Οδηγός για προσαρμογείς δικτύου υπολογιστών

Ένας προσαρμογέας δικτύου διασυνδέει μια συσκευή με ένα δίκτυο. Ο όρος δημοφιλής αρχικά με κάρτες Ethernet για υπολογιστές, αλλά ισχύει και για άλλους τύπους προσαρμογέων δικτύου USB και προσαρμογείς ασύρματου δικτύου.

Οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές διαθέτουν προεγκατεστημένη κάρτα NIC ή κάρτα διασύνδεσης δικτύου που είναι εγκατεστημένη στη μητρική πλακέτα της συσκευής. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο συσκευές με δυνατότητα καλωδίωσης, όπως επιτραπέζιους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές, αλλά και tablet, κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές.

Ωστόσο, μια κάρτα δικτύου είναι διαφορετική, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πρόσθετη συσκευή που επιτρέπει ασύρματες ή ενσύρματες δυνατότητες σε μια συσκευή που δεν την υποστήριζε προηγουμένως. Ένας επιτραπέζιος υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος μόνο με καλώδιο, για παράδειγμα, ο οποίος δεν διαθέτει ασύρματη κάρτα NIC, μπορεί να χρησιμοποιήσει προσαρμογέα ασύρματου δικτύου για διασύνδεση με Wi-Fi.

Τύποι προσαρμογείς δικτύου

Οι προσαρμογείς δικτύου μπορούν να εξυπηρετήσουν το σκοπό της μετάδοσης και λήψης δεδομένων τόσο σε ενσύρματο όσο και σε ασύρματο δίκτυο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προσαρμογέων δικτύου, οπότε είναι απαραίτητο να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Ένας προσαρμογέας ασύρματου δικτύου μπορεί να έχει μια πολύ προφανή κεραία συνδεδεμένη σε αυτό για να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές του για την επίτευξη ασύρματου δικτύου, αλλά άλλοι μπορεί να έχουν την κεραία κρυμμένη μέσα στη συσκευή.

Ένας τύπος προσαρμογέα δικτύου συνδέεται στη συσκευή με σύνδεση USB, όπως ο προσαρμογέας δικτύου Linksys Wireless-G USB ή ο προσαρμογέας ασύρματου Nano USB TP-Link AC450. Αυτά είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις όπου η συσκευή δεν έχει λειτουργική ασύρματη κάρτα δικτύου αλλά έχει ανοιχτή θύρα USB . Ο ασύρματος προσαρμογέας δικτύου USB (ονομάζεται επίσης dongle Wi-Fi) συνδέεται στη θύρα και παρέχει ασύρματες δυνατότητες χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε τον υπολογιστή και να εγκαταστήσετε την κάρτα δικτύου.

Οι προσαρμογείς δικτύου USB μπορούν επίσης να υποστηρίξουν ενσύρματες συνδέσεις, όπως τον προσαρμογέα Ethernet Linksys USB 3.0 Gigabit Ethernet.

Ωστόσο, για να έχετε έναν προσαρμογέα δικτύου που συνδέεται απευθείας στη μητρική πλακέτα μπορεί να επιτευχθεί με προσαρμογείς δικτύου PCI . Αυτά έρχονται σε ενσύρματες και ασύρματες μορφές και μοιάζουν πολύ με τις ενσωματωμένες NIC που έχουν οι περισσότεροι υπολογιστές. Ο προσαρμογέας PCI Linksys Wireless-G, ο προσαρμογέας PCI Express D-Link AC1200 Wi-Fi και ο ασύρματος προσαρμογέας διπλής ζώνης TP-Link AC1900 είναι μερικά παραδείγματα.

Ένας άλλος τύπος προσαρμογέα δικτύου είναι ο προσαρμογέας Ethernet της Google για το Chromecast, μια συσκευή που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το Chromecast σε ένα ενσύρματο δίκτυο. Αυτό είναι απαραίτητο εάν το σήμα Wi-Fi είναι πολύ αδύναμο για να φτάσει στη συσκευή ή εάν δεν υπάρχουν ασύρματες δυνατότητες που έχουν ρυθμιστεί στο κτίριο.

Ορισμένοι προσαρμογείς δικτύου είναι στην πραγματικότητα μόνο πακέτα λογισμικού που προσομοιώνουν τις λειτουργίες μιας κάρτας δικτύου. Αυτοί οι επονομαζόμενοι εικονικοί προσαρμογείς είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι στα συστήματα λογισμικού εικονικής ιδιωτικής δικτύωσης (VPN) .

Συμβουλή: Δείτε αυτές τις κάρτες ασύρματου προσαρμογέα και προσαρμογείς ασύρματου δικτύου για μερικά άλλα παραδείγματα προσαρμογέων δικτύου, καθώς και συνδέσμους για το πού μπορείτε να τα αγοράσετε.

Πού να αγοράσετε προσαρμογείς δικτύου

Οι προσαρμογείς δικτύου είναι διαθέσιμοι από πολλούς κατασκευαστές, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν επίσης δρομολογητές και άλλο υλικό δικτύου.

Ορισμένοι κατασκευαστές προσαρμογέων δικτύου περιλαμβάνουν τα D-Link, Linksys, NETGEAR, TP-Link, Rosewill και ANEWKODI.

Πώς να αποκτήσετε προγράμματα οδήγησης συσκευών για προσαρμογείς δικτύου

Τα Windows και άλλα λειτουργικά συστήματα υποστηρίζουν τόσο τους ενσύρματοι όσο και τους ασύρματους προσαρμογείς δικτύου μέσω λογισμικού που ονομάζεται πρόγραμμα οδήγησης συσκευής . Τα προγράμματα οδήγησης δικτύου είναι απαραίτητα για τη διασύνδεση προγραμμάτων λογισμικού με υλικό δικτύου.

Ορισμένα προγράμματα οδήγησης συσκευών δικτύου έχουν εγκατασταθεί αυτόματα όταν ο προσαρμογέας δικτύου είναι πρώτα συνδεδεμένος και ενεργοποιημένος. Ωστόσο, δείτε τον τρόπο ενημέρωσης των προγραμμάτων οδήγησης στα Windows, εάν χρειάζεστε βοήθεια για να αποκτήσετε ένα πρόγραμμα οδήγησης δικτύου για τον προσαρμογέα σας στα Windows.