Τι είναι το NetBIOS;

Το NetBIOS επιτρέπει σε εφαρμογές και υπολογιστές να επικοινωνούν μέσω LAN

Εν ολίγοις, το NetBIOS παρέχει υπηρεσίες επικοινωνίας σε τοπικά δίκτυα. Χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο λογισμικού που ονομάζεται NetBIOS Frames (NBF) που επιτρέπει σε εφαρμογές και υπολογιστές σε τοπικό δίκτυο (LAN) να επικοινωνούν με υλικό δικτύου και να μεταδίδουν δεδομένα στο δίκτυο.

Το NetBIOS, μια συντομογραφία για το σύστημα Basic Input / Output Network, είναι ένα βιομηχανικό πρότυπο δικτύωσης. Δημιουργήθηκε το 1983 από τη Sytek και χρησιμοποιείται συχνά με το πρωτόκολλο NetBIOS over TCP / IP (NBT). Ωστόσο, χρησιμοποιείται επίσης σε δίκτυα Token Ring , καθώς και από τα Microsoft Windows.

Σημείωση: Τα NetBIOS και NetBEUI είναι ξεχωριστές αλλά συναφείς τεχνολογίες. Το NetBEUI επεκτείνει τις πρώτες εφαρμογές του NetBIOS με πρόσθετες δυνατότητες δικτύωσης.

Πώς λειτουργεί το NetBIOS με εφαρμογές

Οι εφαρμογές λογισμικού σε ένα δίκτυο NetBIOS εντοπίζονται και αναγνωρίζονται μεταξύ τους μέσω των ονομάτων NetBIOS. Στα Windows, το όνομα NetBIOS είναι ξεχωριστό από το όνομα του υπολογιστή και μπορεί να έχει μήκος έως 16 χαρακτήρες.

Οι εφαρμογές σε άλλους υπολογιστές έχουν πρόσβαση σε ονόματα NetBIOS μέσω UDP , ένα απλό πρωτόκολλο στρώματος μεταφοράς OSI για εφαρμογές δικτύου πελάτη / διακομιστή με βάση το πρωτόκολλο Internet (IP) , μέσω θύρας 137 (στο NBT).

Η καταχώρηση του ονόματος NetBIOS απαιτείται από την εφαρμογή, αλλά δεν υποστηρίζεται από τη Microsoft για το IPv6 . Το τελευταίο οκτάτ είναι συνήθως το NetBIOS Suffix που εξηγεί τις υπηρεσίες που διαθέτει το σύστημα.

Η Υπηρεσία Ονομασίας Διαδικτύου των Windows (WINS) παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης ονομάτων για το NetBIOS.

Δύο εφαρμογές ξεκινούν μια περίοδο σύνδεσης NetBIOS όταν ο πελάτης στέλνει μια εντολή για να "καλέσει" έναν άλλο πελάτη (τον εξυπηρετητή) μέσω της θύρας TCP 139. Αυτό αναφέρεται ως λειτουργία σύνδεσης, όπου και οι δύο πλευρές εκδίδουν εντολές "αποστολής" και "λήψης" μηνυμάτων και στις δύο κατευθύνσεις. Η εντολή "τερματισμού" τερματίζει μια περίοδο σύνδεσης NetBIOS.

Το NetBIOS υποστηρίζει επίσης ασύρματες επικοινωνίες μέσω UDP. Οι εφαρμογές ακούν στη θύρα UDP 138 για να λαμβάνουν datagrams NetBIOS. Η υπηρεσία datagrams μπορεί να στείλει και να λάβει datagrams και να εκπέμψει datagrams.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το NetBIOS

Ακολουθούν μερικές από τις επιλογές που επιτρέπεται να αποστείλει η υπηρεσία ονομάτων μέσω του NetBIOS:

Οι υπηρεσίες συνεδρίας επιτρέπουν αυτά τα πρωτότυπα:

Όταν βρίσκεστε σε λειτουργία datagram, υποστηρίζονται αυτά τα πρωτότυπα: