Τι είναι μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM);

Η μνήμη τυχαίας προσπέλασης ή η μνήμη RAM (προφέρεται ως ramm ) είναι το φυσικό υλικό μέσα σε έναν υπολογιστή που αποθηκεύει προσωρινά δεδομένα και χρησιμεύει ως μνήμη "εργασίας" του υπολογιστή.

Η πρόσθετη μνήμη RAM επιτρέπει στον υπολογιστή να λειτουργεί ταυτόχρονα με περισσότερες πληροφορίες, γεγονός που συνήθως έχει δραματική επίδραση στη συνολική απόδοση του συστήματος.

Μερικοί δημοφιλείς κατασκευαστές μνήμης RAM περιλαμβάνουν Kingston, PNY, Crucial Technology και Corsair.

Σημείωση: Υπάρχουν πολλοί τύποι μνήμης RAM, επομένως μπορεί να ακούσετε να καλείται με άλλα ονόματα. Είναι επίσης γνωστή ως κύρια μνήμη , εσωτερική μνήμη , κύρια αποθήκευση , κύρια μνήμη , μνήμη "stick" και RAM "stick" .

Ο υπολογιστής σας χρειάζεται RAM για γρήγορη χρήση δεδομένων

Με απλά λόγια, ο σκοπός της μνήμης RAM είναι να παρέχει γρήγορη πρόσβαση ανάγνωσης και εγγραφής σε μια συσκευή αποθήκευσης. Ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί τη μνήμη RAM για να φορτώσει τα δεδομένα, επειδή είναι πολύ ταχύτερη από την εκτέλεση των ίδιων δεδομένων απευθείας από έναν σκληρό δίσκο .

Σκεφτείτε τη μνήμη RAM σαν ένα γραφείο γραφείου. Ένα γραφείο χρησιμοποιείται για γρήγορη πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα, εργαλεία γραφής και άλλα στοιχεία που χρειάζεστε τώρα . Χωρίς γραφείο, κρατάτε τα πάντα αποθηκευμένα σε συρτάρια και ντουλάπια αρχειοθέτησης, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειάζονταν πολύ περισσότερα για να κάνετε τα καθημερινά σας καθήκοντα, καθώς θα έπρεπε να φτάσετε σε αυτά τα διαμερίσματα αποθήκευσης για να πάρετε αυτό που χρειάζεστε και στη συνέχεια να ξοδέψετε επιπλέον χρόνο τους μακριά.

Ομοίως, όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιείτε ενεργά στον υπολογιστή σας (ή smartphone, tablet κ.λπ.) αποθηκεύονται προσωρινά στη μνήμη RAM. Αυτός ο τύπος μνήμης, όπως ένα γραφείο στην αναλογία, παρέχει πολύ γρηγορότερους χρόνους ανάγνωσης / εγγραφής από τη χρήση ενός σκληρού δίσκου. Οι περισσότεροι σκληροί δίσκοι είναι σημαντικά βραδύτεροι από τη μνήμη RAM λόγω φυσικών περιορισμών όπως η ταχύτητα περιστροφής.

Η μνήμη RAM λειτουργεί με το σκληρό σας δίσκο (αλλά είναι διαφορετικά πράγματα)

Η μνήμη RAM αναφέρεται τυπικά απλώς ως "μνήμη", παρόλο που άλλοι τύποι μνήμης μπορεί να υπάρχουν μέσα σε έναν υπολογιστή. Η μνήμη RAM, η οποία αποτελεί το επίκεντρο αυτού του άρθρου, δεν έχει τίποτα να κάνει με το μέγεθος της αποθήκευσης αρχείων που έχει ένας σκληρός δίσκος, παρόλο που τα δύο συχνά αλληλοαναιρούνται μεταξύ τους σε συζήτηση. Για παράδειγμα, 1 GB μνήμης (RAM) δεν είναι το ίδιο με 1 GB χώρου στο σκληρό δίσκο.

Σε αντίθεση με έναν σκληρό δίσκο, ο οποίος μπορεί να απενεργοποιηθεί και στη συνέχεια να επανέλθει χωρίς να χάσει τα δεδομένα του, τα περιεχόμενα της μνήμης RAM διαγράφονται πάντοτε όταν ο υπολογιστής τερματίζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανένα από τα προγράμματα ή τα αρχεία σας δεν είναι ακόμα ανοιχτό όταν ενεργοποιήσετε ξανά τον υπολογιστή σας.

