Τι είναι το βίντεο ροής (Media);

Τα streaming media είναι δεδομένα βίντεο ή / και ήχου που μεταδίδονται μέσω ενός δικτύου υπολογιστών για άμεση αναπαραγωγή και όχι για λήψη και αργότερα (εκτός σύνδεσης) αναπαραγωγής. Παραδείγματα ροής βίντεο και ήχου περιλαμβάνουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές μέσω διαδικτύου και εταιρικές webcasts.

Χρησιμοποιώντας μέσα ροής

Οι συνδέσεις δικτύου μεγάλου εύρους ζώνης απαιτούνται γενικά για να λειτουργούν με streaming media. Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις εύρους ζώνης εξαρτώνται από τον τύπο του περιεχομένου. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση βίντεο υψηλής ευκρίνειας συνεχούς ροής απαιτεί πολύ μεγαλύτερο εύρος ζώνης από το να παρακολουθείτε βίντεο χαμηλής ανάλυσης ή να ακούτε ροές μουσικής .

Για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ροές πολυμέσων, οι χρήστες ανοίγουν τις συσκευές αναπαραγωγής ήχου / βίντεο στον υπολογιστή τους και εκκινούν μια σύνδεση με ένα σύστημα διακομιστή . Στο διαδίκτυο, αυτοί οι διακομιστές πολυμέσων μπορούν να είναι διακομιστές Web ή συσκευές ειδικού σκοπού που έχουν ρυθμιστεί ειδικά για ροή υψηλής απόδοσης.

Το εύρος ζώνης (απόδοση) μιας ροής πολυμέσων είναι ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων . Εάν ο ρυθμός bit που διατηρείται στο δίκτυο για ένα συγκεκριμένο ρεύμα πέφτει κάτω από την ταχύτητα που απαιτείται για την υποστήριξη της άμεσης αναπαραγωγής, τα ριπές καρέ βίντεο ή / και η απώλεια των αποτελεσμάτων ήχου. Τα συστήματα πολυμέσων με ροή συνήθως χρησιμοποιούν τεχνολογία συμπίεσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για να μειώσουν το εύρος ζώνης που χρησιμοποιείται σε κάθε σύνδεση. Ορισμένα συστήματα ροής πολυμέσων μπορούν επίσης να δημιουργηθούν για να υποστηρίξουν την ποιότητα της υπηρεσίας (QoS) για να βοηθήσουν στη διατήρηση της απαιτούμενης απόδοσης.

Δημιουργία δικτύων υπολογιστών για streaming media

Ορισμένα πρωτόκολλα δικτύου έχουν αναπτυχθεί ειδικά για streaming media, συμπεριλαμβανομένου του Real Time Streaming Protocol (RTSP) . Το HTTP μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εάν το περιεχόμενο προς μετάδοση αποτελείται από αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε ένα διακομιστή Web. Οι εφαρμογές αναπαραγωγής πολυμέσων περιέχουν ενσωματωμένη υποστήριξη για τα απαραίτητα πρωτόκολλα, έτσι ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται συνήθως να αλλάζουν ρυθμίσεις στον υπολογιστή τους για να λαμβάνουν ροές ήχου / βίντεο.

Παραδείγματα συσκευών αναπαραγωγής πολυμέσων περιλαμβάνουν:

Οι πάροχοι περιεχομένου που επιθυμούν να παραδώσουν ροές μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον διακομιστή με διάφορους τρόπους: