Οδηγός αγοραστή οθόνης LCD

Πώς να συγκρίνετε τις οθόνες LCD με βάση τις προδιαγραφές για να βρείτε το σωστό

Με τη βελτίωση της κατασκευής, τα μεγέθη των πάνελ LCD συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να μειώνονται. Οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι κατασκευαστές ρίχνουν πολλούς αριθμούς και όρους για να περιγράψουν τα προϊόντα τους. Πώς, λοιπόν, γνωρίζουμε τι σημαίνουν όλα αυτά; Αυτό το άρθρο φαίνεται να καλύπτει τα βασικά στοιχεία, ώστε κάποιος να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση όταν αγοράζει μια οθόνη LCD για την επιφάνεια εργασίας σας ή ως δευτερεύουσα ή εξωτερική οθόνη για φορητό υπολογιστή.

Μέγεθος οθόνης

Το μέγεθος της οθόνης είναι η μέτρηση της εμφανιζόμενης περιοχής της οθόνης από την κάτω γωνία έως την αντίθετη άνω γωνία της οθόνης. Τα LCD τυπικά έδωσαν τις πραγματικές τους μετρήσεις αλλά τώρα στρογγυλοποιούν αυτούς τους αριθμούς. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε τις πραγματικές διαστάσεις συνήθως αναφερόμενες ως το πραγματικό μέγεθος οθόνης κάθε φορά που κοιτάζετε μια οθόνη LCD. Για παράδειγμα, μια οθόνη με οθόνη πραγματικού μεγέθους 23,6 ιντσών μπορεί να διατίθεται στην αγορά είτε ως οθόνη 23 ιντσών είτε ως οθόνη 24 ιντσών . Το μέγεθος της οθόνης καθορίζει τελικά το μέγεθος της οθόνης, γι 'αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Μετά από όλα, μια οθόνη 30 ιντσών θα αναλάβει τα περισσότερα γραφεία ενώ ένα 17-ιντσών ένα είναι πιθανώς δεν είναι καλύτερο από το να έχει ένα φορητό υπολογιστή.

Αναλογία απεικόνισης

Ο λόγος διαστάσεων αναφέρεται στον αριθμό των οριζόντιων εικονοστοιχείων σε κάθετα εικονοστοιχεία σε μια οθόνη. Στο παρελθόν, οι οθόνες χρησιμοποίησαν την ίδια αναλογία διαστάσεων 4: 3 με τις τηλεοράσεις. Οι περισσότερες οθόνες χρησιμοποιούν είτε ευρεία οθόνη 16:10 είτε ευρεία οθόνη 16: 9. Το 16: 9 είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται συνήθως για τις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας και είναι πλέον ο συνηθέστερος. Υπάρχουν ακόμη και μερικές υπερβολικά ευρείες ή 21: 9 οθόνες αναλογίας διαστάσεων στην αγορά, αλλά δεν είναι πολύ συνηθισμένες.

Ιθαγενές Ψηφίσματα

Όλες οι οθόνες LCD μπορούν στην πραγματικότητα να εμφανίζουν μόνο μία δεδομένη ανάλυση που αναφέρεται ως εγγενής ανάλυση. Αυτός είναι ο φυσικός αριθμός των οριζόντιων και κάθετων εικονοστοιχείων που αποτελούν τη μήτρα LCD της οθόνης. Η ρύθμιση μιας οθόνης υπολογιστή σε ανάλυση μικρότερη από αυτή θα προκαλέσει παρέκταση. Αυτή η παρέκταση προσπαθεί να συνδυάσει πολλά pixel μαζί για να παράγει μια εικόνα για να γεμίσει την οθόνη σαν να ήταν στην εγγενή ανάλυση, αλλά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εικόνες που εμφανίζονται λίγο ασαφείς.

