Εργασία με τη Σύμβαση Οικουμενικής Ονοματοδοσίας (UNC Path)

Μια εξήγηση των ονομάτων μονοπατιών UNC στα Windows

Η σύμβαση καθολικής ονομασίας (UNC) είναι το σύστημα ονοματοδοσίας που χρησιμοποιείται στα Microsoft Windows για πρόσβαση σε κοινόχρηστους φακέλους δικτύου και εκτυπωτές σε τοπικό δίκτυο (LAN).

Η υποστήριξη για τη διεξαγωγή διαδρομών UNC σε Unix και σε άλλα λειτουργικά συστήματα μπορεί να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας τεχνολογίες διαμοιρασμού αρχείων μεταξύ των πλατφορμών, όπως Samba .

Σύνταξη ονόματος UNC

Τα ονόματα UNC προσδιορίζουν πόρους δικτύου χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη σημείωση. Αυτά τα ονόματα αποτελούνται από τρία μέρη: ένα όνομα συσκευής κεντρικού υπολογιστή, ένα όνομα κοινόχρηστου στοιχείου και μια προαιρετική διαδρομή αρχείου.

Αυτά τα τρία στοιχεία συνδυάζονται χρησιμοποιώντας πλάτες:

\\ host-name \ share-name \ file_path

Το τμήμα Host-Name

Το τμήμα host-name ενός ονόματος UNC μπορεί να αποτελείται είτε από μια συμβολοσειρά ονόματος δικτύου που έχει οριστεί από διαχειριστή και διατηρείται από μια υπηρεσία ονοματοδοσίας δικτύου όπως DNS ή WINS ή από μια διεύθυνση IP .

Αυτά τα ονόματα κεντρικών υπολογιστών συνήθως αναφέρονται είτε σε υπολογιστή με Windows είτε σε εκτυπωτή συμβατό με Windows.

Το τμήμα Share-Name

Το τμήμα κοινόχρηστου ονόματος ενός ονόματος διαδρομής UNC αναφέρει μια ετικέτα που δημιουργήθηκε από έναν διαχειριστή ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, από το λειτουργικό σύστημα.

Στις περισσότερες εκδόσεις των Microsoft Windows, το ενσωματωμένο όνομα κοινόχρηστου αρχείου admin $ αναφέρεται στον ριζικό κατάλογο της εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος - συνήθως C: \ Windows αλλά μερικές φορές C: \\ WINDOWS ή C: \\ WINNT.

Οι διαδρομές UNC δεν περιλαμβάνουν γράμματα προγραμμάτων οδήγησης των Windows, μόνο μια ετικέτα που μπορεί να αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη μονάδα δίσκου.

Η ενότητα File_Path

Το τμήμα path_path ενός ονόματος UNC αναφέρει έναν τοπικό υποκατάλογο κάτω από την ενότητα κοινής χρήσης. Αυτό το τμήμα της διαδρομής είναι προαιρετικό.

Όταν δεν καθορίζεται κανένα path_path, η διαδρομή UNC οδηγεί απλώς στον φάκελο ανώτατου επιπέδου του κοινόχρηστου στοιχείου.

Η διαδρομή_αρχείου πρέπει να είναι απόλυτη. Οι σχετικές διαδρομές δεν επιτρέπονται.

Πώς να εργαστείτε με τα μονοπάτια UNC

Εξετάστε έναν τυπικό υπολογιστή με Windows ή έναν εκτυπωτή συμβατό με Windows που ονομάζεται T eela . Εκτός από το ενσωματωμένο share $ admin, πείτε ότι έχετε ορίσει επίσης ένα σημείο κοινής χρήσης που ονομάζεται temp που βρίσκεται στο C: \ temp.

Χρησιμοποιώντας ονόματα UNC, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συνδεθείτε στους φακέλους της Teela .

\\ teela \ admin $ (για να φτάσετε στο C: \ WINNT) \\ teela \ admin $ \ system32 (για να φτάσετε C: \ WINNT \ system32) \\ teela \ temp

Νέα κοινόχρηστα στοιχεία UNC μπορούν να δημιουργηθούν μέσω της Εξερεύνησης των Windows. Απλά κάντε δεξί κλικ σε ένα φάκελο και επιλέξτε μία από τις επιλογές μενού Share για να την ορίσετε με ένα όνομα κοινόχρηστου στοιχείου.

Τι γίνεται με άλλα Backslash στα Windows;

Η Microsoft χρησιμοποιεί άλλα backslash σε όλα τα Windows, όπως στο τοπικό σύστημα αρχείων. Ένα παράδειγμα είναι το C: \ Users \ Administrator \ Downloads για να εμφανιστεί η διαδρομή στο φάκελο "Downloads" στο λογαριασμό χρήστη Administrator.

Ενδέχεται επίσης να δείτε τα backslash όταν εργάζεστε με εντολές γραμμής εντολών , όπως:

καθαρή χρήση h: * \\ υπολογιστή \ αρχεία

Εναλλακτικές λύσεις για το UNC

Χρησιμοποιώντας την Εξερεύνηση των Windows ή τη γραμμή εντολών DOS και με τις κατάλληλες πιστοποιήσεις ασφαλείας, μπορείτε να αντιστοιχίσετε μονάδες δικτύου και να αποκτήσετε απομακρυσμένη πρόσβαση στους φακέλους σε έναν υπολογιστή μέσω του γράμματος της μονάδας δίσκου αντί μιας διαδρομής UNC

Η Microsoft εγκατέστησε UNC για Windows, αφού τα συστήματα Unix είχαν ορίσει διαφορετική σύμβαση διαδρομής. Οι διαδρομές δικτύου Unix (συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών συστημάτων που σχετίζονται με το Unix και το Linux, όπως το macOS και το Android) χρησιμοποιούν εμπρόσθια κλίση αντί για backslash.