Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση κοινής χρήσης αρχείων και εκτυπωτών στα Windows

Ρύθμιση ρυθμίσεων κοινής χρήσης αρχείων / εκτυπωτών στα Windows 10, 8, 7, Vista και XP

Από τα Windows 95, η Microsoft έχει υποστηρίξει κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών. Αυτή η δυνατότητα δικτύωσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στα οικιακά δίκτυα, αλλά μπορεί να αποτελεί πρόβλημα ασφαλείας στα δημόσια δίκτυα.

Παρακάτω δίνονται οδηγίες για την ενεργοποίηση της δυνατότητας αν θέλετε να μοιράζεστε αρχεία και πρόσβαση στον εκτυπωτή με το δίκτυό σας, αλλά μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε για να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών σε περίπτωση που σας αφορά.

Τα βήματα για την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση της κοινής χρήσης αρχείων και εκτυπωτών είναι ελαφρώς διαφορετικά για τα Windows 10/8/7, τα Windows Vista και τα Windows XP, ώστε να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις διαφορές όταν καλούνται.

Ενεργοποίηση / απενεργοποίηση κοινής χρήσης αρχείων και εκτυπωτών στα Windows 7, 8 και 10

  1. Ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου . Η πιο γρήγορη μέθοδος είναι να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση με το συνδυασμό πληκτρολογίου Win + R και να εισαγάγετε τον έλεγχο εντολών.
  2. Επιλέξτε το Δίκτυο και το Internet εάν βλέπετε τις κατηγορίες στον Πίνακα Ελέγχου ή μεταβείτε στο Βήμα 3 εάν δείτε απλά μια δέσμη εικονιδίων μικροεφαρμογών του Πίνακα Ελέγχου .
  3. Ανοίξτε το Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης .
  4. Από το αριστερό παράθυρο, επιλέξτε Αλλαγή ρυθμίσεων προηγμένης κοινής χρήσης .
  5. Παρακάτω αναφέρονται τα διαφορετικά δίκτυα που χρησιμοποιείτε. Εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών στο δημόσιο δίκτυο, ανοίξτε αυτήν την ενότητα. Διαφορετικά, επιλέξτε διαφορετικό.
  6. Εντοπίστε την ενότητα "Κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών" του συγκεκριμένου προφίλ δικτύου και προσαρμόστε την επιλογή επιλέγοντας Ενεργοποίηση κοινής χρήσης αρχείων και εκτυπωτών ή Απενεργοποίηση κοινής χρήσης αρχείων και εκτυπωτών .
    1. Κάποιες άλλες επιλογές κοινής χρήσης ενδέχεται να είναι διαθέσιμες και εδώ, ανάλογα με την έκδοση των Windows. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επιλογές για κοινή χρήση δημόσιου φακέλου, εντοπισμό δικτύου, HomeGroup και κρυπτογράφηση κοινής χρήσης αρχείων.
  7. Επιλέξτε Αποθήκευση αλλαγών .

Συμβουλή: Τα παραπάνω βήματα επιτρέπουν τον ακριβέστερο έλεγχο της κοινής χρήσης αρχείων και εκτυπωτών, αλλά μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία μέσω του πίνακα ελέγχου \ Δικτύωση και Internet \ Συνδέσεις δικτύου . Κάντε δεξί κλικ στη σύνδεση δικτύου και μεταβείτε στις Ιδιότητες και στην καρτέλα Δικτύωση . Επιλέξτε ή καταργήστε την επιλογή της Κοινής χρήσης αρχείων και εκτυπωτών για τα δίκτυα της Microsoft .

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση κοινής χρήσης αρχείων και εκτυπωτών στα Windows Vista και XP

  1. Ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου.
  2. Επιλέξτε Δίκτυο και Internet (Vista) ή Συνδέσεις δικτύου και Internet (XP) αν βρίσκεστε σε προβολή κατηγορίας ή μεταβείτε στο Βήμα 3 εάν δείτε τα εικονίδια μικροεφαρμογών του Πίνακα Ελέγχου.
  3. Στα Windows Vista, επιλέξτε Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης .
    1. Στα Windows XP, επιλέξτε Συνδέσεις δικτύου και, στη συνέχεια, μεταβείτε στο βήμα 5.
  4. Από το αριστερό παράθυρο, επιλέξτε Διαχείριση συνδέσεων δικτύου .
  5. Κάντε δεξί κλικ στη σύνδεση που θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη ή απενεργοποιημένη για τον εκτυπωτή και την κοινή χρήση αρχείων και επιλέξτε Ιδιότητες .
  6. Στην καρτέλα Δικτύωση (Vista) ή Γενικά (XP) των ιδιοτήτων της σύνδεσης, επιλέξτε ή καταργήστε την επιλογή του πλαισίου δίπλα στην Κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών για δίκτυα της Microsoft .
  7. Κάντε κλικ στο OK για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.