Είναι δυνατή η ασύρματη χρέωση ενός τηλεφώνου σε ένα αυτοκίνητο;

Ερώτηση: Μπορώ να φορτώσω το τηλέφωνό μου ασύρματα στο αυτοκίνητό μου;

Έχω ακούσει για αυτή τη νέα τεχνολογία ασύρματης φόρτισης και ακούγεται πολύ πιο βολική από τη χρήση καλωδίου USB ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που έχω ακούσει είναι ότι μερικά αυτοκίνητα έρχονται με δυνατότητα ασύρματης φόρτισης, αλλά αναρωτιέμαι ποια τηλέφωνα πραγματικά δουλεύουν με αυτό, και μπορώ να πάρω τέτοια πράγματα χωρίς να αγοράσω ένα καινούργιο αυτοκίνητο;

Απάντηση:

Η σύντομη απάντηση είναι ότι μπορείτε να φορτίσετε το τηλέφωνό σας ασύρματα στο αυτοκίνητό σας - ουσιαστικά οποιοδήποτε τηλέφωνο σε σχεδόν οποιοδήποτε αυτοκίνητο - αν και τα χιλιόμετρα σας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Αν και η επαγωγική φόρτιση υπήρξε για λίγο, υπάρχουν μερικά θέματα που το καθιστούν κάπως ακατάλληλο για χρήση σε συσκευές φόρτισης μέσα σε κινούμενο όχημα - ειδικά σε σύγκριση με την ευκολία που προσφέρουν τα περισσότερα σύγχρονα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν USB ως τυποποιημένη μέθοδο φόρτισης -και οι διαφορετικές εφαρμογές της ασύρματης τεχνολογίας φόρτισης έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με μερικούς διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά επίπεδα επιτυχίας.

Πώς λειτουργεί η ασύρματη φόρτιση;

Η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης αναφέρεται επίσης ως επαγωγική φόρτιση , η οποία είναι μια αρκετά ακριβής περιγραφή του τρόπου λειτουργίας της. Η βασική ιδέα είναι ότι ένας σταθμός βάσης παράγει ένα ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο μεταφέρει ενέργεια σε συμβατή συσκευή μέσω επαγωγικής σύζευξης. Αυτός ο τύπος φόρτισης είναι λιγότερο αποδοτικός από τα συστήματα χρέωσης που χρησιμοποιούν αγώγιμες συνδέσεις, αλλά είναι κάπως πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται να συνδέσετε φυσικά τίποτα μέσα. Αντί να συνδέσετε φορτιστή, απλά ρυθμίστε το τηλέφωνό σας , ή οποιαδήποτε άλλη συμβατή συσκευή, στο σταθμό βάσης και αρχίζει αυτόματα η φόρτιση.

Αν και η ασύρματη χρέωση, και η ασύρματη ηλεκτρική ενέργεια γενικά, μπορεί να μοιάζουν με επιστημονική φαντασία, είναι στην πραγματικότητα εδώ και πολύ καιρό. Εάν έχετε δει μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Oral-B, τότε έχετε δει την επαγωγική φόρτιση στη δράση, αφού η Braun χρησιμοποιεί την τεχνολογία σε αυτή την εφαρμογή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Άλλες βιομηχανίες ήταν πιο αργά για την προσαρμογή της τεχνολογίας, αλλά το πρώτο κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη επαγωγική φόρτιση ξεκίνησε το 2009, το οποίο είναι το ίδιο έτος που η Wireless Power Consortium εισήγαγε το πρότυπο Qi, το οποίο επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα των φορτιστών και των συσκευών διαφορετικές εταιρείες.

Επαγωγική φόρτιση σε εφαρμογές αυτοκινήτων

Η πρώτη επαγωγική φόρτιση που εμφανίστηκε στα αυτοκίνητα, χρησιμοποιήθηκε στην πραγματικότητα για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ένα σύστημα που ονομάζεται Magne Charge χρησιμοποίησε μια επαγωγική σύζευξη για να φορτίσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν και αντικαταστάθηκε από μια τυπική αγώγιμη σύζευξη στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αν και οι επαγωγικές συζεύξεις είναι εγγενώς ασφαλέστερες στις εφαρμογές αυτές, οι αγώγιμες συνδέσεις - με πρόσθετες ενσωματωμένες διασφαλίσεις - κερδίζονται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επαγωγικοί φορτιστές δεν είναι τόσο ενεργειακά αποδοτικοί όσο οι αγώγιμοι φορτιστές.

Σήμερα, η επαγωγική φόρτιση έχει επανεμφανιστεί στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να φορτίσετε το τηλέφωνό σας ή οποιαδήποτε άλλη συμβατή συσκευή.