Εδώ είναι μερικές από τις κοινές εγγενείς αναλύσεις που βρέθηκαν σε οθόνες LCD:

Αυτά είναι απλά τυπικά εγγενή ψηφίσματα. Υπάρχουν μικρότερες οθόνες 24 ιντσών που διαθέτουν τις αναλύσεις 4K και υπάρχουν πολλές οθόνες 27 ιντσών που διαθέτουν τις αναλύσεις 1080p. Απλώς να γνωρίζετε ότι υψηλότερες αναλύσεις σε μικρότερες οθόνες μπορούν να δυσκολέψουν την ανάγνωση του κειμένου στην τυπική απόσταση προβολής. Αυτό αναφέρεται ως η πυκνότητα των εικονοστοιχείων και γενικά αναφέρεται ως εικονοστοιχεία ανά ίντσα ή ppi. Όσο υψηλότερο είναι το PPI, τόσο μικρότερο είναι τα εικονοστοιχεία και τόσο πιο δύσκολο μπορεί να διαβάσει τις γραμματοσειρές στην οθόνη χωρίς κλιμάκωση. Φυσικά, μια μεγάλη οθόνη με χαμηλή πυκνότητα εικονοστοιχείων έχει το αντίθετο πρόβλημα με μεγάλες ασπρόμαυρες εικόνες και κείμενο.

Επιχρίσματα πάνελ

Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται για πολλά κυρίως επειδή η αγορά μπορεί να μην τους δώσει μια επιλογή. Οι επικαλύψεις του πάνελ οθόνης εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: γυαλιστερό ή αντιθαμβωτικό (ματ). Η πλειοψηφία των οθονών για τους καταναλωτές χρησιμοποιεί γυαλιστερή επίστρωση. Αυτό γίνεται επειδή τείνει να αποδίδει καλύτερα χρώματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το μειονέκτημα είναι ότι όταν χρησιμοποιείται κάτω από έντονο φως δημιουργεί αντανακλάσεις και αντανακλάσεις. Μπορείτε να πείτε τις περισσότερες οθόνες με γυαλιστερά επιχρίσματα είτε με τη χρήση γυαλιού στο εξωτερικό μπροστινό μέρος της οθόνης είτε με όρους όπως το κρύσταλλο για να περιγράψετε τα φίλτρα. Οι οθόνες που προσανατολίζονται προς τις επιχειρήσεις τείνουν να έχουν αντιολισθητικές επικαλύψεις. Αυτά έχουν μια ταινία πάνω από την οθόνη LCD που βοηθά στη μείωση των αντανακλάσεων. Θα σίγαση ελαφρώς τα χρώματα, αλλά είναι πολύ καλύτερα σε έντονες συνθήκες φωτισμού, όπως γραφεία με φωτισμό φθορισμού.

Ένας καλός τρόπος για να δείξετε ποιος τύπος επίστρωσης θα λειτουργήσει καλύτερα για την οθόνη LCD σας είναι να κάνετε μια μικρή δοκιμή όπου η οθόνη πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Πάρτε ένα μικρό κομμάτι γυαλιού, όπως ένα πλαίσιο εικόνων, και τοποθετήστε το όπου θα βρίσκεται η οθόνη και ρυθμίστε τον φωτισμό πώς θα είναι όταν χρησιμοποιείται ο υπολογιστής. Εάν βλέπετε πολλές αντανακλάσεις ή λάμψη από το γυαλί, είναι καλύτερο να έχετε μια οθόνη με αντιθαμβωτική επικάλυψη. Αν δεν έχετε τις αντανακλάσεις και την αντανάκλαση, τότε μια γυαλιστερή οθόνη θα λειτουργήσει καλά.

