Οδηγός αγοραστή μνήμης φορητού υπολογιστή

Επιλογή του σωστού τύπου και της ποσότητας μνήμης RAM για φορητό υπολογιστή

Σίγουρα η περισσότερη μνήμη σε ένα φορητό υπολογιστή το καλύτερο, αλλά υπάρχουν και άλλες ανησυχίες σχετικά με τη μνήμη. Τα laptops είναι γενικά πιο περιορισμένα στο μέγεθος της μνήμης που μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτά. Μερικές φορές η πρόσβαση σε αυτή τη μνήμη μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα εάν σχεδιάζετε μια μελλοντική αναβάθμιση. Στην πραγματικότητα, πολλά συστήματα τώρα θα έρθουν μόνο με ένα σταθερό ποσό μνήμης που δεν μπορεί να αναβαθμιστεί καθόλου.

Πόσο είναι αρκετό;

Ο κανόνας που χρησιμοποιώ για όλα τα συστήματα υπολογιστών για να διαπιστώσω αν έχει αρκετή μνήμη είναι να εξετάσει τις απαιτήσεις του λογισμικού που σκοπεύετε να εκτελέσετε. Ελέγξτε κάθε μια από τις εφαρμογές και το λειτουργικό σύστημα που σκοπεύετε να εκτελέσετε και εξετάστε τις ελάχιστες και τις προτεινόμενες απαιτήσεις. Συνήθως θέλετε να έχετε περισσότερη μνήμη RAM από το υψηλότερο ελάχιστο και ιδανικά τουλάχιστον όσο το υψηλότερο που συνιστώνται συνιστώμενη απαίτηση. Ο παρακάτω πίνακας παρέχει μια γενική ιδέα για το πώς θα τρέξει ένα σύστημα με διάφορες ποσότητες μνήμης:

Αν δεν είστε σίγουροι ποιος είναι ο καλύτερος τύπος μνήμης RAM για τον υπολογιστή σας, διαβάστε τον οδηγό μας για τους διάφορους τύπους μνήμης RAM που είναι διαθέσιμοι .

Οι σειρές που παρέχονται είναι μια γενίκευση βασισμένη στα πιο κοινά καθήκοντα υπολογιστικής. Είναι καλύτερο να ελέγξετε τις απαιτήσεις του λογισμικού που θέλετε να λάβετε τις τελικές αποφάσεις. Αυτό δεν είναι ακριβές για όλες τις εργασίες υπολογιστή, επειδή ορισμένα λειτουργικά συστήματα χρησιμοποιούν περισσότερη μνήμη από άλλα. Για παράδειγμα, ένα Chromebook που εκτελεί Chrome OS λειτουργεί ομαλά σε μόλις 2GB μνήμης, επειδή είναι εξαιρετικά βελτιστοποιημένο, αλλά σίγουρα μπορεί να επωφεληθεί από την κατοχή 4GB.

Πολλοί φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν επίσης ενσωματωμένους ελεγκτές γραφικών που χρησιμοποιούν ένα τμήμα της γενικής μνήμης συστήματος RAM για τα γραφικά. Αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα της διαθέσιμης μνήμης RAM από 64MB σε 1GB ανάλογα με τον ελεγκτή γραφικών. Εάν το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ενσωματωμένο ελεγκτή γραφικών, είναι καλύτερο να έχετε τουλάχιστον 4GB μνήμης, καθώς θα μειώσει την επίδραση των γραφικών χρησιμοποιώντας τη μνήμη του συστήματος.

Τύποι μνήμης

Σχεδόν κάθε νέο φορητό υπολογιστή στην αγορά θα πρέπει να χρησιμοποιεί μνήμη DDR3 τώρα. Το DDR4 έχει τελικά καταστεί σε ορισμένα συστήματα υπολογιστών, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά ασυνήθιστο. Εκτός από τον τύπο της μνήμης που είναι εγκατεστημένη στο φορητό υπολογιστή, η ταχύτητα της μνήμης μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά στην απόδοση. Κατά τη σύγκριση των φορητών υπολογιστών, φροντίστε να ελέγξετε και τα δύο αυτά στοιχεία για να καθορίσετε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούν να οριστούν οι ταχύτητες μνήμης. Το πρώτο είναι από τον τύπο μνήμης και την βαθμολογία του ρολογιού, όπως το DDR3 1333MHz. Η άλλη μέθοδος είναι η καταγραφή του τύπου μαζί με το εύρος ζώνης. Στην περίπτωση που η ίδια μνήμη DDR3 1333MHz θα αναφέρεται ως μνήμη PC3-10600. Παρακάτω είναι μια λίστα με τη σειρά των ταχύτερων και πιο αργών τύπων μνήμης για DDR3 και τις επερχόμενες μορφές DDR4:

Είναι αρκετά εύκολο να καθορίσετε το εύρος ζώνης ή την ταχύτητα ρολογιού εάν η μνήμη αναγράφεται μόνο από μία τιμή της άλλης. Εάν έχετε την ταχύτητα του ρολογιού, απλώς πολλαπλασιάστε το με 8. Εάν έχετε το εύρος ζώνης, διαιρέστε την τιμή με 8. Ακριβώς προσέξτε ότι μερικές φορές οι αριθμοί είναι στρογγυλεμένοι έτσι δεν θα είναι πάντα ίσοι.

