Δικτύωση με κινητά τηλέφωνα και ασύρματα μόντεμ

Λήψη και διατήρηση σύνδεσης μέσω κυψελοειδών δικτύων

Τα οικιακά δίκτυα χρησιμοποιούν μόντεμ για να συνδεθούν στο Internet. Κάθε υπηρεσία Διαδικτύου χρησιμοποιεί το δικό της μόντεμ. Για παράδειγμα,

Τι είναι τα κυτταρικά μόντεμ;

Τα κυψελοειδή μόντεμ είναι μια εναλλακτική λύση σε αυτούς τους άλλους τύπους δικτυακών μόντεμ. Τα κυψελοειδή μόντεμ είναι ένα είδος ασύρματου μόντεμ που επιτρέπει στους υπολογιστές και άλλες συσκευές για πρόσβαση στο Internet. Αντί να συνδεθεί με κάποιο καλώδιο που χρησιμεύει ως σωλήνας δικτύου, τα κυψελοειδή μόντεμ επικοινωνούν μέσω ασύρματων συνδέσεων στο Internet μέσω πύργων κινητής τηλεφωνίας. Η χρήση κυψελοειδών μόντεμ προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους τύπους μόντεμ:

Τύποι κυτταρικών μόντεμ

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι κυψελοειδών μόντεμ για τη δικτύωση υπολογιστών :

Ρύθμιση κινητών τηλεφώνων ως ασύρματων μόντεμ

Τα συγκεκριμένα βήματα για τη ρύθμιση του tethering εξαρτώνται από το μοντέλο του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιείται, αλλά η ίδια γενική διαδικασία ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις:

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας πωλούν σχέδια υπηρεσιών (συνήθως καλούμενα σχέδια δεδομένων ) που επιτρέπουν σε ένα ψηφιακό τηλέφωνο να λειτουργεί ως ασύρματο μόντεμ Internet. Κατά την εγγραφή σε ένα σχέδιο δεδομένων, βεβαιωθείτε ότι η υπηρεσία επιτρέπει είτε απεριόριστη χρήση είτε έχει υψηλό όριο εύρους ζώνης για να αποφευχθούν υπερβολικές χρεώσεις. Ένα κινητό τηλέφωνο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μόντεμ εκτός εάν υπάρχει συμβατό σχέδιο υπηρεσίας.

Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να συνδεθούν με άλλες κοντινές συσκευές χρησιμοποιώντας είτε ένα καλώδιο USB είτε μέσω ασύρματης σύνδεσης Bluetooth . Παρόλο που οι συνδέσεις Bluetooth είναι πολύ πιο αργές από το USB, πολλοί προτιμούν την άνεση του ασύρματου δικτύου, αν το υποστηρίζει ο υπολογιστής του (όπως κάνουν όλοι σχεδόν οι κινητές συσκευές). Και οι δύο τύποι παρέχουν αρκετό εύρος ζώνης για τους περισσότερους κυτταρικούς συνδέσμους.

Οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσία κυττάρων παρέχουν επίσης το δωρεάν λογισμικό που απαιτείται για τη ρύθμιση των κινητών τηλεφώνων ως ασύρματων μόντεμ και τη διαχείριση των συνδέσεών τους. Απλά εγκαταστήστε το λογισμικό στον υπολογιστή που θα χρησιμοποιηθεί για tethering σύμφωνα με τις οδηγίες του παροχέα.

Ρύθμιση κυτταρικών καρτών και δρομολογητών

Οι κυψελοειδείς κάρτες και οι δρομολογητές λειτουργούν όπως και οι άλλοι παραδοσιακοί τύποι προσαρμογέων δικτύου και ευρυζωνικών δρομολογητών . Οι αεροπορικές κάρτες συνήθως συνδέονται στη θύρα USB του υπολογιστή (ή μερικές φορές μέσω του PCMCIA ), ενώ οι δρομολογητές κυττάρων μπορούν να δέχονται συνδέσεις Ethernet ή Wi-Fi. Διάφοροι κατασκευαστές πωλούν αυτές τις κάρτες και τους δρομολογητές.

Περιορισμοί δικτύωσης με κυψελοειδή δίκτυα

Παρόλο που οι ταχύτητες του δικτύου τους έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οι κυψελοειδείς συνδέσεις στο Internet συνήθως προσφέρουν κάπως χαμηλότερες ταχύτητες δεδομένων από άλλες μορφές ευρυζωνικού Διαδικτύου, μερικές φορές ακόμη και κάτω από 1 Mbps . Όταν είναι δεμένο, ένα κινητό τηλέφωνο δεν μπορεί να λάβει κλήσεις ομιλίας.

Οι πάροχοι Διαδικτύου συνήθως επιβάλλουν αυστηρά όρια στην καθημερινή ή μηνιαία χρήση των δεδομένων της κυψελοειδούς υπηρεσίας τους. Η υπέρβαση αυτών των ποσοστών εύρους ζώνης έχει ως αποτέλεσμα υψηλές αμοιβές και μερικές φορές ακόμη και τερματισμό της υπηρεσίας.