Λόγος αντίθεσης

Οι αναλογίες αντίθεσης είναι ένα μεγάλο εργαλείο μάρκετινγκ από τους κατασκευαστές και αυτό που δεν είναι εύκολο για τους καταναλωτές να κατανοήσουν. Ουσιαστικά, αυτή είναι η μέτρηση της διαφοράς στη φωτεινότητα από το πιο σκοτεινό έως το λαμπρότερο τμήμα της οθόνης. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μέτρηση θα ποικίλει σε ολόκληρη την οθόνη. Αυτό οφείλεται στις μικρές διακυμάνσεις του φωτισμού πίσω από τον πίνακα. Οι κατασκευαστές θα χρησιμοποιήσουν τον υψηλότερο λόγο αντίθεσης που μπορούν να βρουν σε μια οθόνη, οπότε είναι πολύ παραπλανητικό. Βασικά, μια υψηλότερη αναλογία αντίθεσης θα σημαίνει ότι η οθόνη θα τείνει να έχει βαθύτερους μαύρους και φωτεινότερα λευκά. Αναζητήστε τον τυπικό λόγο αντίθεσης που είναι περίπου 1000: 1 αντί για δυναμικούς αριθμούς που είναι συχνά τα εκατομμύρια σε ένα.

Color Gamut

Κάθε οθόνη LCD θα διαφέρει ελαφρώς από το πόσο καλά μπορεί να αναπαράγει το χρώμα. Όταν χρησιμοποιείται μια οθόνη LCD για εργασίες που απαιτούν υψηλή ακρίβεια χρώματος, είναι σημαντικό να μάθετε ποια είναι η γκάμα χρωμάτων του πίνακα. Αυτή είναι μια περιγραφή που σας επιτρέπει να γνωρίζετε πόση μεγάλη ποικιλία χρωμάτων μπορεί να εμφανίσει η οθόνη. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσοστιαία κάλυψη μιας συγκεκριμένης γκάμας, τόσο μεγαλύτερο είναι το χρώμα που μπορεί να εμφανίσει μια οθόνη. Είναι κάπως περίπλοκο και περιγράφεται καλύτερα στο άρθρο μου σχετικά με τα Color Gamuts . Οι περισσότερες βασικές οθόνες LCD καταναλωτών κυμαίνονται από 70 έως 80 τοις εκατό του NTSC.

Χρόνοι απόκρισης

Προκειμένου να επιτευχθεί το χρώμα σε ένα εικονοστοιχείο σε έναν πίνακα LCD, εφαρμόζεται ένα ρεύμα στους κρυστάλλους σε αυτό το εικονοστοιχείο για να αλλάξει η κατάσταση των κρυστάλλων. Οι χρόνοι απόκρισης αφορούν τον χρόνο που χρειάζεται για να μετακινηθούν οι κρύσταλλοι στον πίνακα από κατάσταση σε κατάσταση εκτός λειτουργίας. Ένας αυξανόμενος χρόνος απόκρισης αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ενεργοποιηθούν οι κρύσταλλοι και ο χρόνος πτώσης είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να μετακινηθούν οι κρύσταλλοι από κατάσταση σε κατάσταση εκτός λειτουργίας. Οι αυξανόμενοι χρόνοι τείνουν να είναι πολύ γρήγοροι στις οθόνες LCD, αλλά ο χρόνος πτώσης τείνει να είναι πολύ πιο αργός. Αυτό τείνει να προκαλεί μια ελαφρά θολούρα επίδραση στις φωτεινές κινούμενες εικόνες σε μαύρο φόντο. Συχνά αναφέρεται ως φάντασμα. Όσο χαμηλότερος είναι ο χρόνος απόκρισης, τόσο μικρότερο θα είναι το φαινόμενο θολώματος στην οθόνη. Οι περισσότεροι χρόνοι απόκρισης αντιστοιχούν τώρα σε μια γκρι έως γκρι βαθμολογία που παράγει ένα μικρότερο αριθμό από τους παραδοσιακούς χρόνους απόκρισης πλήρους απόστασης.

