Αντιμετώπιση προβλημάτων οικιακού δρομολογητή δικτύου

Κατευθυντήριες γραμμές για την παρακολούθηση

Έχετε ακολουθήσει προσεκτικά όλες τις οδηγίες στον οδηγό εγκατάστασης του δρομολογητή του δικτύου σας, αλλά για οποιονδήποτε λόγο οι συνδέσεις σας δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Ίσως όλα λειτουργούσαν πριν και μόλις άρχισαν να αποτυγχάνουν ξαφνικά, ή ίσως έχετε περάσει ημέρες ή εβδομάδες προσπαθώντας να περάσετε από την αρχική εγκατάσταση. Χρησιμοποιήστε αυτές τις οδηγίες αντιμετώπισης προβλημάτων για να απομονώσετε και να επιλύσετε προβλήματα δικτύου που σχετίζονται με το δρομολογητή σας: Λάβετε υπόψη ότι ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα από ένα ζητήματα.

Ακατάλληλες ρυθμίσεις ασφαλείας Wi-Fi

Φαινομενικά η πιο συνηθισμένη αιτία των προβλημάτων εγκατάστασης ασύρματου δικτύου , η ασυμβατότητα των ρυθμίσεων μεταξύ δύο συσκευών Wi-Fi (όπως ο δρομολογητής και ένας υπολογιστής) δεν θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν μια σύνδεση δικτύου . Ελέγξτε τις ακόλουθες ρυθμίσεις σε όλες τις συσκευές Wi-Fi για να βεβαιωθείτε ότι είναι συμβατές:

Περιορισμοί διεύθυνσης MAC

Πολλοί δρομολογητές δικτύου υποστηρίζουν μια λειτουργία που ονομάζεται φιλτράρισμα διεύθυνσης MAC . Παρόλο που είναι απενεργοποιημένα από προεπιλογή, οι διαχειριστές δρομολογητών μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτή τη λειτουργία και να περιορίσουν τις συνδέσεις μόνο σε ορισμένες συσκευές, ανάλογα με τον αριθμό της διεύθυνσης MAC. Εάν έχετε δυσκολία να πάρετε μια συγκεκριμένη συσκευή για να συμμετάσχετε στο τοπικό δίκτυο (ειδικά εάν είναι καινούργιο), ελέγξτε το δρομολογητή για να βεβαιωθείτε ότι (a) το φιλτράρισμα διευθύνσεων MAC είναι απενεργοποιημένο ή (b) η διεύθυνση MAC της συσκευής περιλαμβάνεται στη λίστα επιτρέπονται συνδέσεις.

Χαλαρά ή αποσυνδεδεμένα καλώδια

Μερικές φορές ο δρομολογητής είναι απενεργοποιημένος ή κάποιος στην οικογένεια τυχαία αποσυνδέει την τροφοδοσία. Βεβαιωθείτε ότι οι λωρίδες τροφοδοσίας είναι ενεργοποιημένες και ότι λαμβάνετε ηλεκτρική ενέργεια από την πρίζα και, εάν ισχύει, ότι τα καλώδια Ethernet είναι σταθερά τοποθετημένα - οι ακροδέκτες θα πρέπει να κάνουν κλικ ήχου όταν κουμπώνουν στη θέση τους. Αν ο δρομολογητής δεν μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο, αλλά κανονικά λειτουργεί κανονικά, βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια μόντεμ έχουν συνδεθεί σωστά.

Υπερθέρμανση ή υπερφόρτωση

Η λήψη μεγάλων αρχείων ή δεδομένων συνεχούς ροής για μεγάλο χρονικό διάστημα αναγκάζει έναν δρομολογητή οικιακού δικτύου να παράγει θερμότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δρομολογητές θα υπερθερμανθούν εξαιτίας του παρατεταμένου βαρύ φορτίου. Ένας υπερθερμασμένος δρομολογητής θα συμπεριφερθεί απρόβλεπτα, τελικά θα αποσυνδέσει τις συσκευές από το τοπικό δίκτυο και θα συντρίψει. Εάν τερματίσετε το δρομολογητή και το αφήσετε να κρυώσει, επιλύετε το πρόβλημα προσωρινά, αλλά εάν αυτό το πρόβλημα συμβαίνει συχνά, βεβαιωθείτε ότι ο δρομολογητής έχει σωστό αερισμό (δεν έχουν μπλοκαριστεί τα ανοίγματα) και σκεφτείτε να μετακινηθείτε σε μια πιο δροσερή θέση.

