Λειτουργίες και χαρακτηριστικά των δρομολογητών για δίκτυα οικιακών υπολογιστών

Όλοι μιλούν για τους ευρυζωνικούς δρομολογητές ως απαραίτητα για τα οικιακά δίκτυα, αλλά λίγοι άνθρωποι έχουν το χρόνο να δουν προσεκτικά όλα τα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας δρομολογητής. Οι δρομολογητές οικιακής χρήσης προσφέρουν πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά πέρα ​​από τη βασική κοινή χρήση των συνδέσεων. Οι κατασκευαστές έχουν προσθέσει ακόμη περισσότερα κουδούνια και σφυρίγματα τα τελευταία χρόνια.

Το σημερινό οικιακό σας δίκτυο εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες του δρομολογητή; Τα παρακάτω τμήματα σας περιγράφουν τα πολλά χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες τους. Κατά την αγορά ενός νέου δρομολογητή, βεβαιωθείτε ότι το μοντέλο που επιλέγετε υποστηρίζει τις λειτουργίες που θέλετε, καθώς δεν προσφέρουν όλες τις ίδιες.

Ενιαία ή διπλή ζώνη Wi-Fi

linksys.com

Οι παραδοσιακοί οικιακοί δρομολογητές Wi-Fi περιείχαν ένα ραδιόφωνο που μεταδίδεται στη ζώνη συχνοτήτων 2,4 GHz . Οι δρομολογητές 802.11n που περιείχαν μια τεχνολογία επικοινωνίας που ονομάζεται MIMO (Multiple In Multiple Out) άλλαξαν αυτό. Με δύο (ή περισσότερους) ραδιοπομπούς ενσωματωμένους μέσα, οι οικιακοί δρομολογητές θα μπορούσαν τώρα να επικοινωνούν είτε μέσω μιας ευρύτερης ζώνης συχνοτήτων από πριν είτε μέσω πολλαπλών ξεχωριστών ζωνών.

Οι λεγόμενοι δρομολογητές Wi-Fi διπλής ζώνης υποστηρίζουν πολλαπλά ραδιόφωνα και λειτουργούν τόσο στις ζώνες 2,4 GHz όσο και στα 5 GHz. Αυτοί οι δρομολογητές επιτρέπουν στα νοικοκυριά να δημιουργούν δύο ασύρματα υποδίκτυα και να απολαμβάνουν τα οφέλη και των δύο ειδών. Για παράδειγμα, οι συνδέσεις 5 GHz μπορούν να προσφέρουν υψηλότερες επιδόσεις από τις συνδέσεις 2,4 GHz, ενώ το 2,4 GHz παρέχει γενικά καλύτερη εμβέλεια και συμβατότητα με παλαιότερες συσκευές.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα: Επεξήγηση ασύρματης δικτύωσης διπλής ζώνης

Παραδοσιακό ή Gigabit Ethernet

Πολλοί δρομολογητές σπίτι πρώτης και δεύτερης γενιάς δεν υποστηρίζουν Wi-Fi. Αυτοί οι λεγόμενοι δρομολογητές "ενσύρματης ευρυζωνικότητας" προσφέρουν μόνο θύρες Ethernet , σχεδιασμένες για να συνδέουν έναν υπολογιστή, έναν εκτυπωτή και ίσως μια κονσόλα παιχνιδιών. Για να εκμεταλλευτούν πλήρως την τεχνολογία, ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιών φαινόταν να προωθούν τα σπίτια τους με καλώδιο Ethernet .run σε διάφορα δωμάτια.

Ακόμη και σήμερα, με τη δημοτικότητα των Wi-Fi και των κινητών συσκευών (πολλοί από τους οποίους δεν υποστηρίζουν καμία ενσύρματη σύνδεση), οι κατασκευαστές συνεχίζουν να ενσωματώνουν το Ethernet στους οικιακούς δρομολογητές. Η Ethernet προσφέρει καλύτερες επιδόσεις δικτύου από ασύρματες συνδέσεις σε πολλές περιπτώσεις. Πολλά δημοφιλή ευρυζωνικά μόντεμ συνδέονται με δρομολογητές μέσω Ethernet και τα παιχνίδια hardcore συχνά το προτιμούν μέσω Wi-Fi για τα συστήματα παιχνιδιών τους.