Γωνίες προβολής

Οι οθόνες LCD παράγουν την εικόνα τους έχοντας μια ταινία ότι όταν ένα ρεύμα τρέχει μέσω του pixel, ανάβει εκείνη τη σκιά του χρώματος. Το πρόβλημα με την ταινία LCD είναι ότι αυτό το χρώμα μπορεί να αναπαρασταθεί με ακρίβεια μόνο όταν κοιτάξετε ευθεία. Όσο πιο μακριά από κάθετη γωνία θέασης, το χρώμα θα τείνει να ξεπλένεται. Οι οθόνες LCD ταξινομούνται γενικά για την ορατή οπτική τους γωνία τόσο για οριζόντια όσο και για κατακόρυφη. Αυτό βαθμολογείται σε μοίρες και είναι το τόξο ενός ημικυκλίου με κέντρο το κάθετο προς την οθόνη. Μια θεωρητική γωνία προβολής 180 μοιρών θα σήμαινε ότι είναι πλήρως ορατή από οποιαδήποτε γωνία μπροστά από την οθόνη. Μια υψηλότερη γωνία θέασης προτιμάται σε μια χαμηλότερη γωνία, εκτός και αν θέλετε να θέλετε κάποια ασφάλεια με την οθόνη σας. Σημειώστε ότι οι γωνίες προβολής εξακολουθούν να μην μεταφράζονται πλήρως σε μια εικόνα καλής ποιότητας, αλλά αυτή που είναι ορατή.

Συνδέσεις

Τα περισσότερα πάνελ LCD χρησιμοποιούν ψηφιακές συνδέσεις τώρα, αλλά μερικές εξακολουθούν να διαθέτουν αναλογικό. Ο αναλογικός σύνδεσμος είναι ο VGA ή ο DSUB-15. Η HDMI είναι πλέον η πιο κοινή ψηφιακή υποδοχή χάρη στην υιοθέτησή της σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας. Το DVI ήταν προηγουμένως η πιο δημοφιλής ψηφιακή διεπαφή υπολογιστών, αλλά αρχίζει να πέφτει από πολλά επιτραπέζια και σχεδόν ποτέ δεν βρέθηκε σε φορητούς υπολογιστές. Το DisplayPort και η μίνι έκδοσή του γίνονται όλο και πιο δημοφιλή για οθόνες γραφικών υψηλού επιπέδου. Το Thunderbolt είναι η Apple και ο νέος σύνδεσμος της Intel που είναι πλήρως συμβατός με τα πρότυπα DisplayPort, αλλά μπορεί να μεταφέρει και άλλα δεδομένα. Ελέγξτε για να δείτε τι είδους υποδοχή μπορεί να χρησιμοποιήσει η κάρτα γραφικών σας πριν αγοράσετε μια οθόνη για να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια συμβατή οθόνη. Μπορεί ακόμα να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οθόνη με διαφορετικό σύνδεσμο από την κάρτα γραφικών σας χρησιμοποιώντας προσαρμογείς, αλλά μπορούν να φτάσουν αρκετά ακριβά. Ορισμένες οθόνες μπορεί επίσης να έρχονται με υποδοχές οικιακού κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων, των σύνθετων και των S-video, αλλά αυτό γίνεται και πάλι εξαιρετικά ασυνήθιστο λόγω της πανταχού παρουσίας του HDMI.

