Τι είναι η επικοινωνία ασύρματου Spread Spectrum;

Από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έως το Σύγχρονο Wi-Fi

Η προσέγγιση του φάσματος διασποράς στις ασύρματες επικοινωνίες χρησιμοποιείται σήμερα σε Wi-Fi και σε ορισμένα κυψελοειδή δίκτυα για να αποκτήσουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

Η κύρια ιδέα πίσω από το εξάπλωμα του ραδιοφάσματος είναι να διαχωρίσει μια ασύρματη επικοινωνία σε ένα σύνολο συναφών μεταδόσεων, να στείλει τα μηνύματα σε ένα ευρύ φάσμα ραδιοσυχνοτήτων και στη συνέχεια να συλλέξει και να ανασυνθέσει σήματα στην πλευρά λήψης.

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές τεχνικές για την εφαρμογή φάσματος διάδοσης σε ασύρματα δίκτυα. Τα πρωτόκολλα Wi-Fi χρησιμοποιούν τόσο φάσμα εξάπλωσης συχνότητας (FHSS) όσο και φάσμα απλής ακολουθίας (DSSS).

Ιστορία της τεχνολογίας Spread Spectrum

Η τεχνολογία ραδιοφωνικής μετάδοσης αναπτύχθηκε αρχικά για να βελτιώσει την αξιοπιστία και την ασφάλεια των ραδιοφωνικών εκπομπών, κυρίως για συστήματα στρατιωτικών επικοινωνιών. Πριν και κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά διάσημα άτομα συμμετείχαν στην πρώιμη έρευνα σχετικά με τις εφαρμογές διασποράς φάσματος με συχνότητα πτώσης, μεταξύ των οποίων οι Nikola Tesla και Hedy Lamarr. Πριν γίνει δημοφιλής το δίκτυο Wi-Fi και τα κυψελοειδή δίκτυα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών άρχισε να χρησιμοποιεί διάφορες άλλες εφαρμογές του φάσματος διασποράς ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980.