Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία CPU του υπολογιστή σας

Δείτε πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εάν ο υπολογιστής σας λειτουργεί πολύ ζεστός.

Χρησιμοποιώντας ένα δωρεάν πρόγραμμα παρακολούθησης, μπορείτε να ελέγξετε την εσωτερική θερμοκρασία του υπολογιστή σας, που κατευθύνεται κυρίως από την CPU , για να δείτε εάν λειτουργεί πολύ ζεστό και υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης.

Η μεγαλύτερη ένδειξη ότι ο υπολογιστής σας δεν λειτουργεί σε ιδανική θερμοκρασία είναι εάν αντιμετωπίζετε τυχόν συμπτώματα υπερθέρμανσης , όπως ο ανεμιστήρας που λειτουργεί συνεχώς και ο υπολογιστής συχνά παγώνει. Ωστόσο, οι περισσότεροι υπολογιστές φυσιολογικά λειτουργούν ζεστός, οπότε ένα βοηθητικό πρόγραμμα συστήματος που μπορεί να έχει πρόσβαση στους αισθητήρες εσωτερικής θερμοκρασίας του υπολογιστή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν πρέπει να λάβετε μέτρα για να ψύξετε περαιτέρω τον φορητό υπολογιστή ή την επιφάνεια εργασίας σας .

Τι είναι η ιδανική θερμοκρασία CPU;

Μπορείτε να αναζητήσετε προδιαγραφές θερμοκρασίας για τον επεξεργαστή Intel ή AMD του συγκεκριμένου υπολογιστή σας, αλλά η μέγιστη θερμοκρασία για τους περισσότερους επεξεργαστές είναι γύρω στην περιοχή των 100 ° Celsius (212 ° Fahrenheit). Πριν φτάσετε στο ανώτατο όριο, ωστόσο, ο υπολογιστής σας θα έχει πιθανώς όλα τα προβλήματα επιδόσεων και μπορεί να κλείνει τυχαία μόνος του.

Η βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας είναι 50 ° Celsius (122 ° Fahrenheit) ή χαμηλότερη, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης θερμοκρασίας SpeedFan, αν και πολλοί νεότεροι επεξεργαστές είναι άνετοι γύρω στους 70 ° Celsius (158 ° Fahrenheit).

Προγράμματα για τη δοκιμή της θερμοκρασίας CPU του υπολογιστή σας

Υπάρχουν πολλά προγράμματα παρακολούθησης ελεύθερης θερμοκρασίας που μπορούν να σας δείξουν τη θερμοκρασία της CPU καθώς και άλλες λεπτομέρειες του συστήματος, όπως φορτίο επεξεργαστή, τάσεις και πολλά άλλα. Ορισμένες από αυτές μπορούν επίσης να ρυθμίσουν αυτόματα ή με μη αυτόματο τρόπο την ταχύτητα του ανεμιστήρα του υπολογιστή σας για καλύτερη απόδοση.

Εδώ είναι αρκετά που έχουμε χρησιμοποιήσει πριν:

Δοκιμαστές CPU των Windows

Linux και Mac CPU Testers

Σημείωση: Οι επεξεργαστές Intel Core που εκτελούνται υπό Windows, Linux και macOS μπορούν επίσης να δοκιμάσουν τη θερμοκρασία τους χρησιμοποιώντας το εργαλείο Intel Power Gadget. Εμφανίζει την τρέχουσα θερμοκρασία δίπλα στη μέγιστη θερμοκρασία για εύκολη σύγκριση.