Μπορείτε να κάνετε ηλεκτροπληξία από μια μπαταρία αυτοκινήτου 12 Volt;

Η σκηνή είναι γνωστή αν έχετε παρακολουθήσει πολλά δραματοποιημένα δράματα ή θρίλερ: ο ήρωας έχει συλληφθεί, συγκρατηθεί και είναι ανήμπορος να αντισταθεί, καθώς ο κατακτητής του συνδέει ένα ζευγάρι καλωδίων jumper σε μια μπαταρία αυτοκινήτου. Ως εχθρικοί καταναλωτές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είμαστε κλιμακωμένοι να γνωρίζουμε ότι σημαίνει ότι ο ήρωάς μας πρόκειται να βασανιστεί, ενδεχομένως σε μια ίντσα της ζωής του.

Αλλά αυτό είναι στις ταινίες. Εδώ στον πραγματικό κόσμο, μπορεί μια μπαταρία αυτοκινήτου να σας κάνει ηλεκτροδότηση;

Η πλήρης απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι προφανώς πολύπλοκη, αλλά στη ρίζα των πραγμάτων, αυτό είναι απλώς ένα ακόμη από τα πολλά ινίδια που λέει η Χόλιγουντ στην υπηρεσία της προσφοράς μιας πιο ενδιαφέρουσας ιστορίας και ενός μεγαλύτερου θεάματος.

Παρόλο που υπάρχουν ορισμένες πτυχές των ηλεκτρικών συστημάτων αυτοκινήτου που είναι επικίνδυνα και οι μπαταρίες μπορούν να είναι επικίνδυνες, το κατάστρωμα είναι στοιβαγμένο εναντίον της ηλεκτρικής μπαταρίας του αυτοκινήτου σας, για να μην σας σκοτώσουμε.

Γιατί η μπαταρία του αυτοκινήτου σας δεν μπορεί να σας τραβήξει;

Το μαθηματικό μπορεί να πάρει λίγο περίπλοκο, αλλά ο κύριος λόγος που μπορείτε να αγγίξετε με ασφάλεια τα θετικά και αρνητικά τερματικά μιας τυπικής μπαταρίας αυτοκινήτου και να περπατήσετε μακριά χωρίς αλλοιώσεις, έχει να κάνει με την τάση της μπαταρίας. Ενώ οι μπαταρίες αυτοκινήτων έχουν τεχνικά την δύναμη να σας σκοτώσουν, η τάση είναι μια διαφορετική ιστορία.

Οι παραδοσιακές μπαταρίες αυτοκινήτων είναι σε θέση να παρέχουν πολύ ένταση σε σύντομες εκρήξεις, γεγονός που είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η αρχική τεχνολογία μολύβδου οξέος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Οι κινητήρες εκκίνησης απαιτούν μεγάλη ισχύ για να τρέξουν και οι μπαταρίες μολύβδου οξέος είναι καλές για την παροχή σύντομων, έντονων εκρήξεων έντασης.

Ωστόσο, υπάρχει ένας κόσμος διαφοράς μεταξύ των πηνίων ενός κινητήρα εκκίνησης και της υψηλής αντοχής επαφής του ανθρώπινου σώματος.

Με απλά λόγια, η τάση μπορεί να θεωρηθεί ως "πίεση", οπότε ενώ μια μπαταρία αυτοκινήτου μπορεί τεχνικά να έχει αρκετή ένταση για να σας σκοτώσει, το ασήμαντο 12 βολτ DC απλά δεν παρέχει αρκετή πίεση για να ωθήσει οποιαδήποτε σημαντική ποσότητα έντασης μέσω της αντίστασης επαφής του δέρματός σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να αγγίξετε και τα δύο τερματικά μιας μπαταρίας αυτοκινήτου χωρίς να λάβετε ένα σοκ, αν και μπορεί να αισθανθείτε ένα κουράγιο αν τα χέρια σας είναι βρεγμένα. Σίγουρα τίποτα, όπως τα ηλεκτρικά βασανιστήρια που προκαλούν την ομολογία, ενδεχομένως θανατηφόρα, ίσως έχετε δει στις ταινίες ή στην τηλεόραση.

Οι μπαταρίες αυτοκινήτου εξακολουθούν να είναι επικίνδυνες

Η μπαταρία του αυτοκινήτου σας μπορεί να μην είναι ικανή να προκαλέσει θανατηφόρο ή και αξιοσημείωτο ηλεκτρικό σοκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνο. Ο κύριος κίνδυνος που σχετίζεται με τις μπαταρίες αυτοκινήτων είναι η έκρηξη, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται "αερισμός", όπου η μπαταρία απελευθερώνει εύφλεκτο αέριο υδρογόνου.

Εάν το αέριο υδρογόνο αναφλέγεται από μια σπίθα, ολόκληρη η μπαταρία μπορεί να εκραγεί, ντους σας με θειικό οξύ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τη σωστή διαδικασία όταν συνδέετε καλώδια βραχυκυκλωτήρα ή φορτιστή μπαταρίας.

Ένας άλλος κίνδυνος που σχετίζεται με τις μπαταρίες αυτοκινήτων έχει να κάνει με τυχαία γεφύρωση των ακροδεκτών ή τυχαία γεφύρωση οποιουδήποτε καλωδίου ή βύσματος + Β, όπως η ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα εκκίνησης, στη γείωση. Ενώ μια μπαταρία αυτοκινήτου δεν μπορεί να αντλήσει επικίνδυνη ποσότητα έντασης στο σώμα σας, ένα μεταλλικό κλειδί έχει πολύ λιγότερη αντίσταση και θα τείνει να αναπτύσσεται πολύ ζεστό και μπορεί ακόμη και να συγκολληθεί στη θέση του εάν γεφυρώσει τη μπαταρία θετικά στη γη. Αυτό είναι λίγο πολύ κακά νέα παντού.

