Τι είναι το Λογισμικό;

Το λογισμικό είναι αυτό που σας ενώνει με τις συσκευές σας

Το λογισμικό, σε γενικές γραμμές, είναι ένα σύνολο οδηγιών (γενικά αναφερόμενων ως κώδικας), που τοποθετείται ανάμεσα σε εσάς και το υλικό της συσκευής, δίνοντάς του τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσετε.

Αλλά τι είναι το λογισμικό υπολογιστών, πραγματικά; Σε απλούς όρους, είναι ένα αόρατο στοιχείο ενός ηλεκτρονικού συστήματος που σας επιτρέπει να αλληλεπιδράσετε με τα φυσικά συστατικά του υπολογιστή. Το λογισμικό είναι αυτό που σας επιτρέπει να επικοινωνείτε με smartphones, δισκία, κουτιά παιχνιδιών, συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων και παρόμοιες συσκευές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ υλικού και λογισμικού. Το λογισμικό είναι άυλος πόρος. Δεν μπορείτε να το κρατήσετε στα χέρια σας. Το υλικό αποτελείται από απτά μέσα, όπως ποντίκια, πληκτρολόγια, θύρες USB, CPU, μνήμη, εκτυπωτές και ούτω καθεξής. Τα τηλέφωνα είναι υλικό. Τα iPads, Kindles και Fire Sticks είναι υλικό. Το υλικό και το λογισμικό λειτουργούν μαζί για να καταστήσουν ένα σύστημα λειτουργικό.

Είδη λογισμικού

Παρόλο που όλο το λογισμικό είναι λογισμικό, η καθημερινή χρήση λογισμικού μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: Το ένα είναι λογισμικό συστήματος και το άλλο είναι ως εφαρμογή.

Το λειτουργικό σύστημα των Windows είναι ένα παράδειγμα λογισμικού συστήματος και έρχεται προεγκατεστημένο σε υπολογιστές Windows. Είναι αυτό που σας επιτρέπει να αλληλεπιδράσετε με το φυσικό σύστημα υπολογιστών. Χωρίς αυτό το λογισμικό, δεν θα ήταν δυνατή η εκκίνηση του υπολογιστή σας, η πρόσβαση στα Windows και η πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας. Όλες οι έξυπνες συσκευές διαθέτουν λογισμικό συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών iPhones και Android. Και πάλι, αυτό το είδος λογισμικού είναι αυτό που εκτελεί τη συσκευή και σας δίνει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσετε.

Το λογισμικό εφαρμογής είναι ο δεύτερος τύπος και είναι περισσότερο για τον χρήστη από το ίδιο το σύστημα. Το λογισμικό εφαρμογών είναι αυτό που χρησιμοποιείτε για να εργαστείτε, να αποκτήσετε πρόσβαση σε μέσα ή να παίξετε παιχνίδια. Είναι συχνά εγκατεστημένα στην κορυφή του λειτουργικού συστήματος από κατασκευαστές υπολογιστών και μπορεί να περιλαμβάνουν συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, σουίτες γραφείου και εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών. Οι χρήστες μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν συμβατό λογισμικό τρίτων κατασκευαστών. Μερικά παραδείγματα λογισμικού εφαρμογών περιλαμβάνουν τα Microsoft Word, Adobe Reader, Google Chrome, Netflix και Spotify. Υπάρχει επίσης λογισμικό προστασίας από ιούς , τουλάχιστον για συστήματα υπολογιστών. Τέλος, οι εφαρμογές είναι λογισμικό. Τα Windows 8 και 10 υποστηρίζουν εφαρμογές, όπως όλα τα smartphones και τα tablet.

Ποιος δημιουργεί λογισμικό;

Ο ορισμός του λογισμικού συνεπάγεται ότι κάποιος πρέπει να καθίσει σε έναν υπολογιστή κάπου και να γράψει τον κώδικα του υπολογιστή γι 'αυτό. Είναι αλήθεια; υπάρχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες κωδικοποίησης, ομάδες μηχανικών και μεγάλες εταιρίες που δημιουργούν λογισμικό και αγωνίζονται για την προσοχή σας. Η Adobe δημιουργεί Adobe Reader και Adobe Photoshop. Η Microsoft κάνει τη σουίτα του Microsoft Office. Η McAfee κάνει λογισμικό προστασίας από ιούς. Το Mozilla κάνει το Firefox. Η Apple κάνει το iOS. Τα τρίτα μέρη κάνουν εφαρμογές για Windows, iOS, Android και πολλά άλλα. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που γράφουν λογισμικό σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Πώς να αποκτήσετε λογισμικό

Τα λειτουργικά συστήματα έρχονται με κάποιο λογισμικό που έχει ήδη εγκατασταθεί. Στα Windows 10 υπάρχει ο περιηγητής ιστού Edge, για παράδειγμα, και εφαρμογές όπως το WordPad και το Fresh Paint. Στο iOS υπάρχουν φωτογραφίες, καιρός, ημερολόγιο και ρολόι. Εάν η συσκευή σας δεν διαθέτει όλο το λογισμικό που χρειάζεστε, μπορείτε να πάρετε περισσότερα.

Ένας τρόπος που πολλοί άνθρωποι παίρνουν το λογισμικό σήμερα είναι η λήψη τους από συγκεκριμένα καταστήματα. Στο iPhone για παράδειγμα, οι χρήστες έχουν κατεβάσει εφαρμογές περίπου 200 δισεκατομμύρια φορές. Αν δεν είναι σαφές σε εσάς, οι εφαρμογές είναι λογισμικό (ίσως με πιο φιλικό όνομα).

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσθέτουν λογισμικό στους υπολογιστές τους είναι μέσω φυσικών μέσων όπως ένα DVD ή, πριν από πολύ καιρό, δισκέτες.