Ένας τρόπος υπολογιστές να πάρει γύρω από αυτόν τον περιορισμό είναι να θέσει τον υπολογιστή σας σε κατάσταση αδρανοποίησης. Η αδρανοποίηση ενός υπολογιστή απλώς αντιγράφει τα περιεχόμενα της μνήμης RAM στη μονάδα σκληρού δίσκου όταν ο υπολογιστής τερματίζεται και στη συνέχεια τα αντιγράφει όλα πίσω στη μνήμη RAM όταν επανενεργοποιείται.

Κάθε μητρική πλακέτα υποστηρίζει μόνο μια συγκεκριμένη σειρά τύπων μνήμης σε ορισμένους συνδυασμούς, οπότε πάντα να επικοινωνείτε με τον κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας πριν κάνετε μια αγορά.

Η μνήμη RAM στον υπολογιστή σας μοιάζει με έναν κανόνα ή ένα "stick"

Μια τυποποιημένη "ενότητα" ή "ραβδί" της επιφάνειας μνήμης είναι ένα μακρύ, λεπτό κομμάτι υλικού που μοιάζει με ένα σύντομο χάρακα. Το κάτω μέρος της υπομονάδας μνήμης έχει μία ή περισσότερες εγκοπές που οδηγούν για σωστή εγκατάσταση και είναι επενδεδυμένο με πολυάριθμους, συνήθως επιχρυσωμένους, συνδετήρες.

Η μνήμη είναι εγκατεστημένη σε υποδοχές μονάδας μνήμης που βρίσκονται στη μητρική πλακέτα . Αυτές οι υποδοχές είναι εύκολο να βρεθούν - απλώς ψάξτε τους μικρούς μεντεσέδες που κλειδώνουν τη μνήμη RAM στη θέση τους, που βρίσκονται σε κάθε πλευρά της υποδοχής παρόμοιας διάστασης στη μητρική πλακέτα.

Μνήμη RAM σε μια μητρική πλακέτα.

Σημαντικό: Ενδέχεται να χρειαστεί να εγκατασταθούν ορισμένα μεγέθη μονάδων σε ορισμένες υποδοχές, επομένως ελέγξτε πάντα με τον κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας πριν από την αγορά ή την εγκατάσταση! Μια άλλη επιλογή που μπορεί να βοηθήσει είναι να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο πληροφοριών συστήματος για να δείτε τον συγκεκριμένο τύπο μονάδων που χρησιμοποιεί η μητρική πλακέτα.

Οι μονάδες μνήμης διατίθενται σε διάφορες δυνατότητες και παραλλαγές. Οι σύγχρονες μονάδες μνήμης μπορούν να αγοραστούν σε μεγέθη 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB, 4 GB, 8 GB και 16+ GB. Ορισμένα παραδείγματα των διαφορετικών τύπων μονάδων μνήμης περιλαμβάνουν τα DIMM, RIMM, SIMM, SO-DIMM και SO-RIMM.

Πόσα RAM Χρειάζεστε;

Όπως και με μια CPU και σκληρό δίσκο, η ποσότητα της μνήμης που χρειάζεστε για τον υπολογιστή σας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από αυτό που χρησιμοποιείτε ή σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε για τον υπολογιστή σας.

Για παράδειγμα, αν αγοράζετε έναν υπολογιστή για βαρύ τυχερό παιχνίδι, τότε θα χρειαστεί αρκετή μνήμη RAM για να υποστηρίξετε το ομαλό gameplay. Έχοντας μόλις 2 GB μνήμης RAM διαθέσιμο για ένα παιχνίδι που συνιστά τουλάχιστον 4 GB θα έχει ως αποτέλεσμα πολύ αργή απόδοση, αν όχι συνολική ανικανότητα να παίξετε τα παιχνίδια σας.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για εύκολη περιήγηση στο διαδίκτυο και χωρίς ροή βίντεο, παιχνίδια, εφαρμογές με ένταση μνήμης κ.λπ., θα μπορούσατε εύκολα να ξεφύγετε με λιγότερη μνήμη.

Το ίδιο ισχύει και για τις εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο, τα προγράμματα που είναι βαριά σε 3D γραφικά κ.λπ. Μπορείτε κανονικά να μάθετε πριν αγοράσετε έναν υπολογιστή πόση μνήμη RAM θα ​​χρειαστεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ή παιχνίδι, συχνά αναφερόμενο σε μια περιοχή "απαιτήσεις συστήματος" την ιστοσελίδα ή το κουτί προϊόντων.

