL και με ομοαξονική καλωδιακή γραμμή για καλωδιακά μόντεμ.

Το ευρυζωνικό μόντεμ σας αντιμετωπίζει προβλήματα συνδεσιμότητας

Τα Microsoft Windows μερικές φορές θα εμφανίζουν αυτό το μήνυμα σφάλματος κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων μιας ευρείας ζώνης οικιακής σύνδεσης που δεν λειτουργεί σωστά. Αν και το μήνυμα αναφέρεται ειδικά στο μόντεμ, αυτό το σφάλμα μπορεί να προβληθεί για διάφορους λόγους:

Σε αντίθεση με τους δρομολογητές, τα μόντεμ έχουν πολύ λίγες ρυθμίσεις και επιλογές αντιμετώπισης προβλημάτων. Οι διαχειριστές πρέπει κανονικά να απενεργοποιήσουν ένα μόντεμ και στη συνέχεια να επανενεργοποιήσουν το μόντεμ. Για βέλτιστα αποτελέσματα, τόσο το ευρυζωνικό μόντεμ όσο και ο δρομολογητής πρέπει να απενεργοποιούνται και να λειτουργούν μαζί.