Γιατί το IPv6 είναι σημαντικό για τους χρήστες του Διαδικτύου;

Ερώτηση: Τι είναι η "IP έκδοση 6"; Γιατί το IPv6 είναι σημαντικό για τους χρήστες του Διαδικτύου;

Απάντηση: Μέχρι το 2013, ο κόσμος κινδυνεύει να εξαντλήσει τις διαθέσιμες διευθύνσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με χαρά, αυτή η κρίση έχει αποφευχθεί επειδή έχει επεκταθεί μια διευρυμένη μορφή ηλεκτρονικής διευθυνσιοδότησης. Βλέπετε, κάθε συσκευή που συνδέεται με το Διαδίκτυο χρειάζεται έναν αύξοντα αριθμό, όπως κάθε νόμιμο αυτοκίνητο στο δρόμο απαιτεί πινακίδα κυκλοφορίας.

Αλλά όπως και οι 6 ή 8 χαρακτήρες μιας πινακίδας κυκλοφορίας είναι περιορισμένοι, υπάρχει ένα μαθηματικό όριο στο πόσα διαφορετικές διευθύνσεις είναι δυνατές για τις συσκευές Internet.


Το παλιό σύστημα διαδικτυακής διευθυνσιοδότησης ονομάστηκε «πρωτόκολλο Internet, έκδοση 4» ( IPv4 ) και αριθμούσε με επιτυχία τους υπολογιστές του Διαδικτύου εδώ και πολλά χρόνια . Το IPv4 χρησιμοποιεί 32-bit ανασυνδυασμένα ψηφία, με μέγιστο ποσοστό 4,3 δισ. Πιθανών διευθύνσεων.

Παράδειγμα διεύθυνση IPv4: 68.149.3.230
Παράδειγμα διεύθυνση IPv4: 16.202.228.105
Δείτε περισσότερα παραδείγματα διευθύνσεων IPv4 εδώ .

Τώρα, παρόλο που 4,3 δισεκατομμύρια διευθύνσεις μπορεί να φανούν άφθονες, ξεκινήσαμε να εξαντλούμε τις διευθύνσεις μέχρι τις αρχές του 2013. Επειδή οι περισσότεροι υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, iPad, εκτυπωτές, Playstation και ακόμη μηχανήματα σόδας απαιτούν διευθύνσεις IP, το IPv4 ήταν ανεπαρκές.

Καλές ειδήσεις: Ένα νέο σύστημα διαδικτυακής διευθυνσιοδότησης έχει πλέον σταδιακά εισαχθεί και καλύπτει την ανάγκη για περισσότερες διευθύνσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών . Το πρωτόκολλο Internet Protocol version 6 ( IPv6 ) έχει αναπτυχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και το διευρυμένο σύστημα διευθυνσιοδότησής του θα καθορίσει τον περιορισμό του IPv4.

Το IPv6 χρησιμοποιεί 128 bits αντί για 32 bits για τις διευθύνσεις του, δημιουργώντας πιθανές διευθύνσεις 3,4 x 10 ^ 38 (δηλαδή ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια ή ένα «undecillion», έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό). Αυτά τα τρισεκατομμύρια νέων διευθύνσεων IPv6 θα καλύψουν τη ζήτηση στο Διαδίκτυο για το προσεχές μέλλον.

Παράδειγμα διεύθυνση IPv6: 3ffe: 1900: 4545: 3: 200: f8ff: fe21: 67cf
Παράδειγμα Διεύθυνση IPv6: 21DA: D3: 0: 2F3B: 2ΑΑ: FF: FE28: 9C5A
Δείτε περισσότερα παραδείγματα διευθύνσεων IPv6 εδώ.

Πότε ο κόσμος μεταβαίνει πλήρως στο IPv6;

Απάντηση: Ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να αγκαλιάζει το IPv6, με τις μεγάλες ιδιότητες ιστού του Google και του Facebook να έχουν αλλάξει επίσημα από τον Ιούνιο του 2012. Άλλοι οργανισμοί είναι πιο αργός από άλλους για να κάνουν το switch. Επειδή η επιμήκυνση κάθε πιθανής διεύθυνσης συσκευής απαιτεί τόσο μεγάλη διαχείριση, αυτός ο μαζικός διακόπτης δεν θα ολοκληρωθεί όλη τη νύχτα. Αλλά ο επείγων χαρακτήρας είναι εκεί, και οι ιδιωτικοί και κυβερνητικοί φορείς πράγματι μεταβαίνουν τώρα. Αναμένουμε ότι το IPv6 είναι πλέον το καθολικό πρότυπο και όλοι οι μεγάλοι σύγχρονοι οργανισμοί έχουν κάνει το switch.

Θα επηρεάσει η αλλαγή IPv4-to-IPv6;

Απάντηση: η αλλαγή θα είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατη στους περισσότερους χρήστες υπολογιστών. Επειδή το IPv6 θα συμβεί σε μεγάλο βαθμό πίσω από τις σκηνές, δεν θα χρειαστεί να μάθετε τίποτα νέο για να είστε χρήστης υπολογιστή, ούτε θα πρέπει να κάνετε κάτι ειδικό για να έχετε μια συσκευή υπολογιστή. Το 2012, εάν επιμείνετε στην κατοχή παλαιότερης συσκευής με παλαιότερο λογισμικό, ίσως χρειαστεί να κάνετε λήψη ειδικών ενημερωμένων εκδόσεων λογισμικού για να είναι συμβατές με το IPv6. Πιθανότερο: θα αγοράσετε νέο υπολογιστή ή νέο smartphone το 2013 και το πρότυπο IPv6 θα είναι ήδη ενσωματωμένο για εσάς.

Εν ολίγοις, η μετάβαση από IPv4 σε IPv6 ήταν πολύ λιγότερο δραματική ή τρομακτική από ό, τι η μετάβαση Y2K.

Είναι ένα καλό ζήτημα τεχνολογίας που πρέπει να γνωρίζετε, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσετε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξαιτίας του προβλήματος της διευθυνσιοδότησης IP. Η ζωή του υπολογιστή σας πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό αδιάλειπτη λόγω της μετάβασης IPv4-to-IPv6. Απλά συνηθίστε να λέτε 'IPv6' έξω δυνατά ως θέμα της κανονικής ζωής του υπολογιστή