Ορισμένα ηλεκτρικά συστήματα αυτοκινήτων είναι επικίνδυνα

Θυμηθείτε όταν είπαμε ότι ο κύριος λόγος που οι μπαταρίες αυτοκινήτου δεν μπορούν να σας ηλεκτροδοτήσουν είναι επειδή είναι μόνο 12V; Λοιπόν, αυτό είναι αλήθεια, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι όλες οι μπαταρίες αυτοκινήτων 12V. Υπήρξε μια τεράστια ώθηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για τη μετάβαση από τα συστήματα 12V σε συστήματα 42V, τα οποία θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνα για την εργασία, αλλά ο διακόπτης δεν υλοποιήθηκε ποτέ για πολλούς λόγους.

Ωστόσο, τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα διαθέτουν συχνά δύο μπαταρίες: μια παραδοσιακή μπαταρία μολύβδου οξέος για τις λειτουργίες εκκίνησης, φωτισμού και ανάφλεξης (SLI) και μια μπαταρία ή μπαταρία πολύ υψηλότερης τάσης για τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα ή των κινητήρων. Αυτές οι μπαταρίες χρησιμοποιούν συχνά τεχνολογία λιθίου ή νικελίου υδριδίου μετάλλων αντί για μόλυβδο οξύ, και συχνά βαθμολογούνται σε 200 ή περισσότερα βολτ.

Τα καλά νέα είναι ότι τα υβριδικά και ηλεκτροκίνητα οχήματα συνήθως δεν διατηρούν τα πακέτα μπαταριών υψηλής τάσης οπουδήποτε είναι πιθανό να τα συναντήσετε σε περίπτωση ατυχήματος και σχεδόν πάντοτε χρησιμοποιούν κάποιον τύπο κώδικα χρώματος για να σας προειδοποιήσουν για καλώδια υψηλής τάσης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα καλώδια υψηλής τάσης έχουν χρώμα με χρώμα πορτοκαλί, αν και μερικά χρησιμοποιούν μπλε αντί για αυτό, γι 'αυτό είναι καλή ιδέα να επαληθεύσετε το χρώμα που χρησιμοποιεί το όχημά σας πριν προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε.

Όταν τα ηλεκτρικά συστήματα 12 Volt μπορούν πραγματικά να σας συγκλίνουν

Παρόλο που δεν μπορείτε να κάνετε ηλεκτροπληξία απλά αγγίζοντας τα τερματικά μιας κανονικής μπαταρίας αυτοκινήτου, λόγω της χαμηλής τάσης, μπορείτε να λάβετε ένα άσχημο σοκ από άλλα εξαρτήματα ενός παραδοσιακού αυτοκινήτου ηλεκτρικού συστήματος.

Για παράδειγμα, στα συστήματα ανάφλεξης που χρησιμοποιούν καπάκι και ρότορα, χρησιμοποιείται πηνίο ανάφλεξης για την παροχή της τεράστιας ποσότητας τάσης που απαιτείται για την ώθηση ενός σπινθήρα στο διάκενο αέρα ενός μπουζί. Αν τρέχετε από αυτή την τάση, συνήθως αγγίζοντας ένα σύρμα μπουζί ή ένα καλώδιο σπειροειδούς με φθαρμένη μόνωση, ενώ ταυτόχρονα αγγίζετε το έδαφος, σίγουρα θα νιώσετε ένα τσίμπημα.

Ο λόγος που μπορεί να σας συγκλονιστεί αγγίζοντας ένα φθαρμένο σύρμα μπουζί, ενώ αγγίζοντας τους ακροδέκτες της μπαταρίας δεν θα κάνει τίποτα, είναι ότι η τάση που αντλείται από το πηνίο ανάφλεξης είναι αρκετά υψηλή για να ωθήσει την αντίσταση επαφής του δέρματός σας.

Το να πατάτε έτσι δεν θα σας σκοτώσει, αλλά εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να κατευθυνθείτε ούτως ή άλλως, ειδικά εάν ασχολείστε με την υψηλότερη τάση ενός συστήματος ανάφλεξης χωρίς διανομέα.

Λοιπόν, τι γίνεται με την επίμονη μπαταρία βασανιστηρίων μπαταρίας αυτοκινήτου;

Υπάρχει πραγματικά ένας πυρήνας αλήθειας κρυμμένος στη σκηνή με την οποία ανοίξαμε. Εάν ένας κακοποιός ξεκινά με μια μπαταρία αυτοκινήτου, η οποία γαντζώνει σε μια άλλη συσκευή και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τη συσκευή για να βασανίσει τον ήρωα, αυτή είναι μια κατάσταση που στηρίζεται στην πραγματικότητα.

Υπάρχει μια πολύ πραγματική συσκευή γνωστή ως picana που, με τη βοήθεια μιας συνηθισμένης μπαταρίας αυτοκινήτου 12V, είναι ικανή να παράσχει ηλεκτρικές εκκενώσεις πολύ χαμηλής έντασης σε υψηλές τάσεις, οι οποίες, όπως αρπάζοντας τη λαβή ενός καλού σύρματος πηνίου, είναι εξαιρετικά δυσάρεστες.

Έτσι, ενώ αρπάζετε τα τερματικά της μπαταρίας σας δεν είναι πιθανό να προσφέρει ακόμη και τις πιο αδύναμες κραδασμούς, πόσο μάλλον θα σας σκοτώσει, αυτό είναι ένα trope μπορείτε περισσότερο ή λιγότερο κιμωλία μέχρι την καλλιτεχνική άδεια.