Μέχρι πρόσφατα, όλοι οι δρομολογητές υποστηρίζουν την ίδια τεχνολογία 100 Mbps (μερικές φορές αποκαλείται "10/100" ή "Fast Ethernet") ως αρχικοί πρόγονοί τους. Τα νεότερα και ανώτερα μοντέλα αναβαθμίζουν το Gigabit Ethernet , καλύτερα για streaming βίντεο και άλλες εντατικές χρήσεις.

IPv4 και IPv6

Διευθύνσεις IP - Εικονογράφηση.

Όλοι οι οικιακοί δρομολογητές υποστηρίζουν πρωτόκολλο Internet (IP) . Όλοι οι νεότεροι δρομολογητές υποστηρίζουν δύο διαφορετικές γεύσεις IP - το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο IP έκδοσης 6 (IPv6) και την παλαιότερη αλλά ταυτόχρονα κύρια έκδοση 4 (IPv4). Οι παλιοί ευρυζωνικοί δρομολογητές υποστηρίζουν μόνο IPv4. Ενώ ο δρομολογητής με δυνατότητα IPv6 δεν είναι απολύτως απαραίτητος, τα οικιακά δίκτυα μπορούν να επωφεληθούν από τις βελτιώσεις ασφάλειας και απόδοσης που παρέχει.

Μετάφραση διεύθυνσης δικτύου (NAT)

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ασφάλειας των οικιακών δρομολογητών, η τεχνολογία μετάφρασης διεύθυνσης δικτύου (Network Address Translation - NAT) δημιουργεί το σχήμα διευθύνσεων ενός οικιακού δικτύου και τη σύνδεσή του με το Internet. Το NAT παρακολουθεί τις διευθύνσεις όλων των συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε δρομολογητή και τυχόν μηνύματα που κάνει στον εξωτερικό κόσμο, έτσι ώστε ο δρομολογητής να μπορεί να κατευθύνει αργότερα τις απαντήσεις στη σωστή συσκευή. Μερικοί άνθρωποι αποκαλούν αυτή τη δυνατότητα ένα "τείχος προστασίας NAT", καθώς αποκλείει αποτελεσματικά την κακόβουλη επισκεψιμότητα όπως άλλα είδη τείχους προστασίας δικτύου .

Σύνδεση και κοινή χρήση πόρων

Η κοινή χρήση μιας σύνδεσης στο Internet μέσω ενός οικιακού δικτύου μέσω του δρομολογητή είναι μια μη-brainer (δείτε - Πώς να συνδέσετε έναν υπολογιστή στο διαδίκτυο ). Εκτός από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μπορούν να μοιραστούν και άλλα είδη πόρων.

Οι σύγχρονοι εκτυπωτές υποστηρίζουν Wi-Fi και μπορούν να συνδεθούν στο οικιακό δίκτυο, όπου οι υπολογιστές και τα τηλέφωνα μπορούν να στείλουν όλες τις εργασίες σε αυτά. Περισσότερα - Πώς να συνδέσετε έναν εκτυπωτή .

Ορισμένοι νεότεροι δρομολογητές διαθέτουν θύρες USB σχεδιασμένες για σύνδεση εξωτερικών μονάδων αποθήκευσης. Αυτή η αποθήκευση μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από άλλες συσκευές στο δίκτυο για την αντιγραφή αρχείων. Αυτοί οι δίσκοι μπορούν επίσης να αποσυνδεθούν από το δρομολογητή και να μεταφερθούν σε άλλες τοποθεσίες, εάν ένα άτομο χρειάζεται πρόσβαση στα δεδομένα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, για παράδειγμα. Ακόμη και χωρίς λειτουργίες αποθήκευσης USB, ένας δρομολογητής επιτρέπει την κοινή χρήση αρχείων δικτύου μεταξύ συσκευών με άλλους τρόπους. Τα αρχεία μπορούν να μεταφερθούν χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες ενός λειτουργικού συστήματος δικτύου της συσκευής ή μέσω συστημάτων αποθήκευσης νέφους. Περισσότερα - Εισαγωγή στην κοινή χρήση αρχείων στα δίκτυα υπολογιστών .

Δίκτυα επισκεπτών

Μερικοί νεότεροι ασύρματοι δρομολογητές (όχι όλοι) υποστηρίζουν τη σύνδεση των επισκεπτών , η οποία σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα ειδικό τμήμα του οικιακού σας δικτύου μόνο για να επισκεφθείτε τους φίλους και την οικογένειά σας. Τα δίκτυα επισκεπτών περιορίζουν την πρόσβαση στο πρωτεύον οικιακό δίκτυο, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τους πόρους του οικείου δικτύου χωρίς την άδειά σας. Συγκεκριμένα, ένα δίκτυο επισκεπτών χρησιμοποιεί ξεχωριστή διαμόρφωση ασφάλειας και διαφορετικά κλειδιά ασφαλείας Wi-Fi από ό, τι το υπόλοιπο οικιακό δίκτυο, έτσι ώστε τα ιδιωτικά κλειδιά σας να παραμείνουν κρυμμένα.

