Πόσο γρήγορα είναι ένα μόντεμ κινητού τηλεφώνου;

Τα ψηφιακά κινητά τηλέφωνα, γνωστά και ως "smartphones", είναι χρήσιμες συσκευές πελάτη Internet. Αν είναι σωστά συνδεδεμένοι στον υπολογιστή σας, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως μόντεμ δικτύου γενικής χρήσης. Η χρήση του κινητού σας τηλεφώνου ως μόντεμ παρέχει έναν τρόπο για να έχετε φορητή σύνδεση στο Internet όταν αποτύχουν όλες οι άλλες επιλογές, όπως τα hotspots Wi-Fi . Δυστυχώς, η απόδοση αυτής της σύνδεσης κυψελοειδούς δικτύου ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός ατόμου.

Η θεωρητική μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων δικτύου που υποστηρίζεται από ένα μόντεμ κινητού τηλεφώνου διαφέρει ανάλογα με τα πρότυπα επικοινωνίας που υποστηρίζει η υπηρεσία τηλεφώνου σας.

Απόδοση σε γενιές κυψελοειδούς τεχνολογίας

Οι σύγχρονες τεχνολογίες κυτταρικού δικτύου εμπίπτουν στις ταξινομήσεις "3G", "3.5G" ή "4G". Αυτά περιλαμβάνουν τα LTE , HSPA , EV-DO και EDGE . Οι τεχνολογίες 3G προσφέρουν περίπου 0,5 Mbps έως 4 Mbps για λήψεις. Το 3.5G και το 4G προσφέρουν έως και 10 Mbps (και μερικές φορές ακόμα υψηλότερα) για λήψεις.

Αντίθετα, οι τεχνολογίες παλαιότερων κυττάρων (που γίνονται γρήγορα ξεπερασμένες σε πιο ανεπτυγμένα μέρη του κόσμου) όπως το GPRS (γενικά θεωρούνται ως "2.5G"), το CDMA και το GSM προσφέρουν χαμηλότερες ταχύτητες περίπου 100 Kbps ή χαμηλότερες, -up Internet modem.

Η απόδοση (και επίσης η ποιότητα) των συνδέσεων κυψελών ποικίλλει σημαντικά μεταξύ παρόχων υπηρεσιών, γεωγραφικών τοποθεσιών και φορτίου (αριθμός ενεργών συνδρομητών) σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Για τους λόγους αυτούς, οι μέσες ή μέγιστες ταχύτητες δικτύου συχνά δεν ισχύουν.

Θεωρητική έναντι πραγματικής απόδοσης κυψερικού μόντεμ

Όπως συμβαίνει με πολλά πρότυπα δικτύωσης, οι χρήστες των μόντεμ κυττάρων δεν πρέπει να αναμένουν να επιτύχουν αυτό το θεωρητικό μέγιστο στην πράξη. Το πραγματικό εύρος ζώνης που θα απολαύσετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

Επίσης, θεωρήστε ότι η "ταχύτητα" κάθε δικτύου εξαρτάται όχι μόνο από το ποσό του υποστηριζόμενου εύρους ζώνης αλλά και από την καθυστέρηση του. Ένα μόντεμ κινητού τηλεφώνου πάσχει από πολύ μεγάλη λανθάνουσα κατάσταση λόγω της φύσης των υπαίθριων επικοινωνιών του. Όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο ως μόντεμ, θα πρέπει να περιμένετε να δείτε καθυστερημένες καθυστερήσεις και ριπές μετάδοσης δεδομένων, οι οποίες μειώνουν ακόμα περισσότερο την ταχύτητα της σύνδεσης σας.