Οι μπαταρίες αυτοκινήτων γίνονται για να πεθάνουν

Απλά μην αφήνετε τη δική σας να πάει πριν από την ώρα της

Όλα γεννιούνται ή δημιουργούνται με ημερομηνία λήξης. Τα ζωντανά πράγματα πεθαίνουν, τα μη ζωντανά πράγματα φθείρονται και αυτό μπορεί να κρέμασε καλαμπόκι που κάνατε στο πίσω μέρος του ντουλαπιού σας, αφού η διοίκηση του Κλίντον δεν εκτοξεύεται μόνο και μόνο επειδή είναι ευτυχής να σας δούμε.

Κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συγκρατήσετε την παλίρροια της εντροπίας για κάποιο χρονικό διάστημα. Η σωστή κατανάλωση και η άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε μια πιο υγιή ζωή και με τον ίδιο τρόπο, η σωστή φροντίδα και συντήρηση της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι διαφορετικά.

Φυσικά, αυτό είναι ένα σπαθί που κόβει και τους δύο τρόπους. Με τον ίδιο τρόπο που ένας αναλογιστής μπορεί να σας πει τον ακριβή αριθμό των λεπτών ένα άλλο τράβηγμα από αυτό το τσιγάρο θα ξυρίσει τη ζωή σας, κάθε φορά που εκφορτίζετε μπαταρία ενός αυτοκινήτου, συντομεύετε τη διάρκεια λειτουργίας του κατά τρόπο που είναι απλά αδύνατο να ανατραπεί . Είναι απλώς μια συνάρτηση της επιστήμης για το πώς λειτουργούν οι μπαταρίες αυτοκινήτου .

Κύκλοι λειτουργίας και νεκρά κύτταρα

Η διάρκεια λειτουργίας μιας μπαταρίας τυπικά εκφράζεται σε κύκλους λειτουργίας. Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται για όλα τα είδη μπαταριών, οπότε δεν έχει συγκεκριμένο ορισμό σε κάθε εφαρμογή. Για παράδειγμα, ορισμένες μπαταρίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποφορτίζονται πλήρως, ενώ άλλες έχουν σχεδιαστεί ώστε να έχουν πάντα κάποιο επίπεδο φόρτισης.

Εφόσον οι παραδοσιακές μπαταρίες μολύβδου οξέος πέφτουν στη δεύτερη κατηγορία, ένας "κύκλος λειτουργίας" για την μπαταρία του αυτοκινήτου σας αποτελείται από ένα δεδομένο ποσοστό αποστράγγισης, ακολουθούμενο από μια πλήρη φόρτιση και η ζωή συνεχίζεται.

Κανένα από αυτά δεν πρέπει ποτέ να είναι ένα ζήτημα εάν όλα λειτουργούν σωστά κάτω από την κουκούλα σας. Κάτω από κανονικές συνθήκες, η εκκίνηση του αυτοκινήτου σας θα αποβάλει λίγο την μπαταρία, αλλά ο εναλλάκτης θα φορτίσει το πίσω όχημα καθώς οδηγείτε. Με τον ίδιο τρόπο, κάθε ισχύς που χρησιμοποιούν τα αξεσουάρ του αυτοκινήτου σας κατά την οδήγηση θα πρέπει να παρέχεται από τον εναλλάκτη, οπότε η μπαταρία δεν "περνάει" βαθύτερα από ό, τι έχει σχεδιαστεί.

Όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά και η μπαταρία αποφορτίζεται περισσότερο από ό, τι έχει σχεδιαστεί, τότε συμβαίνουν τα ζητήματα.

Για παράδειγμα, αν αφήσετε τους προβολείς σας σε μια νύχτα, και επιστρέψετε σε ένα αυτοκίνητο που δεν θα ξεκινήσει, αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός κτύπου που έχει εκφορτιστεί πολύ μακριά.

