Χρειάζεστε το DisplayPort στον υπολογιστή σας;

Σύνδεση βίντεο επόμενης γενιάς για προσωπικούς υπολογιστές

Με τα χρόνια, η βιομηχανία υπολογιστών έχει δει έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών συνδέσμων βίντεο. Το πρότυπο VGA βοήθησε να απομακρύνετε τις οθόνες υψηλής ανάλυσης και χρώματος από τις πρώτες βιντεοκάμερες. Η DVI μας εισήγαγε ψηφιακές οθόνες που επέτρεψαν μεγαλύτερο χρώμα και σαφήνεια. Τέλος, η διασύνδεση HDMI ενσωμάτωσε ένα ψηφιακό σήμα βίντεο και ήχου σε ένα μόνο καλώδιο για χρήση με συσκευές οικιακού κινηματογράφου και ακόμη και με οθόνες υπολογιστών. Έτσι, με όλες αυτές τις εξελίξεις, γιατί υπάρχει ο σύνδεσμος DisplayPort; Αυτό είναι ακριβώς αυτό που το άρθρο αυτό φαίνεται να εξηγεί.

Περιορισμοί των υφιστάμενων συνδέσεων βίντεο

Κάθε μία από τις τρεις μεγάλες υποδοχές βίντεο έχει προβλήματα που περιορίζουν τη χρήση τους με μελλοντικές οθόνες υπολογιστών. Παρόλο που έχουν αντιμετωπίσει ορισμένα από τα θέματα, μερικοί παραμένουν. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε μια από τις μορφές και τα προβλήματα που έχουν:

DVI

HDMI

Βασικά στοιχεία του DisplayPort

Το DisplayPort αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών του Συλλόγου Προτύπων Ηλεκτρονικών Βίντεο. Πρόκειται για μια ομάδα περίπου 170 εταιρειών που αναπτύσσει και αποφασίζει πρότυπα για χρήση με οθόνες υπολογιστών. Αυτή δεν είναι η ομάδα που ανέπτυξε τα πρότυπα HDMI. Λόγω των μεγαλύτερων απαιτήσεων των υπολογιστών και της βιομηχανίας πληροφορικής, η ομάδα VESA ανέπτυξε το DisplayPort.

Όσον αφορά τη φυσική καλωδίωση, τα καλώδια και οι υποδοχές DisplayPort μοιάζουν πολύ με τα καλώδια USB ή HDMI που χρησιμοποιούνται σήμερα στους περισσότερους υπολογιστές. Οι μικρότεροι σύνδεσμοι διευκολύνουν την καλωδίωση του συστήματος και επιτρέπουν την τοποθέτηση του συνδετήρα σε μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων. Πολλοί λεπτές φορητοί υπολογιστές δεν μπορούν να χωρέσουν σωστά σε ένα μόνο βύσμα VGA ή DVI αυτήν τη στιγμή, αλλά το λεπτό προφίλ του DisplayPort επιτρέπει την τοποθέτησή τους. Ομοίως, ο στενός σχεδιασμός επιτρέπει την τοποθέτηση μέχρι και τεσσάρων συνδέσμων σε ένα PCI βραχίονα σε επιτραπέζιο υπολογιστή.

Οι τρέχουσες μέθοδοι σηματοδότησης που χρησιμοποιούνται στους συνδέσμους DisplayPort επιτρέπουν επίσης μεγαλύτερο εύρος ζώνης δεδομένων μέσω του καλωδίου. Αυτό επιτρέπει να επεκταθεί πέρα ​​από τα τρέχοντα όρια ανάλυσης 2560x1600 των συνδέσεων DVI και HDMI v1.3 διπλής σύνδεσης. Αυτό δεν είναι πραγματικά ένα ζήτημα για τις υπάρχουσες οθόνες, αλλά είναι σημαντικό για τη μελλοντική ανάπτυξη των 4K ή UltraHD Displays που απαιτούν τέσσερις φορές το εύρος ζώνης δεδομένων του τυπικού βίντεο 1080p και την ενδεχόμενη μετάβαση σε 8K βίντεο. Εκτός από αυτήν τη ροή βίντεο, η καλωδίωση μπορεί επίσης να υποστηρίξει μια μη συμπιεσμένη ροή ήχου 8 καναλιών παρόμοια με αυτή του συνδέσμου HDMI.