Για περισσότερα, ανατρέξτε στην ενότητα: Εγκατάσταση και χρήση ενός κεντρικού υπολογιστή στο σπίτι .

Γονικός έλεγχος και άλλοι περιορισμοί πρόσβασης

Οι κατασκευαστές δρομολογητών συχνά διαφημίζουν τους γονικούς ελέγχους ως σημείο πώλησης των προϊόντων τους. Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι έλεγχοι λειτουργούν όλα εξαρτώνται από το μοντέλο του δρομολογητή που εμπλέκεται. Τα γενικά χαρακτηριστικά των γονικών ελέγχων του δρομολογητή περιλαμβάνουν:

Ένας διαχειριστής δρομολογητών ρυθμίζει τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου μέσω των μενού της κονσόλας. Οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται ξεχωριστά ανά συσκευή, έτσι ώστε οι συσκευές του παιδιού να μπορούν να περιοριστούν, ενώ άλλοι παραμένουν απεριόριστες. Οι δρομολογητές παρακολουθούν την ταυτότητα των τοπικών συσκευών από τις διευθύνσεις τους ( MAC ) έτσι ώστε ένα παιδί να μην μπορεί απλά να μετονομάσει τον υπολογιστή τους για να αποφύγει τους γονικούς ελέγχους.

Επειδή τα ίδια χαρακτηριστικά μπορούν να είναι χρήσιμα για τους συζύγους και άλλα μέλη του νοικοκυριού δίπλα στα παιδιά, οι γονικοί έλεγχοι ονομάζονται καλλίτερα περιορισμοί πρόσβασης .

Υποστήριξη διακομιστή VPN και υποστήριξη πελατών

Chaos Computer Club 29C3 (2012).

Η τεχνολογία του εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) βελτιώνει την ασφάλεια των συνδέσεων στο Διαδίκτυο και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην ανάπτυξη της ασύρματης δικτύωσης. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν VPN στο χώρο εργασίας ή σε κινητές συσκευές που συνδέονται με σημεία πρόσβασης Wi-Fi , αλλά σχετικά λίγοι χρησιμοποιούν ένα VPN όταν είναι στο σπίτι. Ορισμένοι νεότεροι δρομολογητές προσφέρουν κάποια υποστήριξη VPN, αλλά άλλοι όχι, και ακόμη και αυτοί που κάνουν μπορεί να είναι περιορισμένοι στη λειτουργικότητα που προσφέρουν.

Οι δρομολογητές οικιακής χρήσης με VPN παρέχουν τυπικά μόνο υποστήριξη διακομιστή VPN. Αυτό επιτρέπει στα μέλη των νοικοκυριών να δημιουργήσουν μια σύνδεση VPN στο σπίτι ενώ βρίσκονται μακριά από το ταξίδι. Λιγότεροι οικιακοί δρομολογητές παρέχουν επιπλέον υποστήριξη πελατών VPN, το οποίο επιτρέπει στις συσκευές στο σπίτι να πραγματοποιούν συνδέσεις VPN κατά την πρόσβαση στο Internet. Όσοι θεωρούν την ασφάλεια ασύρματων συνδέσεων στο σπίτι προτεραιότητα θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο δρομολογητής τους μπορεί να λειτουργήσει ως πελάτης VPN.

Προώθηση θυρών και UPnP

Προώθηση θυρών (Linksys WRT54GS).

Ένα τυπικό αλλά λιγότερο κατανοητό χαρακτηριστικό των δρομολογητών οικίας, η προώθηση των θυρών δίνει στο διαχειριστή τη δυνατότητα να κατευθύνει την εισερχόμενη κίνηση σε μεμονωμένες συσκευές μέσα στο οικιακό δίκτυο σύμφωνα με τους αριθμούς θυρών TCP και UDP που περιέχονται σε μεμονωμένα μηνύματα. Τα συνηθισμένα σενάρια όπου παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε η προώθηση των θυρών περιλάμβαναν παιχνίδια τυχερών παιχνιδιών και φιλοξενία ιστοσελίδων.

