Τι είναι ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας;

Η ΟΚΕ προλαμβάνει τα ατυχήματα και μειώνει τα ποσοστά ασφάλισης

Εάν έχετε ταξιδεύει για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, πιθανότατα γνωρίζετε τι αισθάνεστε να χάσετε τον έλεγχο του οχήματός σας. Είτε βρεθήκατε σε ατύχημα είτε ο κακός καιρός οδήγησε σε μια στιγμιαία ολίσθηση, κανείς δεν απολαμβάνει αυτό το βυθισμένο συναίσθημα που τίθεται ως χιλιάδες λίβρες μέταλλο ξαφνικά εξαντληθεί από τον έλεγχο.

Τα συστήματα όπως ο έλεγχος πρόσφυσης και τα φρένα αντι-εμπλοκής μας βοηθούν να διατηρούμε τον έλεγχο κατά την επιτάχυνση και το φρενάρισμα , αλλά ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας (ESC) έχει σχεδιαστεί για να σας αποτρέπει από το να χάσετε τον έλεγχο σε άλλες περιστάσεις.

Ποιο είναι το σημείο ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας;

Εν ολίγοις, η ESC υποτίθεται ότι συμβάλλει στη διατήρηση του οχήματος που κινείται προς την ίδια κατεύθυνση που επιθυμεί ο οδηγός.

Όπως τα αντιμπλοκαρίσματα και ο έλεγχος πρόσφυσης, ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας αποτελεί πρόσθετο μέτρο ασφάλειας. Αυτά τα συστήματα δεν θα σας προστατεύσουν από την απρόσεκτη οδήγηση, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να σας κρατήσουμε στο δρόμο υπό δυσμενείς συνθήκες.

Σύμφωνα με το IIHS, ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλών ατυχημάτων με αυτοκίνητο, αυτοκίνητο και ανατροπή. Η μείωση των θανάσιμων ανατροπών ενός οχήματος είναι η πιο δραματική και οι οδηγοί με ESC έχουν 75% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από αυτά τα ατυχήματα παρά οι οδηγοί που δεν έχουν ESC.

Πώς λειτουργεί ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας;

Τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου ευστάθειας αποτελούνται από έναν αριθμό αισθητήρων που συγκρίνουν την είσοδο του οδηγού με τον τρόπο που το όχημα κινείται. Εάν ένα σύστημα ESC διαπιστώσει ότι ένα όχημα δεν ανταποκρίνεται σωστά στην είσοδο διεύθυνσης, είναι σε θέση να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Οι μεμονωμένες δαγκάνες φρένων μπορούν να ενεργοποιηθούν για να διορθώσουν την υπερστροφή ή την υποστροφή, η έξοδος του κινητήρα μπορεί να ρυθμιστεί και μπορούν να ληφθούν και άλλες ενέργειες για να βοηθήσει τον οδηγό να διατηρήσει τον έλεγχο.

Τι συμβαίνει όταν αποτύχει ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας;

Δεδομένου ότι ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας είναι ουσιαστικά μια επέκταση των ABS και TCS, είναι συνήθως ασφαλές να οδηγείτε ένα όχημα που έχει δυσλειτουργία ESC. Τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της ευστάθειας είναι ικανά να ενεργοποιούν τις δαγκάνες των φρένων και να ρυθμίζουν την ισχύ του κινητήρα, αλλά τα δυσλειτουργικά συστήματα συνήθως αποτυγχάνουν να λειτουργούν καθόλου.

Εάν παρατηρήσετε ότι η φωτεινή ένδειξη DSP, ESP ή ESC ανάβει, είναι καλή ιδέα να την ελέγξετε από έναν εξειδικευμένο μηχανικό. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε σε θέση να συνεχίσετε να οδηγείτε το όχημα σαν να μην είχε έλεγχο ευστάθειας.

Εάν το κάνετε, απλά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε υγρό οδόστρωμα και αιχμηρές γωνίες. Εάν το όχημά σας αρχίζει να υπερβεί ή να υποβιβαστεί, θα πρέπει να σβήσετε και να κάνετε τις διορθώσεις μόνοι σας.

Ποια οχήματα είναι εξοπλισμένα με ESC;

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας είναι μια σχετικά νέα καινοτομία και δεν είναι διαθέσιμη σε όλα τα οχήματα.

Προκειμένου ένα όχημα να έχει ESC, πρέπει επίσης να έχει ABS και TCS. Τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης και ελέγχου ευστάθειας είναι ενσωματωμένα στα συστήματα αντιεμπλοκής των φρένων και και οι τρεις τεχνολογίες χρησιμοποιούν τους ίδιους αισθητήρες τροχών.

Όλα τα μεγάλα αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν κάποιο τύπο ESC. αυτά τα συστήματα μπορούν να βρεθούν σε αυτοκίνητα, φορτηγά, SUV και ακόμη και αυτοκινούμενα αυτοκίνητα. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν μόνο την επιλογή σε ορισμένα μοντέλα.

Το Ινστιτούτο Ασφαλίσεων για την Ασφάλεια Οδικής Ασφάλειας (IIHS) διατηρεί κατάλογο οχημάτων που περιλαμβάνουν ESC. Μπορείτε να αναζητήσετε το χρόνο και το όχημα του αυτοκινήτου, για να δείτε μια λίστα με μοντέλα που έχουν ESC ως στάνταρ ή προαιρετικό χαρακτηριστικό, καθώς και ποια μοντέλα δεν έχουν καθόλου επιλογή ESC.