Πώς να επαναφέρετε το υλικολογισμικό του Mac σας

Επαναφέρετε το υλικολογισμικό του Mac σας σε μια γνωστή καλή κατάσταση

Η επαναφορά υλικολογισμικού Mac είναι η διαδικασία επαναφοράς του εσωτερικού υλικολογισμικού του Mac σας σε μια γνωστή καλή κατάσταση. Αυτή είναι μια βασική μέθοδος για την προσαρμογή μιας ενημέρωσης υλικολογισμικού που παρουσιάζει προβλήματα, καθίσταται διεφθαρμένη ή, για οποιονδήποτε αριθμό λόγων, αποτυγχάνει να ολοκληρωθεί.

Η Apple προμηθεύει ενημερώσεις υλικολογισμικού από καιρό σε καιρό και παρόλο που πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν προβλήματα μετά την εγκατάστασή τους, τα προβλήματα δεν εμφανίζονται πια. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι το αποτέλεσμα διακοπής ρεύματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης ή απενεργοποίηση του Mac κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, επειδή νομίζετε ότι έχει κολλήσει.

Πολλοί υπολογιστές Intel, οι οποίοι περιλαμβάνουν ενσωματωμένη μονάδα CD / DVD , έχουν τη δυνατότητα να αποκαθιστούν το διεφθαρμένο υλικολογισμικό σε γνωστή καλή κατάσταση χρησιμοποιώντας ένα CD Firmware Restoration CD που διατίθεται από την Apple. (Η Apple προμηθεύει το υλικολογισμικό ως λήψη, παρέχετε το CD.)

Όταν η Apple αφαίρεσε τη μονάδα CD / DVD από μοντέλα Mac, συνειδητοποίησε ότι χρειάστηκε μια εναλλακτική μέθοδος ανάκτησης από μια διεφθαρμένη εγκατάσταση firmware. Η Apple θα μπορούσε να παράσχει το σύστημα επαναφοράς υλικολογισμικού σε ένα bootable USB flash drive, αλλά η διαδικασία ανάκτησης υλικολογισμικού μεταφέρεται στο κρυμμένο διαμέρισμα HD Recovery που τώρα περιλαμβάνεται σε όλους τους νέους Mac .

Ακόμα καλύτερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να δημιουργήσετε το δικό σας Recovery HD σε οποιοδήποτε τόμο , συμπεριλαμβανομένου ενός εύχρηστου USB flash drive που μπορείτε να μεταφέρετε μαζί σας.

Εάν διαθέτετε μοντέλο Mac που δεν διαθέτει οπτική μονάδα, δεν χρειάζεστε το λογισμικό αποκατάστασης υλικολογισμικού. Ο υπολογιστής σας Mac είναι σε θέση να ανακτήσει μόνος του από σφάλμα ενημέρωσης υλικολογισμικού.

Προκειμένου να διασφαλίσετε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να μεταφέρετε το Mac σας σε κέντρο εξυπηρέτησης μόνο για να αποκατασταθεί το υλικολογισμικό, έχω συλλέξει συνδέσμους προς τις εικόνες αποκατάστασης υλικολογισμικού στον ιστότοπο της Apple. Αυτά τα αρχεία θα επαναφέρουν το Mac σας σε κατάσταση λειτουργίας. Ωστόσο, προτού μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα αρχεία, πρέπει να τα αντιγράψετε σε CD ή DVD. Στη συνέχεια, αν κάτι πάει στραβά κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης υλικολογισμικού, μπορείτε να κάνετε επανεκκίνηση του Mac από το CD Firmware Restoration CD και το Mac σας θα αντικαταστήσει το διεφθαρμένο firmware με την γνωστή καλή έκδοση.

Αποκτήστε τον αναγνωριστικό μοντέλου του Mac σας

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 διαφορετικά αρχεία αναβάθμισης υλικολογισμικού που καλύπτουν διάφορα μοντέλα Mac. Για να αντιστοιχίσετε το Mac με το σωστό αρχείο, πρέπει να γνωρίζετε τον Αναγνωριστικό μοντέλου του Mac, τον οποίο μπορείτε να βρείτε κάνοντας τα παρακάτω βήματα.

  1. Από το μενού της Apple, επιλέξτε Σχετικά με αυτό το Mac.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί Περισσότερες πληροφορίες.
  3. Εάν χρησιμοποιείτε το OS X Lion ή αργότερα, κάντε κλικ στο κουμπί System Report (Αναφορά συστήματος). Εάν χρησιμοποιείτε μια παλαιότερη έκδοση του OS X, συνεχίστε από το επόμενο βήμα.
  4. Θα ανοίξει το παράθυρο Πληροφορίες συστήματος, εμφανίζοντας μια προβολή δύο παραθύρων.
  5. Στο αριστερό παράθυρο, βεβαιωθείτε ότι έχει επιλεγεί το Hardware.
  6. Θα βρείτε το αναγνωριστικό μοντέλου κοντά στο επάνω μέρος του δεξιού παραθύρου, στην ενότητα Επισκόπηση υλικού.
  7. Το αναγνωριστικό μοντέλου θα είναι το όνομα μοντέλου του Mac με δύο αριθμούς που χωρίζονται με κόμμα. Για παράδειγμα, το Αναγνωριστικό μοντέλου του Mac Pro για το 2010 είναι το MacPro5,1.
  8. Καταγράψτε το αναγνωριστικό μοντέλου και χρησιμοποιήστε το για να βρείτε το σωστό αρχείο επαναφοράς υλικολογισμικού για το Mac σας.