Πώς να φορτίσετε το τηλέφωνό σας ασύρματα στο αυτοκίνητό σας

Οι βασικές επιλογές σας, εάν ενδιαφέρεστε για την ασύρματη χρέωση, είναι να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο που συνοδεύεται από σταθμό φόρτισης εγκατεστημένο στο ΚΑΕ ή να εγκαταστήσετε έναν σταθμό φόρτισης μετά την πώληση σε ένα αυτοκίνητο που ήδη έχετε στην κατοχή σας και μπορείτε επίσης να επιλέξετε να αγοράσετε ένα νέο τηλέφωνο με ενσωματωμένη λειτουργία ασύρματης φόρτισης ή χαστούκι σε ασύρματη διεπαφή χρέωσης.

Φυσικά, τίποτα δεν είναι πάντα τόσο απλό και υπάρχουν δύο ανταγωνιστικές τεχνολογίες ασύρματης χρέωσης που μπορείτε να τρέξετε σε Powermat και Qi. Αρκετοί κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων έχουν πηδήσει στη ζώνη Qi, οπότε αν διαθέτετε τηλέφωνο που είναι ήδη συμβατό με Qi, τότε θα θέλετε να αναζητήσετε φορτιστή με Qi. Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται προς την Powermat αν και έτσι μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας τον υπερήφανο ιδιοκτήτη ενός ασύρματου φορτιστή βασισμένου σε Powermat, είτε το θέλετε είτε όχι σε κάποιο σημείο στο μέλλον.

Ενσωματωμένοι φορτιστές ασύρματου τηλεφώνου αυτοκινήτων

Δύο από τις πρώτες αυτοκινητοβιομηχανίες που δεσμεύονταν να εγκαταστήσουν φορτιστές ασύρματων τηλεφώνων στο εργοστάσιο ήταν η Toyota και η Chevrolet και ο καθένας επέλεξε ένα διαφορετικό πρότυπο. Το σύστημα Qi διατίθεται αυτήν τη στιγμή από την Toyota και η πρώτη επίδειξη τεχνολογίας ασύρματης φόρτισης της GM ήταν στο Chevy Volt του 2011, αν και η επιλογή δεν την οδήγησε στα οχήματα παραγωγής την εποχή εκείνη.

Αν βρίσκεστε στην αγορά για ένα καινούργιο αυτοκίνητο ούτως ή άλλως, και είστε πρώιμος τύπος υιοθετών, τότε αυτά είναι δύο από τα μέρη που μπορείτε να δείτε. Ή αν έχετε ήδη αγοράσει ένα νέο όχημα που συνοδεύεται από ασύρματο φορτιστή, τότε είστε σχεδόν κλειδωμένοι σε ό, τι ήρθε με αυτό. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση ενός φορτιστή μετά την αγορά, και σε αυτή την περίπτωση, έχετε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο.

Αυτοκίνητα ασύρματα φορτιστές αυτοκινήτων μετά την αγορά

Σε αντίθεση με τα εργοστασιακά εγκατεστημένα συστήματα, τα οποία σας κλειδώνουν σε ένα πρότυπο φόρτισης, έχετε επιλογές εάν πηγαίνετε στη διαδρομή μετά την αγορά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε μεταξύ Qi και Powermat. Εάν το τηλέφωνό σας υποστηρίζει Qi χωρίς συνημμένα, τότε θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα επιλέγοντας φορτιστή Qi. Εάν δεν συμβαίνει, τότε θα πρέπει να αγοράσετε μια ειδική θήκη φορτιστή και πιθανότατα θα έχετε την επιλογή σας είτε από την Qi είτε από την Powermat.

Όταν πηγαίνετε στη διαδρομή μετά την αγορά, έχετε επίσης πολλές διαφορετικές επιλογές όσον αφορά το σταθμό βάσης με τον οποίο πηγαίνετε. Μπορείτε να επιλέξετε ένα επίπεδο μαξιλάρι, όπως αυτά που έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο σπίτι και στο γραφείο, αλλά θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές για εφαρμογές αυτοκινήτου, όπως λίκνες, θήκες και ακόμη και φορτιστές που έχουν σχεδιαστεί για να εισέρχονται σε μια κάτοχος ποτηριού. Κάθε μία από αυτές τις επιλογές είναι καλύτερο για χρήση σε ένα αυτοκίνητο από ένα επίπεδο πάτωμα δεδομένου ότι θα αποτρέψει το τηλέφωνό σας από το να ολισθαίνει γύρω, ενώ προσπαθεί να χρεώσει.

Φυσικά, μπορείτε πάντα να κολλήσετε με τον προσαρμογέα USB 12V , τα καλώδια που μπερδεύονται και όλα, ενώ περιμένετε να εγκατασταθεί η σκόνη και είτε ο Qi, ο Powermat ή κάποιος άλλος αμφισβητίας θα εμφανιστεί ως ο σαφής νικητής σε αυτόν τον συγκεκριμένο πόλεμο μορφής.