Τι είναι μια θύρα USB;

Μια θύρα USB είναι μια τυπική διασύνδεση σύνδεσης καλωδίων για προσωπικούς υπολογιστές και συσκευές ηλεκτρονικής ευρείας κατανάλωσης. Το USB αντιπροσωπεύει το Universal Serial Bus , ένα βιομηχανικό πρότυπο για επικοινωνίες ψηφιακών δεδομένων μικρών αποστάσεων. Οι θύρες USB επιτρέπουν τη σύνδεση συσκευών USB μεταξύ τους με και τη μεταφορά ψηφιακών δεδομένων μέσω καλωδίων USB. Μπορούν επίσης να τροφοδοτούν ηλεκτρική ενέργεια μέσω του καλωδίου σε συσκευές που το χρειάζονται.

Τόσο οι ενσύρματες όσο και οι ασύρματες εκδόσεις του προτύπου USB υπάρχουν, αν και μόνο η ενσύρματη έκδοση περιλαμβάνει θύρες USB και καλώδια.

Τι μπορείτε να συνδέσετε σε μια θύρα USB;

Πολλοί τύποι ηλεκτρονικών συσκευών ευρείας κατανάλωσης υποστηρίζουν διεπαφές USB. Αυτοί οι τύποι εξοπλισμού χρησιμοποιούνται συνηθέστερα για τη δικτύωση υπολογιστών:

Για μεταφορές αρχείων μεταξύ υπολογιστών χωρίς δίκτυο, οι μονάδες USB χρησιμοποιούνται επίσης μερικές φορές για την αντιγραφή αρχείων μεταξύ συσκευών.

Χρησιμοποιώντας μια θύρα USB

Συνδέστε δύο συσκευές απευθείας με ένα καλώδιο USB συνδέοντας το κάθε άκρο σε μια θύρα USB. (Ορισμένες συσκευές διαθέτουν περισσότερες από μία θύρες USB, αλλά μην συνδέετε και τα δύο άκρα ενός καλωδίου στην ίδια συσκευή, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρική βλάβη!)

Μπορείτε να συνδέσετε τα καλώδια σε μια θύρα USB ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από το εάν οι συσκευές που εμπλέκονται είναι ενεργοποιημένες ή απενεργοποιημένες. Ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχονται με τον εξοπλισμό σας προτού αποσυνδέσετε τα καλώδια USB. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει την αποσύνδεση ενός καλωδίου USB από μια συσκευή που λειτουργεί

Πολλές συσκευές USB μπορούν επίσης να συνδεθούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ένα διανομέα USB . Ένας κόμβος USB συνδέεται σε μια θύρα USB και περιέχει πρόσθετες θύρες για να συνδεθούν στη συνέχεια άλλες συσκευές. Εάν χρησιμοποιείτε ένα διανομέα USB, συνδέστε ένα ξεχωριστό καλώδιο σε κάθε συσκευή και συνδέστε τα με το διανομέα χωριστά.

Τύποι θυρών USB-A, USB-B και USB-C

Για θύρες USB υπάρχουν διάφοροι βασικοί τύποι φυσικών διατάξεων:

Για να συνδέσετε μια συσκευή που διαθέτει ένα είδος θύρας μια συσκευή με άλλο τύπο, απλά χρησιμοποιήστε τον σωστό τύπο καλωδίου με τις κατάλληλες διεπαφές σε κάθε άκρο. Τα καλώδια USB κατασκευάζονται για να υποστηρίζουν όλους τους υποστηριζόμενους συνδυασμούς τύπων και αρσενικών / θηλυκών επιλογών.

Εκδόσεις USB

Οι συσκευές και τα καλώδια USB υποστηρίζουν πολλαπλές εκδόσεις του προτύπου USB από την έκδοση 1.1 έως την τρέχουσα έκδοση 3.1. Οι θύρες USB διαθέτουν ταυτόσημες φυσικές διατάξεις ανεξάρτητα από την έκδοση USB που υποστηρίζεται.

Η θύρα USB δεν λειτουργεί;

Δεν τα πάνε καλά όταν εργάζεστε με υπολογιστές. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μια θύρα USB θα μπορούσε να σταματήσει ξαφνικά να λειτουργεί σωστά. Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα.

Εναλλακτικές λύσεις για το USB

Οι θύρες USB αποτελούν εναλλακτική λύση για τις σειριακές και παράλληλες θύρες που είναι διαθέσιμες σε παλαιότερους υπολογιστές. Οι θύρες USB υποστηρίζουν πολύ ταχύτερες (συχνά 100x ή μεγαλύτερες) μεταφορές δεδομένων από ό, τι σειριακή ή παράλληλη.

Για τη δικτύωση υπολογιστών , μερικές φορές χρησιμοποιούνται θύρες Ethernet αντί για USB. Για ορισμένους τύπους περιφερειακών υπολογιστών, οι θύρες FIreWire είναι επίσης μερικές φορές διαθέσιμες. Τόσο το Ethernet όσο και το FireWire μπορούν να προσφέρουν ταχύτερη απόδοση από το USB, παρόλο που αυτές οι διεπαφές δεν παρέχουν ισχύ στο καλώδιο.