Το πρότυπο Universal Plug and Play (UPnP) αναπτύχθηκε για να απλοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές και οι εφαρμογές χρησιμοποιούν θύρες για επικοινωνία με οικιακά δίκτυα. Το UPnP ρυθμίζει αυτόματα πολλές από τις συνδέσεις που διαφορετικά θα απαιτούσαν να ρυθμίσετε χειροκίνητα τις καταχωρήσεις προώθησης θύρας σε ένα δρομολογητή. Όλοι οι δρομολογητές οικιακού δικτύου υποστηρίζουν το UPnP ως προαιρετικό χαρακτηριστικό. οι διαχειριστές μπορούν να την απενεργοποιήσουν εάν επιθυμούν να διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων προώθησης της θύρας του δρομολογητή.

QoS

Υπηρεσία ποιότητας. Αρχείο Hulton / Getty Images

Οι τυπικοί δρομολογητές οικίας προσφέρουν πολλές επιλογές για τον έλεγχο της ποιότητας της υπηρεσίας (QoS) σε ένα οικιακό δίκτυο. Το QoS επιτρέπει σε έναν διαχειριστή να παρέχει σε επιλεγμένες συσκευές ή / και εφαρμογές πρόσβαση σε υψηλότερη προτεραιότητα σε πόρους δικτύου.

Οι περισσότεροι ευρυζωνικοί δρομολογητές υποστηρίζουν το QoS ως ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί. Οι δρομολογητές οικιακής χρήσης με QoS ενδέχεται να παρέχουν ξεχωριστές ρυθμίσεις για ενσύρματες συνδέσεις Ethernet έναντι ασύρματων συνδέσεων Wi-Fi. Οι συσκευές που έχουν προτεραιότητα αναγνωρίζονται συνήθως από τη φυσική διεύθυνση MAC τους . Άλλες τυπικές επιλογές QoS:

Wi-Fi Protected Setup (WPS)

Η ιδέα πίσω από το WPS είναι απλή: Τα οικιακά δίκτυα (ειδικά οι ρυθμίσεις ασφαλείας) μπορεί να είναι επιρρεπή σε σφάλματα για τη ρύθμιση, οπότε οτιδήποτε εξομαλύνει τη διαδικασία εξοικονομεί χρόνο και πονοκεφάλους. Το WPS παρέχει μηχανισμούς απλώς στον έλεγχο ταυτότητας ασφαλείας των συσκευών Wi-Fi είτε με τη χρήση μεθόδου σύνδεσης μέσω κουμπιού είτε μέσω ειδικών προσωπικών αριθμών αναγνώρισης (PIN), με κωδικούς πρόσβασης που μερικές φορές μπορούν να μεταφερθούν αυτόματα με τη χρήση κοντινού πεδίου επικοινωνίας (NFC) . Ωστόσο, μερικοί πελάτες Wi-Fi δεν υποστηρίζουν το WPS και υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την ασφάλεια.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Εισαγωγή στο WPS για δίκτυα Wi-Fi

Αναβαθμίσιμο υλικολογισμικό

Ενημέρωση υλικολογισμικού Linksys (WRT54GS).

Οι κατασκευαστές δρομολογητών συχνά διορθώνουν σφάλματα και προσθέτουν βελτιώσεις στα λειτουργικά συστήματα του δρομολογητή τους. Όλοι οι σύγχρονοι δρομολογητές ενσωματώνουν μια δυνατότητα ενημέρωσης υλικολογισμικού για να επιτρέψουν στους ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν το δρομολογητή τους μετά την αγορά. Μερικοί κατασκευαστές δρομολογητών, κυρίως ο Linksys, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και παρέχουν επίσημη υποστήριξη στους πελάτες τους για να αντικαταστήσουν το λογισμικό αποθεμάτων με μια έκδοση τρίτου κατασκευαστή (συχνά ανοιχτού κώδικα) όπως η DD-WRT .

Ο μέσος ιδιοκτήτης σπιτιού μπορεί να μην ενδιαφέρεται πολύ για αυτό, αλλά ορισμένοι ενθουσιώδες τεχνολογίας θεωρούν τη δυνατότητα προσαρμογής του υλικολογισμικού ως βασικό παράγοντα στην επιλογή ενός οικιακού δρομολογητή. Δείτε επίσης: Μάρκες ασύρματων δρομολογητών Wi-Fi για οικιακά δίκτυα υπολογιστών .