Με παρόμοιο τρόπο, εάν παρατηρήσετε ότι οι προβολείς ή οι φωτεινές ενδείξεις του φωτός σβήνουν, μια ενδεικτική λυχνία φόρτισης αναβοσβήνει ή ο μετρητής τάσης στην παύλα σας πέσει κάτω από τα 14,2 volts, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι ο εναλλάκτης δεν φορτίζει τον τρόπο που υποτίθεται , η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει, πολύ γρήγορα, σε υπερβολικά αποφορτισμένη μπαταρία.

Τι συμβαίνει όταν αποφορτίζεται μια μπαταρία μολύβδου;

Οι μπαταρίες μολύβδου οξέος δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές ή αποδοτικές σε αυτό που κάνουν και δεν έχουν αλλάξει πολύ τον τελευταίο αιώνα και κατά το ήμισυ τουλάχιστον από τότε που εφευρέθηκαν. Η βασική τεχνολογία είναι απίστευτα απλή. Οι πλάκες μολύβδου αναρτώνται σε ζεύγη σε λουτρό θειικού οξέος, το οποίο ενεργεί ως ηλεκτρολύτης .

Κάθε ζεύγος πλακών έχει ένα που είναι επικαλυμμένο με διοξείδιο του μολύβδου, και όταν εφαρμόζεται τάση, συμβαίνει μια χημική αντίδραση.

Όταν μια μπαταρία μολύβδου οξέος εκφορτίζεται, η οποία συμβαίνει κάθε φορά που παρέχει ενέργεια για να εκκινήσετε έναν κινητήρα, να ανάψετε τους προβολείς ή να χρησιμοποιήσετε το φανταχτερό στερεοφωνικό αυτοκίνητο, οι πλάκες επικαλύπτονται αργά σε θειικό μόλυβδο. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία και υπό κανονικές συνθήκες είναι αντιστρέψιμη.

Για παράδειγμα, αν ακούσετε το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό σας με τον κινητήρα σβηστό, ενώ ο επιβάτης σας αναβοσβήνει για να εκτελέσει μια εντολή, οι πλάκες μέσα στην μπαταρία της μπαταρίας σας θα υποστούν μια μικρή ποσότητα θείωσης. Στη συνέχεια, όταν ξεκινήσετε τον κινητήρα σας, η μπαταρία θα επαναφορτιστεί και η σούλφωση θα αντιστραφεί.

Πηγαίνοντας βαθύτερα από ότι σχεδιάστηκε

Οι παραδοσιακές μπαταρίες αυτοκινήτων αναφέρονται μερικές φορές ως "μπαταρίες εκκίνησης", επειδή αυτό είναι που σχεδιάστηκαν κυρίως. Οι κινητήρες εκκίνησης απαιτούν τεράστιο όγκο έντασης και πρέπει να παραδίδονται γρήγορα .

Έχοντας αυτό υπόψη, οι πλάκες μολύβδου στις κανονικές μπαταρίες αυτοκινήτων έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν λεπτότερες, πράγμα που επιτρέπει τη μεγαλύτερη επιφάνεια. Αυτό, φυσικά, είναι επίσης αυτό που κάνει τις πλάκες τόσο ευαίσθητες στη βλάβη από τη θείωση.

Τα συστήματα φόρτισης των αυτοκινήτων κυματίζουν κανονικά γύρω στα 14 βολτ και οι μπαταρίες αυτοκινήτων συχνά διαβάζουν περίπου 13 βολτ όταν φορτιστούν πλήρως και πρόσφατα. Έχοντας αυτό υπόψη, οι συνηθισμένες μπαταρίες αυτοκινήτων θεωρούνται "πλήρως αποφορτισμένες" στα 10,5 βολτ, που είναι μόνο περίπου το 80 τοις εκατό των πλήρων.

Γιατί είναι η αποφόρτιση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου πάρα πολύ άσχημα;

Παρόλο που το 80% της χωρητικότητας παραμένει όταν η μπαταρία του αυτοκινήτου μειωθεί στα 10,5 Volt, η μπαταρία θεωρείται ότι έχει αποφορτιστεί πλήρως επειδή η λήψη του κύκλου οποιουδήποτε βαθύτερου θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στις πλάκες μέσω υπερβολικής θείωσης.