Ανανέωση τιμών και 3D απεικόνισης

Τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης προσπαθούν να προωθήσουν την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας 3D HD, αλλά οι καταναλωτές δεν έχουν πιάσει ακόμα. Υπάρχει μια μικρή αγορά για τρισδιάστατες οθόνες για υπολογιστές, χάρη στους παίκτες του PC που θέλουν λίγο πιο εντυπωσιακά περιβάλλοντα. Η βασική απαίτηση για μια τρισδιάστατη απεικόνιση είναι η ύπαρξη πάνελ 120Hz. Αυτό είναι διπλάσιο του ρυθμού ανανέωσης μιας παραδοσιακής οθόνης, προκειμένου να παρέχονται εναλλασσόμενες εικόνες για κάθε μάτι για προσομοίωση 3D. Επιπλέον, οι περισσότερες οθόνες 3D πρέπει να σχεδιαστούν για να λειτουργούν με το 3D Vision της NVIDIA ή το HD3D της AMD. Πρόκειται για διάφορες υλοποιήσεις ενεργών γυαλιών διαφράγματος με πομπό IR. Ορισμένες οθόνες θα έχουν ενσωματωμένους πομπούς στην οθόνη, απαιτώντας μόνο τα γυαλιά, ενώ άλλοι θα χρειαστούν ένα ξεχωριστό κιτ 3D για αγορά, ώστε οι 3D οθόνες να λειτουργούν σε λειτουργία 3D.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν πλέον προσαρμοστικές οθόνες ρυθμού ανανέωσης. Αυτά ρυθμίζουν το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με το ρυθμό καρέ που η κάρτα γραφικών στέλνει στην οθόνη. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν δύο ασυμβίβαστες εκδόσεις αυτού του δικαιώματος τώρα. Το G-Sync είναι η πλατφόρμα NVIDIA για χρήση με τις κάρτες γραφικών τους. Το Freesync είναι τα συστήματα AMD για τις κάρτες τους. Εάν σκέφτεστε μια τέτοια οθόνη, σίγουρα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή τεχνολογία που θα λειτουργήσει με την κάρτα γραφικών σας.

Οθόνες αφής

Οι οθόνες αφής οθόνης είναι ένα αρκετά νέο στοιχείο στην αγορά υπολογιστών γραφείου. Ενώ οι οθόνες αφής είναι πολύ δημοφιλείς για φορητούς υπολογιστές χάρη στις τελευταίες εκδόσεις των Windows, είναι ακόμα ασυνήθιστες σε αυτόνομες οθόνες. Ο πρωταρχικός λόγος για αυτό έχει να κάνει με το κόστος υλοποίησης της διεπαφής αφής σε μια μεγάλη οθόνη. Υπάρχουν δύο τύποι διασυνδέσεων αφής που χρησιμοποιούνται: χωρητικό και οπτικό. Το Capacitive είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος που χρησιμοποιείται στα δισκία και τους φορητούς υπολογιστές επειδή είναι πολύ γρήγορος και ακριβής. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ ακριβό να παράγεται η χωρητική επιφάνεια για να καλύψει τη μεγάλη οθόνη. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες οθόνες αφής χρησιμοποιούν οπτική τεχνολογία. Αυτό χρησιμοποιεί μια σειρά αισθητήρων υπέρυθρου φωτός που μένουν ακριβώς μπροστά από την οθόνη προκαλώντας μια αυξημένη άκρη της στεφάνης γύρω από την οθόνη. Κάνουν δουλειά και μπορούν να υποστηρίξουν μέχρι και δέκα σημεία multitouch αλλά τείνουν να είναι λίγο πιο αργή.

Όλες οι οθόνες αφής οθόνης θα χρησιμοποιούν επίσης κάποια μορφή USB για να συνδεθούν στον υπολογιστή για τη μετάδοση των δεδομένων θέσης εισόδου για την οθόνη αφής.

Περίπτερα

Πολλοί άνθρωποι δεν θεωρούν το περίπτερο όταν αγοράζουν μια οθόνη, αλλά μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά. Υπάρχουν συνήθως τέσσερις διαφορετικοί τύποι ρύθμισης: ύψος, κλίση, περιστροφή και άξονας. Πολλές λιγότερο ακριβές οθόνες διαθέτουν μόνο την ρύθμιση κλίσης. Το ύψος, η κλίση και η περιστροφή είναι γενικά οι κρίσιμοι τύποι ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη μέγιστη ευελιξία όταν χρησιμοποιείτε την οθόνη με τον πλέον εργονομικό τρόπο.