Τι είναι η Επαγωγική Φόρτιση;

Και πώς θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρεώνουμε τα τηλέφωνά μας;

Επίσης γνωστή ως ασύρματη φόρτιση , η επαγωγική φόρτιση είναι μια μέθοδος φόρτισης της μπαταρίας σε φορητές ηλεκτρικές συσκευές χωρίς να χρειάζεται να συνδέσετε τη συσκευή απευθείας σε μια πρίζα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα smartphones που μπορούν να φορτιστούν ασύρματα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα μικρό, επίπεδη βάση φόρτωσης ή αποβάθρα. Ένα ηλεκτρικό φορτίο περνάει με ασφάλεια από το μαξιλάρι στο τηλέφωνο, μέσα από το μικρό κενό μεταξύ τους. Το μαξιλάρι φόρτισης πρέπει ακόμα να συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά το τηλέφωνο βρίσκεται χαλαρά στην κορυφή.

Υπάρχουν πολλά smartphones που υποστηρίζουν τη χρήση της επαγωγικής φόρτισης κατευθείαν έξω από το κιβώτιο, συμπεριλαμβανομένων των Nokia Lumia 920 και LG Nexus 4. Άλλα τηλέφωνα, όπως το Samsung Galaxy S3 και το iPhone 4s , πρέπει να διαθέτουν προσαρμογείς συνδεδεμένους πριν να είναι χρεώνονται με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, το μύλο της φήμης κουβεντιάζει έντονα ότι το iPhone 8 θα μπορούσε να φορτίσει ολόκληρο το δωμάτιο από την πηγή τροφοδοσίας του, οπότε οι προσαρμογείς ενδέχεται να μην είναι απαραίτητοι στο μέλλον.

Πώς λειτουργεί η επαγωγική φόρτιση

Η επιστήμη πίσω από την επαγωγική χρέωση έχει γίνει κατανοητή για μεγάλο χρονικό διάστημα και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον εφευρέτη και τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Νίκολα Τέσλα. Είναι πιθανό να υπάρχουν παραδείγματα αυτού του τύπου ασύρματης φόρτισης σε πολλά σπίτια ήδη, καθώς η επαγωγική φόρτιση έχει χρησιμοποιηθεί σε επαναφορτιζόμενες οδοντόβουρτσες από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα smartphones που μπορούν να φορτιστούν ασύρματα χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια μέθοδο.

Τόσο το τηλέφωνο όσο και το μαξιλάρι φόρτισης περιέχουν πηνία επαγωγής. Στην πιο βασική τους μορφή, οι επαγωγικοί πηνία είναι απλά ένας πυρήνας από σίδηρο τυλιγμένο σε σύρμα χαλκού. Όταν το τηλέφωνο ή άλλη φορητή συσκευή τοποθετείται στο ασύρματο πλαίσιο φόρτισης, η εγγύτητα των πηνίων επιτρέπει την δημιουργία ενός ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Αυτό το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο επιτρέπει την διέλευση ηλεκτρικής ενέργειας από ένα πηνίο (στο πώμα φόρτισης) στο άλλο (στο τηλέφωνο). Το επαγωγικό πηνίο του τηλεφώνου χρησιμοποιεί στη συνέχεια το μεταφερόμενο ηλεκτρικό ρεύμα για να φορτίσει τη μπαταρία της συσκευής.

Πλεονεκτήματα της επαγωγικής φόρτισης

Μειονεκτήματα της επαγωγικής φόρτισης

Είναι επαγωγικό φορτίο το μέλλον;

Η υιοθέτηση του Micro USB ως σχεδόν καθολικού τρόπου χρέωσης smartphones και άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών σημαίνει ότι το πρόβλημα της κατοχής πολλαπλών καλωδίων φόρτισης δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ήταν κάποτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η επαγωγική χρέωση δεν θα γίνει μια κοινή επιλογή που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα νέο τηλέφωνο.

Πολλοί από τους μεγάλους κατασκευαστές smartphone παράγουν ή σχεδιάζουν να παράγουν φορητές συσκευές που είναι συμβατές με Qi , αν και ως δευτερεύουσα επιλογή φόρτισης μαζί με ένα καλώδιο φόρτισης. Καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία, η έλλειψη αποτελεσματικότητας και οι βραδύτεροι χρόνοι φόρτισης θα είναι επίσης λιγότερο πρόβλημα. Η ασύρματη χρέωση για το smartphone σας είναι εδώ για να μείνετε, απλά μην περιμένετε να αντικατασταθεί πλήρως η ενσύρματη φόρτιση οποτεδήποτε σύντομα.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την ασύρματη φόρτιση, υπάρχουν διαθέσιμα πολλά χαλιά φόρτισης συμβατά με το Qi. Η Energizer, ο κατασκευαστής της μπαταρίας και του φακού, προσφέρει μια σειρά από χαλάκια φόρτισης, μαζί με προσαρμογείς που ταιριάζουν σε πολλά δημοφιλή smartphones. Μια επαγωγική θήκη φόρτισης πολλαπλών συσκευών από την Energizer κοστίζει από περίπου $ 65, ενώ οι προσαρμογείς για iPhone , BlackBerry και Android ξεκινούν από λιγότερο από $ 25.