Ενώ η κανονική θείωση είναι αναστρέψιμη, η υπερβολική αποστράγγιση μιας μπαταρίας ή η απουσία της σε κατάσταση εκφόρτισης, θα επιτρέψει την κρυσταλλοποίηση του θειικού μαλακού μολύβδου. Σε εκείνο το σημείο, η φόρτιση της μπαταρίας θα προκαλέσει την αντίστροφη θέρμανση, αλλά οποιαδήποτε κρυσταλλοποιημένη θειική μολύβδου θα παραμείνει στις πλάκες. Αυτό το θειικό δεν μπορεί, υπό κανονικές συνθήκες, να επιστρέψει σε μια λύση στον ηλεκτρολύτη, πράγμα που μειώνει μόνιμα τη διαθέσιμη ισχύ της μπαταρίας.

Το άλλο επιβλαβές αποτέλεσμα του σχηματισμού κρυσταλλικού θειικού μολύβδου είναι ότι μειώνει δραστικά την διάρκεια ζωής της μπαταρίας με εμπειρικό μετρήσιμο τρόπο. Εάν επιτρέπεται να συμβεί πάρα πολύ από αυτή την κρυστάλλωση, η μπαταρία δεν θα είναι πλέον σε θέση να παρέχει επαρκή ισχύ για την εκκίνηση του κινητήρα και θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Τι πρέπει να κάνετε με μια αποστραγγισμένη μπαταρία

Μόλις αποφορτιστεί μια μπαταρία αυτοκινήτου κάτω από κατάσταση πλήρους εκφόρτισης, η ζημιά έχει γίνει. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγξετε τον ηλεκτρολύτη και να το βάλετε σε φορτιστή. Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει εκφορτιστεί, θα πρέπει να μπορείτε να φορτίσετε πλήρως την μπαταρία και να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε, αλλά κάθε φορά που εκφορτίζεται κάτω από αυτό το κατώφλι των 10,5 volts, προκαλείται ζημιά.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η εκκίνηση του άλματος και η οδήγηση ενός οχήματος που έχει πλήρως αποφορτισμένη μπαταρία δεν είναι καλό για την μπαταρία ή τον εναλλάκτη. Ακόμα κι αν τον οδηγείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα και διατηρείτε τον κινητήρα ανασηκωμένο, είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσετε να φορτίσετε πλήρως την μπαταρία έτσι.

Με αυτόν τον τρόπο, θα καταλήξετε να λειτουργείτε την μπαταρία σε κατάσταση αποφόρτισης ή κοντά σε αυτήν, πράγμα που ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω θείωσης. Είναι επίσης δύσκολο για έναν εναλλάκτη να το κάνει αυτό, δεδομένου ότι δεν έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζουν τις μπαταρίες από κατάσταση πλήρους εκφόρτισης. Οι ρυθμιστές τάσης εναλλακτήρων απαιτούν επίσης μια είσοδο 12 volt για να λειτουργούν σωστά.

Πώς να αποφύγετε την αποστράγγιση μιας μπαταρίας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την αποστράγγιση της μπαταρίας σας στο σημείο να την καταστρέψετε είναι να κάνετε τακτική φροντίδα και συντήρηση, κάτι που συχνά θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε προβλήματα προτού να έχουν την ευκαιρία να χιονοθύελλα. Οι παρασιτικές αποχετεύσεις πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν αμέσως και να μην επιτραπεί να παραμείνουν.

Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε ότι το αυτοκίνητό σας είναι δύσκολο να ξεκινήσετε ένα πρωί, αλλά δεν αφήσατε τα φώτα, μπορεί να υπάρχει μια αποστράγγιση κάπου στο σύστημα. Η τοποθέτησή του προτού η μπαταρία πέσει σε κατάσταση νεκρότητας - ή προτού η μπαταρία βγει πολλές φορές - θα σας εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα.