Οθόνες LCD και Χρωματιστά γκάμα

Καθορίζοντας πόσο καλά μια οθόνη LCD είναι στην αναπαραγωγή του χρώματος

Η χρωματική γκάμα αναφέρεται στα διάφορα επίπεδα χρωμάτων που ενδεχομένως εμφανίζονται από μια συσκευή. Υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο τύποι χρωμάτων, προσθέτων και αφαιρετικών. Το πρόσθετο αναφέρεται στο χρώμα που παράγεται αναμειγνύοντας το έγχρωμο φως για να δημιουργήσει ένα τελικό χρώμα. Αυτό είναι το ύφος που χρησιμοποιείται από υπολογιστές, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές. Είναι πιο συχνά αναφέρεται ως RGB με βάση το κόκκινο, πράσινο και μπλε φως που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των χρωμάτων. Το αφαιρετικό χρώμα είναι εκείνο που χρησιμοποιείται με την ανάμειξη χρωμάτων που εμποδίζουν την ανάκλαση του φωτός που παράγει έπειτα ένα χρώμα. Αυτό είναι το στυλ που χρησιμοποιείται για όλα τα έντυπα μέσα, όπως φωτογραφίες, περιοδικά και βιβλία. Είναι επίσης γενικά αναφέρεται ως CMYK με βάση τα κυανό, ματζέντα, κίτρινα και μαύρα χρωστικά που χρησιμοποιούνται στην εκτύπωση.

Εφόσον μιλάμε για οθόνες LCD σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις γκάμες χρωμάτων RGB και τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες οθόνες βαθμολογούνται για το χρώμα τους. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών χρωμάτων που μια οθόνη μπορεί να βαθμολογηθεί από.

sRGB, AdobeRGB, NTSC και CIE 1976

Για να ποσοτικοποιήσει πόσο χρώμα μπορεί να χειριστεί μια συσκευή, χρησιμοποιεί μία από τις τυποποιημένες χρωματικές γκάμες που καθορίζουν μια συγκεκριμένη περιοχή χρώματος. Η πιο συνηθισμένη γκάμα χρωμάτων RGB είναι sRGB. Αυτή είναι η τυπική χρωματική γκάμα που χρησιμοποιείται για όλες τις οθόνες υπολογιστών, τις τηλεοράσεις, τις κάμερες, τις συσκευές εγγραφής βίντεο και άλλες καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι ένα από τα παλαιότερα και ως εκ τούτου στενότερα από τις γκάμα χρωμάτων που χρησιμοποιείται στην αναφορά για τις ηλεκτρονικές υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Το AdobeRGB αναπτύχθηκε από την Adobe ως χρωματική γκάμα για να προσφέρει μια ευρύτερη γκάμα χρωμάτων από το sRGB. Το ανέπτυξαν αυτό για να χρησιμοποιηθούν με τα διάφορα προγράμματα γραφικών τους, συμπεριλαμβανομένου του Photoshop, ως μέσο για να δίνουν στους επαγγελματίες μεγαλύτερο επίπεδο χρώματος όταν εργάζονται σε γραφικά και φωτογραφίες πριν μετατρέψουν για εκτύπωση. Το CMYK έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων σε σύγκριση με τα RGB gamuts, με αποτέλεσμα η ευρύτερη κλίμακα AdobeRGB να παρέχει καλύτερη μετάφραση των χρωμάτων για εκτύπωση από το sRGB.

Το NTSC ήταν ο χρωματικός χώρος που αναπτύχθηκε για την ποικιλία χρωμάτων που μπορούν να αναπαρασταθούν στο ανθρώπινο μάτι. Είναι επίσης αντιπροσωπευτικό μόνο των αντιληπτών χρωμάτων που μπορούν να δουν οι άνθρωποι και δεν είναι στην πραγματικότητα η ευρύτερη δυνατή γκάμα χρωμάτων. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό έχει να κάνει με το πρότυπο τηλεόρασης που ονομάζεται μετά, αλλά δεν είναι. Οι περισσότερες συσκευές πραγματικού κόσμου μέχρι σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν πραγματικά σε αυτό το επίπεδο χρώματος σε μια οθόνη.

Η τελευταία από τις χρωματικές γκάμες που μπορεί να αναφερθεί στην ικανότητα χρώματος της οθόνης LCD είναι η CIE 1976. Οι χώροι χρωμάτων CIE ήταν ένας από τους πρώτους τρόπους για τον ορισμό των μαθηματικά συγκεκριμένων χρωμάτων. Η έκδοση του 1976 είναι ένας συγκεκριμένος χρωματικός χώρος που χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση των επιδόσεων άλλων χώρων χρώματος. Είναι γενικά αρκετά στενό και ως εκ τούτου είναι ένα που πολλές εταιρείες επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένου ότι τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άλλους.

Έτσι, για να ποσοτικοποιήσετε τις διάφορες γκάμες χρωμάτων από την άποψη της σχετικής τους περιοχής χρώματος στενότερης προς ευρύτερη θα ήταν: CIE 1976

Ποιο είναι το Τυπικό χρώμα Gamut μιας οθόνης;

Οι οθόνες χαρακτηρίζονται γενικά από το χρώμα τους από το ποσοστό των χρωμάτων από μια χρωματική γκάμα που είναι δυνατές. Επομένως, μια οθόνη με βαθμολογία 100% NTSC μπορεί να εμφανίσει όλα τα χρώματα εντός της γκάμας χρωμάτων NTSC . Μια οθόνη με γκάμα χρωμάτων NTSC 50% μπορεί να αντιπροσωπεύει μόνο τα μισά από αυτά τα χρώματα.

Η μέση οθόνη υπολογιστή θα εμφανίσει περίπου 70 έως 75% της γκάμας χρωμάτων NTSC. Αυτό είναι καλό για τους περισσότερους ανθρώπους καθώς είναι συνηθισμένοι στο χρώμα που έχουν δει τα τελευταία χρόνια από τηλεοπτικές και τηλεοπτικές πηγές. (Το 72% του NTSC είναι περίπου ισοδύναμο με το 100% της χρωματικής γκάμας sRGB.) Τα CRT που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες παλιές τηλεοράσεις με σωλήνες και έγχρωμες οθόνες παρήγαγαν επίσης περίπου 70% χρωματική γκάμα.

Εκείνοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια οθόνη για γραφική εργασία είτε για ένα χόμπι είτε για ένα επάγγελμα θα θέλουν πιθανώς κάτι που έχει μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων. Αυτό είναι όπου πολλά από τα νεώτερα υψηλά χρώματα ή ευρείες γκάμα οθόνες έχουν έρθει σε παιχνίδι. Προκειμένου να εμφανίζεται μια οθόνη ως ευρεία κλίμακα, γενικά χρειάζεται να παράγει τουλάχιστον ένα φάσμα χρωμάτων NTSC 92%.

Ο οπίσθιος φωτισμός της οθόνης LCD είναι ο βασικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της συνολικής γκάμας χρωμάτων. Ο συνηθέστερος οπίσθιος φωτισμός που χρησιμοποιείται σε μια οθόνη LCD είναι ένα CCFL (φως φθορισμού ψυχρής καθόδου). Αυτά γενικά μπορούν να παράγουν γύρω από τη γκάμα χρωμάτων NTSC 75%. Τα βελτιωμένα φώτα CCFL μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία περίπου 100% NTSC. Ο νέος οπίσθιος φωτισμός των οδηγήσεων ήταν σε θέση να δημιουργήσει πραγματικές γκάμα χρωμάτων NTSC μεγαλύτερη από 100%. Τούτου λεχθέντος, οι περισσότερες οθόνες LCD χρησιμοποιούν ένα λιγότερο ακριβό σύστημα LED που παράγει ένα χαμηλότερο επίπεδο πιθανής γκάμας χρωμάτων που είναι πιο κοντά στο γενικό CCFL.

Περίληψη

Αν το χρώμα της οθόνης LCD είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για τον υπολογιστή σας, είναι σημαντικό να μάθετε πόσο χρώμα μπορεί πραγματικά να αντιπροσωπεύει. Οι προδιαγραφές του κατασκευαστή που απαριθμούν τον αριθμό των χρωμάτων δεν είναι γενικά χρήσιμες και τυπικά ανακριβείς όταν πρόκειται για αυτό που πραγματικά εμφανίζονται σε σχέση με αυτό που θεωρητικά μπορούν να εμφανίσουν. Εξαιτίας αυτού, οι καταναλωτές θα πρέπει πραγματικά να μάθουν ποια είναι η γκάμα των χρωμάτων της οθόνης. Αυτό θα δώσει στους καταναλωτές μια πολύ καλύτερη αναπαράσταση των δυνατοτήτων της οθόνης όσον αφορά το χρώμα. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιο είναι το ποσοστό καθώς και το χρωματικό εύρος στο οποίο βασίζεται αυτό το ποσοστό.

Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα με τις κοινές κλίμακες για διαφορετικά επίπεδα οθονών:

Τέλος, πρέπει να θυμάστε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι από την στιγμή που η οθόνη είναι πλήρως βαθμονομημένη. Οι περισσότερες οθόνες όταν μεταφέρονται περνούν από πολύ βασική βαθμονόμηση χρώματος και θα είναι ελαφρώς σβηστές σε μία ή περισσότερες περιοχές. Ως αποτέλεσμα, οποιοσδήποτε χρειάζεται ένα πολύ ακριβές επίπεδο χρώματος, θα θέλετε να βαθμονομήσετε την οθόνη σας με κατάλληλα προφίλ και ρυθμίσεις, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο βαθμονόμησης .