Οι οικιακοί δρομολογητές μπορούν τυπικά να χειριστούν δέκα (10) ή περισσότερους συνδεδεμένους πελάτες, αν και εάν πάρα πολλές συσκευές χρησιμοποιούν ενεργά το δίκτυο ταυτόχρονα, μπορεί να προκύψουν παρόμοια προβλήματα υπερφόρτωσης. Ακόμη και όταν δεν υπερθερμαίνεται φυσικά, η υψηλή δραστηριότητα του δικτύου μπορεί να προκαλέσει διακοπές. Σκεφτείτε να προσθέσετε ένα δεύτερο δρομολογητή στο δίκτυο σε αυτές τις περιπτώσεις για να χειριστείτε καλύτερα το φορτίο.

Περιορισμοί ασύρματου σήματος

Επειδή η εμβέλεια των ραδιοφωνικών σημάτων Wi-Fi είναι περιορισμένη, οι συνδέσεις οικιακού δικτύου μερικές φορές αποτυγχάνουν επειδή το ραδιόφωνο μιας συσκευής δεν μπορεί να φτάσει στο δρομολογητή.

Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης το λειτουργικό ασύρματο δίκτυό τους να βγουν εκτός σύνδεσης, όταν κάποιος στο σπίτι ενεργοποιήσει το φούρνο μικροκυμάτων. Οι ανοιγόμενες πόρτες γκαράζ και άλλες μικροσυσκευές εντός των σπιτιών μπορούν επίσης να παρεμποδίσουν τα σήματα των δικτύων Wi-Fi , ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιούν τις ζώνες ραδιοφώνου 2,4 GHz .

Είναι επίσης κοινό στις πόλεις, ώστε τα σήματα πολλών οικιακών δικτύων Wi-Fi να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ακόμη και μέσα στο σπίτι τους, ένα άτομο μπορεί να ανακαλύψει ένα ή περισσότερα ασύρματα δίκτυα του γείτονά του όταν προσπαθεί να συνδεθεί με το δικό του.

Για να αντιμετωπίσετε αυτές τις ασύρματες παρεμβολές ραδιοφώνου και περιορισμούς εύρους, αλλάξτε τον αριθμό καναλιού Wi-Fi στο δρομολογητή ή επανατοποθετήστε το δρομολογητή . Τέλος, εξετάστε το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος του δρομολογητή (SSID), εάν ένας γείτονας χρησιμοποιεί το ίδιο.

Ελαττωματικό ή παρωχημένο υλικό ή υλικολογισμικό

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους δρομολογητές να αποτύχουν μετά από χρόνια τακτικής χρήσης. Οι αστραπές ή άλλες υπερτάσεις ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιά στο κύκλωμα του εξοπλισμού δικτύου. Επειδή έχουν λίγα κινούμενα μέρη, η προσπάθεια επισκευής δρομολογητών δικτύου σπάνια είναι πρακτική. Αφήστε κατά μέρος τον προϋπολογισμό για την περιοδική αντικατάσταση του δρομολογητή σας (και οποιουδήποτε άλλου βασικού εξοπλισμού δικτύου). Επίσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να διατηρήσετε ορισμένα εφεδρικά καλώδια και ένα φτηνό δρομολογητή backup για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση προβλημάτων έκτακτης ανάγκης

Πριν εγκαταλείψετε τελικά έναν δρομολογητή, δοκιμάστε πρώτα να ενημερώσετε το υλικολογισμικό του δρομολογητή . Μερικές φορές δεν θα είναι διαθέσιμη ενημέρωση υλικολογισμικού, αλλά σε άλλες περιπτώσεις το νεότερο υλικολογισμικό μπορεί να περιέχει διορθώσεις για προβλήματα υπερφόρτωσης ή σηματοδότησης.