Μια από τις σημαντικότερες προόδους με το σύστημα DisplayPort είναι όμως το βοηθητικό κανάλι. Πρόκειται για ένα επιπλέον κανάλι στις τυπικές γραμμές βίντεο στο καλώδιο που μπορεί να μεταφέρει πρόσθετες πληροφορίες βίντεο ή δεδομένων για πιο απαιτητικές εφαρμογές. Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να είναι η σύνδεση μιας κάμερας web ή μιας θύρας USB που είναι ενσωματωμένη στην οθόνη του υπολογιστή χωρίς την ανάγκη για πρόσθετη καλωδίωση. Ορισμένες εκδόσεις του HDMI έχουν προσθέσει Ethernet σε αυτές, αλλά αυτή η εφαρμογή είναι εξαιρετικά σπάνια.

Ένα πράγμα που πολλοί άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι οι υποδοχές ThunderBolt είναι ουσιαστικά το πρότυπο DisplayPort με διευρυμένες δυνατότητες πλευρικών καναλιών. Αυτό δεν ισχύει για όλες τις εκδόσεις, αν και το ThunderBolt 3 βασίζεται στις υποδοχές και τα πρότυπα USB 3.1, γεγονός που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο συγκεχυμένα. Έτσι, εάν ο υπολογιστής σας έχει ThunderBolt, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την έκδοση για να βεβαιωθείτε ότι είναι συμβατό με την οθόνη σας.

DisplayPort περισσότερο από την καλωδίωση

Μια άλλη σημαντική πρόοδος με το πρότυπο DisplayPort είναι ότι μετακινείται μόνο πέρα ​​από το βύσμα και το καλώδιο μεταξύ ενός υπολογιστή και της οθόνης. Η τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μέσα στις φυσικές οθόνες μιας οθόνης ή φορητού υπολογιστή για να μειωθεί ο αριθμός των συνδετήρων και καλωδίων που απαιτούνται. Αυτό οφείλεται στα πρότυπα DisplayPort που περιλαμβάνουν μια μέθοδο για άμεσες συνδέσεις οθόνης.

Αυτό σημαίνει ότι η οθόνη μπορεί να αφαιρέσει πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία απαραίτητα για τη μετατροπή του σήματος βίντεο από την κάρτα γραφικών σε μια κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οδήγηση του φυσικού πίνακα LCD. Αντ 'αυτού, η οθόνη LCD χρησιμοποιεί μια μονάδα DisplayPort που παρακάμπτει αυτά τα ηλεκτρονικά. Ουσιαστικά, το σήμα που προέρχεται από την κάρτα οθόνης ελέγχει άμεσα την φυσική κατάσταση των εικονοστοιχείων στην οθόνη. Αυτό μπορεί να επιτρέψει μικρότερες οθόνες με λιγότερα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι επιτρέπει την πτώση των τιμών των οθονών.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, ελπίζουμε ότι το DisplayPort μπορεί να ενσωματωθεί σε μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων εκτός από οθόνες υπολογιστών, υπολογιστές και σημειωματάρια. Μικρότερες συσκευές καταναλωτών θα μπορούσαν επίσης να ενσωματώσουν την υποδοχή DisplayPort για χρήση με συμβατές οθόνες.

Συμβατό προς τα πίσω

Ενώ τα πρότυπα DisplayPort επί του παρόντος δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε συμβατότητα προς τα πίσω συμβατικά μέσα στο φυσικό καλώδιο και τις υποδοχές, το πρότυπο καλεί για υποστήριξη των παλαιότερων προτύπων προβολής όπως τα VGA, DVI και HDMI. Όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω εξωτερικών προσαρμογέων. Θα είναι λίγο πιο περίπλοκο από τον παραδοσιακό προσαρμογέα στυλ DVI-to-VGA, αλλά εξακολουθεί να περιέχεται μέσα σε ένα μικρό καλώδιο.