Περιορισμός μνήμης

Οι φορητοί υπολογιστές έχουν γενικά δύο διαθέσιμες υποδοχές για μονάδες μνήμης σε σύγκριση με τέσσερις ή περισσότερες σε επιτραπέζια συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο περιορισμένες στο μέγεθος της μνήμης που μπορεί να εγκατασταθεί. Με τις τρέχουσες τεχνολογίες μονάδας μνήμης για DDR3, αυτός ο περιορισμός γενικά έρχεται σε 16GB μνήμης RAM σε φορητό υπολογιστή που βασίζεται σε μονάδες 8GB, αν το laptop μπορεί να τις υποστηρίξει. Το 8GB είναι το πιο τυπικό όριο αυτή τη στιγμή. Ορισμένα εξαιρετικά φορητά συστήματα σταθεροποιούνται ακόμη και με ένα μέγεθος μνήμης που δεν μπορεί να αλλάξει καθόλου. Τι είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζετε όταν κοιτάτε έναν φορητό υπολογιστή;

Πρώτα ανακαλύψτε ποια είναι η μέγιστη ποσότητα μνήμης. Αυτό γενικά παρατίθεται από τους περισσότερους κατασκευαστές. Αυτό θα σας ενημερώσει ποια είναι η πιθανότητα αναβάθμισης του συστήματος. Στη συνέχεια, καθορίστε τον τρόπο διαμόρφωσης της μνήμης όταν αγοράζετε το σύστημα. Για παράδειγμα, ένας φορητός υπολογιστής που έχει μνήμη 4GB μπορεί να ρυθμιστεί ως ενιαία μονάδα 4GB ή δύο ενότητες 2GB. Η ενιαία μονάδα μνήμης επιτρέπει την καλύτερη δυνατότητα αναβάθμισης, επειδή προσθέτοντας μια άλλη ενότητα κερδίζετε περισσότερη μνήμη χωρίς να θυσιάζετε οποιαδήποτε τρέχουσα μνήμη. Η αναβάθμιση της κατάστασης των δύο μονάδων με αναβάθμιση 4GB θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια μίας μονάδας 2 GB και μνήμης συνολικού μεγέθους 6 GB. Το μειονέκτημα είναι ότι ορισμένα συστήματα μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν διαμορφώνονται με δύο μονάδες σε λειτουργία διπλού καναλιού σε σύγκριση με τη χρήση μιας μόνο μονάδας, αλλά γενικά οι μονάδες αυτές πρέπει να έχουν την ίδια ικανότητα και ταχύτητα.

Είναι δυνατή η αυτο-εγκατάσταση;

Πολλοί φορητοί υπολογιστές έχουν μια μικρή πόρτα στην κάτω πλευρά του συστήματος με πρόσβαση στις υποδοχές της μονάδας μνήμης ή μπορεί να σβήσει ολόκληρο το κάτω κάλυμμα. Αν το κάνει τότε είναι δυνατό να αγοράσετε μόνο μια αναβάθμιση μνήμης και να το εγκαταστήσετε μόνοι σας χωρίς πολύ κόπο. Ένα σύστημα χωρίς εξωτερική πόρτα ή πάνελ σημαίνει συνήθως ότι η μνήμη δεν μπορεί να αναβαθμιστεί καθόλου, καθώς πιθανώς τα συστήματα είναι σφραγισμένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φορητός υπολογιστής μπορεί να ανοίγει ακόμα από εξουσιοδοτημένο τεχνικό με εξειδικευμένα εργαλεία, ώστε να μπορεί να αναβαθμιστεί, αλλά αυτό θα σημαίνει πολύ μεγαλύτερη δαπάνη για να αναβαθμιστεί η μνήμη από το να ξοδεύετε λίγο περισσότερο κατά τη στιγμή της αγοράς για να έχετε περισσότερες μνήμη εγκατεστημένη όταν χτίστηκε.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αγοράζετε ένα φορητό υπολογιστή και θέλετε να το κρατήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν η μνήμη δεν μπορεί να αναβαθμιστεί μετά την αγορά, είναι γενικά σκόπιμο να ξοδέψετε λίγο περισσότερο κατά την αγορά, για να το πάρετε τουλάχιστον όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 8GB για να αντισταθμίσετε τυχόν μελλοντικές ανάγκες. Μετά από όλα, εάν στη συνέχεια χρειάζεστε 8GB αλλά έχετε μόνο 4GB που δεν μπορούν να αναβαθμιστούν, παρεμποδίζετε την απόδοση του φορητού υπολογιστή σας.