Πώς να βρείτε το μέσο όρο (Μέσος) στο Excel

Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία MEDIAN στο Microsoft Excel

Μαθηματικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέτρησης της κεντρικής τάσης ή, όπως συνήθως λέγεται, του μέσου όρου για ένα σύνολο τιμών . Ο μέσος όρος είναι το κέντρο ή η μέση μιας ομάδας αριθμών σε μια στατιστική κατανομή.

Στην περίπτωση του μέσου, είναι ο μεσαίος αριθμός σε μια ομάδα αριθμών. Οι μισοί αριθμοί έχουν τιμές μεγαλύτερες από τη διάμεση τιμή και οι μισοί αριθμοί έχουν τιμές μικρότερες από τη διάμεση τιμή. Για παράδειγμα, ο διάμεσος για την περιοχή "2, 3, 4, 5, 6" είναι 4.

Για να καταστεί ευκολότερη η μέτρηση της κεντρικής τάσης, το Excel διαθέτει διάφορες λειτουργίες που θα υπολογίζουν τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες μέσες τιμές:

Πώς λειτουργεί η λειτουργία MEDIAN

Η λειτουργία MEDIAN ταξινομεί τα παρεχόμενα επιχειρήματα για να βρει την τιμή που πέφτει αριθμητικά στη μέση της ομάδας.

Εάν παρέχεται ένας περιττός αριθμός επιχειρημάτων, η λειτουργία προσδιορίζει τη μεσαία τιμή στην περιοχή ως μέση τιμή.

Εάν παρέχεται ένας άρτος αριθμός επιχειρημάτων, η συνάρτηση παίρνει τον αριθμητικό μέσο όρο ή το μέσο όρο των μέσων δύο τιμών ως μέση τιμή.

Σημείωση : Οι τιμές που παρέχονται ως επιχειρήματα δεν χρειάζεται να ταξινομηθούν σε καμία συγκεκριμένη σειρά για να λειτουργήσει η λειτουργία. Μπορείτε να δείτε αυτό στο παιχνίδι στην τέταρτη σειρά στην παρακάτω εικόνα παράδειγμα.

Σύνταξη λειτουργίας MEDIAN

Η σύνταξη μιας συνάρτησης αναφέρεται στη διάταξη της λειτουργίας και περιλαμβάνει το όνομα της λειτουργίας, τις αγκύλες, τους διαχωριστές παραθύρων και τα επιχειρήματα.

Αυτή είναι η σύνταξη για τη λειτουργία MEDIAN:

= MEDIAN ( Αριθμός1 , Αριθμός2 , Αριθμός3 , ... )

Αυτό το επιχείρημα μπορεί να περιέχει:

Επιλογές για την εισαγωγή της συνάρτησης και τα επιχειρήματά της:

Παράδειγμα λειτουργίας MEDIAN

Εύρεση μέσης τιμής με τη λειτουργία MEDIAN. © Ted French

Αυτά τα βήματα περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο εισαγωγής της λειτουργίας MEDIAN και των παραμέτρων χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου για το πρώτο παράδειγμα που εμφανίζεται σε αυτήν την εικόνα:

  1. Κάντε κλικ στο κελί G2. Αυτή είναι η θέση όπου θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα.
  2. Μεταβείτε στο στοιχείο Παραδείγματα> Περισσότερες λειτουργίες> Στατιστικά για να επιλέξετε MEDIAN από τη λίστα.
  3. Στο πρώτο πλαίσιο κειμένου στο παράθυρο διαλόγου, επισημάνετε τα κελιά A2 έως F2 στο φύλλο εργασίας για να εισαγάγετε αυτόματα αυτό το εύρος.
  4. Κάντε κλικ στο OK για να ολοκληρώσετε τη λειτουργία και να επιστρέψετε στο φύλλο εργασίας.
  5. Η απάντηση 20 θα πρέπει να εμφανίζεται στο κελί G2
  6. Εάν κάνετε κλικ στο κελί G2, η πλήρης λειτουργία, = MEDIAN (A2: F2) , εμφανίζεται στη γραμμή τύπων πάνω από το φύλλο εργασίας.

Γιατί είναι η μέση τιμή 20; Για το πρώτο παράδειγμα της εικόνας, επειδή υπάρχει ένας περίεργος αριθμός επιχειρημάτων (πέντε), υπολογίζεται η διάμεση τιμή με την εύρεση του μεσαίου αριθμού. Είναι εδώ 20 επειδή υπάρχουν δύο αριθμοί μεγαλύτεροι (49 και 65) και δύο αριθμοί μικρότεροι (4 και 12).

Λευκά κελιά εναντίον μηδέν

Όταν πρόκειται να βρούμε τη διάμεση τιμή στο Excel, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ κενών ή κενών κελιών και εκείνων που περιέχουν μηδενική τιμή.

Όπως φαίνεται στα παραπάνω παραδείγματα, τα κενά κελιά αγνοούνται από τη λειτουργία MEDIAN αλλά όχι από αυτά που περιέχουν μηδενική τιμή.

Από προεπιλογή, το Excel εμφανίζει ένα μηδέν (0) σε κελιά με μηδενική τιμή - όπως φαίνεται στο παραπάνω παράδειγμα. Αυτή η επιλογή μπορεί να απενεργοποιηθεί και, εάν γίνει, τέτοια κελιά παραμένουν κενά, αλλά η μηδενική τιμή για το συγκεκριμένο στοιχείο εξακολουθεί να περιλαμβάνεται ως όρισμα για τη συνάρτηση κατά τον υπολογισμό του μέσου.

Δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή:

  1. Μεταβείτε στο μενού Αρχείο> ΕπιλογέςΕπιλογές του Excel σε παλαιότερες εκδόσεις του Excel).
  2. Μεταβείτε στην κατηγορία Προχωρημένους από το αριστερό παράθυρο των επιλογών.
  3. Στη δεξιά πλευρά, μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την ενότητα "Επιλογές προβολής για αυτό το φύλλο εργασίας".
  4. Για να αποκρύψετε μηδενικές τιμές στα κελιά, καταργήστε την επιλογή του πλαισίου ελέγχου Εμφάνιση μηδέν σε κελιά με μηδενική τιμή . Για να εμφανίσετε μηδενικά, τοποθετήστε ένα πλαίσιο ελέγχου.
  5. Αποθηκεύστε τυχόν αλλαγές με το κουμπί OK .