Θα ήταν δύσκολο να βρούμε μια νέα επιφάνεια εργασίας, φορητό υπολογιστή ή ακόμα και tablet που έρχεται με προεγκατεστημένη μνήμη RAM μικρότερη από 2 έως 4 GB. Αν δεν έχετε συγκεκριμένο σκοπό για τον υπολογιστή σας, εκτός από την κανονική ροή βίντεο, την περιήγηση στο Internet και την κανονική χρήση της εφαρμογής, ίσως δεν χρειάζεται να αγοράσετε έναν υπολογιστή που έχει περισσότερη μνήμη RAM από αυτό.

Αντιμετώπιση προβλημάτων μνήμης RAM

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι ένα πρόβλημα με ένα ή περισσότερα ραβδιά RAM είναι να επανατοποθετήσετε τις μονάδες μνήμης . Εάν ένα από τα ραβδιά RAM δεν έχει εισαχθεί με ασφάλεια στην υποδοχή του στη μητρική πλακέτα, είναι πιθανό ότι ακόμη και μια μικρή χτύπημα θα μπορούσε να το χτυπήσει από τη θέση του και να προκαλέσει προβλήματα μνήμης που δεν είχατε πριν.

Εάν η επαναφορά της μνήμης δεν βελτιώσει τα συμπτώματα, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα δωρεάν προγράμματα δοκιμών μνήμης . Εφόσον λειτουργούν εκτός του λειτουργικού συστήματος , συνεργάζονται με οποιοδήποτε είδος PC-Windows, Mac, Linux, κλπ.

Η καλύτερη επιλογή σας είναι να αντικαταστήσετε τη μνήμη στον υπολογιστή σας εάν ένα από αυτά τα εργαλεία εντοπίσει ένα πρόβλημα, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό.

Προηγμένες πληροφορίες για τη μνήμη RAM

Αν και η RAM εξηγείται ως μια πτητική μνήμη στο πλαίσιο αυτής της ιστοσελίδας (όσον αφορά την εσωτερική μνήμη του υπολογιστή), η μνήμη RAM υπάρχει επίσης σε μη πτητική, μη αλλοιώσιμη μορφή που ονομάζεται μνήμη μόνο για ανάγνωση (ROM). Οι μονάδες Flash και οι μονάδες στερεάς κατάστασης, για παράδειγμα, είναι παραλλαγές της ROM που διατηρούν τα δεδομένα τους ακόμα και χωρίς ισχύ, αλλά μπορούν να τροποποιηθούν.

Υπάρχουν πολλοί τύποι μνήμης RAM , αλλά οι δύο κύριοι τύποι είναι η στατική RAM (SRAM) και η δυναμική μνήμη RAM (DRAM). Και οι δύο τύποι είναι ευμετάβλητοι. Το SRAM είναι ταχύτερο αλλά πιο ακριβό από ό, τι το DRAM, γι 'αυτό και η DRAM είναι πιο διαδεδομένη στις σημερινές συσκευές. Ωστόσο, το SRAM εμφανίζεται μερικές φορές σε μικρές δόσεις σε διάφορα εσωτερικά μέρη του υπολογιστή, όπως με την CPU και ως μνήμη cache του σκληρού δίσκου.

Κάποιο λογισμικό, όπως το δίσκο SoftPerfect RAM, μπορεί να δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται δίσκος RAM , ο οποίος είναι ουσιαστικά ένας σκληρός δίσκος που υπάρχει μέσα στη μνήμη RAM. Τα δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν και να ανοίξουν από αυτήν τη νέα δισκέτα σαν να ήταν οποιαδήποτε άλλη, αλλά οι χρόνοι ανάγνωσης / ανάγνωσης είναι πολύ πιο γρήγορα από τη χρήση ενός κανονικού σκληρού δίσκου, επειδή η μνήμη RAM είναι πολύ πιο γρήγορη.

Ορισμένα λειτουργικά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό που ονομάζεται εικονική μνήμη , το οποίο είναι το αντίθετο από ένα δίσκο RAM. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που θέτει κατά μέρος χώρο στο σκληρό δίσκο για χρήση ως μνήμη RAM. Ενώ αυτό μπορεί να αυξήσει τη συνολική διαθέσιμη μνήμη για εφαρμογές και άλλες χρήσεις, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του συστήματος λόγω του γεγονότος ότι οι σκληροί δίσκοι είναι βραδύτεροι από τα RAM sticks.