Ποιο αρχείο ανάκτησης υλικολογισμικού Mac για λήψη;

Αποκατάσταση υλικολογισμικού 1.9 - MacPro5,1

Αποκατάσταση υλικολογισμικού 1.8 - MacPro4,1, Xserve3,1

Αποκατάσταση υλικολογισμικού 1.7 - iMac4,1, iMac4,2, MacMini1,1, MacBook1,1, MacBookPro1,1, MacBookPro1,2, MacBookPro3,1

Αποκατάσταση υλικολογισμικού 1.6 - Xserve2,1, MacBook3,1, iMac7,1

Αποκατάσταση υλικολογισμικού 1.5 - MacPro3,1

Αποκατάσταση υλικολογισμικού 1.4 - iMac5,1, iMac5,2, iMac6,1, MacBook2,1, MacBookPro2,1, MacBookPro2,2, MacPro1,1, MacPro2,1, Xserve1,1

Εάν δεν βλέπετε τον αριθμό μοντέλου Mac σας στην παραπάνω λίστα, μπορεί να έχετε ένα Intel Mac που δεν διαθέτει διαθέσιμες ενημερώσεις υλικολογισμικού. Οι νεότεροι επεξεργαστές Intel Macs δεν χρειάζονται εικόνα αποκατάστασης.

Δημιουργία του CD αποκατάστασης υλικολογισμικού

Προτού μπορέσετε να επαναφέρετε το υλικολογισμικό του Mac σας στην αρχική του κατάσταση, πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε ένα CD επαναφοράς υλικολογισμικού. Τα παρακάτω βήματα θα σας οδηγήσουν στη διαδικασία.

  1. Κάντε λήψη της κατάλληλης έκδοσης για την αποκατάσταση υλικολογισμικού από την παραπάνω λίστα.
  2. Εκκινήστε το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου , το οποίο βρίσκεται στο / Applications / Utilities.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί Burn στη γραμμή εργαλείων του Disk Utility ή επιλέξτε Burn από το μενού Images.
  4. Μεταβείτε στο αρχείο Firmware Restoration στο Mac σας. συνήθως θα βρίσκεται στο φάκελο "Λήψεις". Επιλέξτε το αρχείο (ένα τυπικό όνομα είναι EFIRestoration1.7) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Εγγραφή.
  5. Τοποθετήστε ένα κενό CD ή DVD (τα CD είναι αρκετά μεγάλα για να κρατήσουν τα δεδομένα, επομένως δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα DVD).
  6. Αφού τοποθετήσετε το CD, κάντε κλικ στο κουμπί Εγγραφή.
  7. Θα δημιουργηθεί το CD Firmware Restoration.

Χρήση του CD επαναφοράς υλικολογισμικού

Βεβαιωθείτε ότι ο Mac σας τροφοδοτείται από μια πρίζα εναλλασσόμενου ρεύματος. μην επιχειρήσετε να επαναφέρετε το υλικολογισμικό σε φορητό υπολογιστή ενώ λειτουργεί με μπαταρία.

  1. Εάν το Mac σας είναι ενεργοποιημένο, απενεργοποιήστε το.
  2. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί ενεργοποίησης στο Mac έως ότου η φωτεινή ένδειξη αναβοσβήνει τρεις φορές γρήγορα, έπειτα τρεις φορές αργά, στη συνέχεια τρεις φορές γρήγορα (για τους Mac με φώτα ύπνου) ή ακούτε τρεις γρήγορους τόνους, στη συνέχεια τρεις αργούς τόνους, γρήγορους τόνους (για Mac χωρίς φωτισμό ύπνου).
  3. Παρέχοντας ακόμα το κουμπί τροφοδοσίας, τοποθετήστε το CD Firmware Restoration στην οπτική μονάδα Mac σας. Αν έχετε οπτική μονάδα δίσκου που τοποθετεί δίσκο, σπρώξτε προσεκτικά το δίσκο κλειστό αφού τοποθετήσετε το CD.
  4. Αφήστε το κουμπί τροφοδοσίας.
  5. Θα ακούσετε έναν μακρύ τόνο, ο οποίος δείχνει ότι η διαδικασία αποκατάστασης έχει ξεκινήσει.
  6. Μετά από μια σύντομη καθυστέρηση, θα δείτε μια γραμμή προόδου.
  7. Μην διακόψετε τη διαδικασία, αποσυνδέστε την παροχή ρεύματος, χρησιμοποιήστε το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο ή απενεργοποιήστε ή επανεκκινήστε το Mac σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης.
  8. Όταν ολοκληρωθεί η ενημέρωση, το Mac θα επανεκκινήσει αυτόματα.