Επτά βασικοί νόμοι δικτύωσης υπολογιστών

Καθώς αναπτύχθηκαν τα συστήματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών στον κόσμο, ορισμένοι βιομηχανικοί και ακαδημαϊκοί ηγέτες μελέτησαν τις αρχές πίσω από αυτές και πρότειναν διάφορες θεωρίες για το πώς λειτουργούν. Πολλές από αυτές τις ιδέες ήταν η δοκιμασία του χρόνου (κάπως πολύ περισσότερο από άλλες) και εξελίχθηκαν σε επίσημους "νόμους" που αργότερα οι ερευνητές υιοθέτησαν στο έργο τους. Οι κατωτέρω Νόμοι έχουν αναδειχθεί ως οι πιο σημαντικοί στον τομέα της δικτύωσης υπολογιστών.

Ο νόμος του Σαρνόφ

Ντέιβιντ Σαρνόφ. Αρχείο φωτογραφιών / Getty Images

Ο Ντέιβιντ Σάρνοφ μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1900 και έγινε εξέχων Αμερικανός επιχειρηματίας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ο νόμος του Sarnoff αναφέρει ότι η οικονομική αξία ενός δικτύου εκπομπών είναι άμεσα ανάλογη με τον αριθμό των ατόμων που το χρησιμοποιούν. Η ιδέα ήταν νέα πριν από 100 χρόνια, όταν τα τηλέγραφα και τα πρώιμα ραδιόφωνα χρησιμοποιήθηκαν για να στείλουν μηνύματα από το ένα άτομο στο άλλο. Αν και αυτός ο νόμος δεν ισχύει γενικά για τα σύγχρονα δίκτυα υπολογιστών, ήταν ένα από τα πρώιμα θεμελιώδη επιτεύγματα στο να σκεφτεί κανείς ότι άλλες προόδους στηρίζονται.

Νόμος του Σανόν

Ο Claude Shannon ήταν μαθηματικός που ολοκλήρωσε πρωτοποριακές εργασίες στον τομέα της κρυπτογραφίας και θεμελίωσε το πεδίο της θεωρίας των πληροφοριών στο οποίο βασίζεται μεγάλο μέρος της σύγχρονης τεχνολογίας ψηφιακών επικοινωνιών. Αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1940, ο νόμος του Shannon είναι ένας μαθηματικός τύπος που περιγράφει τη σχέση μεταξύ (α) του μέγιστου ποσοστού δεδομένων χωρίς σύνδεση σφάλματος ενός συνδέσμου επικοινωνιών, (β) εύρους ζώνης και (γ) SNR (λόγος σήματος προς θόρυβο):

a = b * log2 (1 + γ)

Ο νόμος του Metcalfe

Robert Metcalfe - Εθνικά Μετάλλια Επιστήμης και Τεχνολογίας. Mark Wilson / Getty Images

Ο Robert Metcalfe ήταν ο συν-εφευρέτης του Ethernet . Ο νόμος του Metcalfe αναφέρει ότι «η αξία ενός δικτύου αυξάνεται εκθετικά με τον αριθμό των κόμβων». Καταρχάς, σχεδιάστηκε γύρω στο 1980 στο πλαίσιο της πρώιμης ανάπτυξης του Ethernet, ο νόμος του Metcalfe έγινε ευρέως γνωστός και χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής έκρηξης του Διαδικτύου της δεκαετίας του 1990.

Αυτός ο νόμος τείνει να υπερεκτιμά την αξία ενός μεγαλύτερου επιχειρηματικού ή δημόσιου δικτύου (ιδιαίτερα του Διαδικτύου), επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τα τυπικά πρότυπα χρήσης ενός μεγάλου πληθυσμού. Σε μεγάλα δίκτυα, σχετικά λιγότεροι χρήστες και τοποθεσίες τείνουν να παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας (και αντίστοιχη τιμή). Πολλοί έχουν προτείνει τροποποιήσεις στο νόμο του Metcalfe για να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση αυτού του φυσικού αποτελέσματος.

Ο νόμος του Gilder

Ο συγγραφέας George Gilder δημοσίευσε το βιβλίο του Telecosm: How Infinite Bandwidth θα αναζωογονήσει τον κόσμο μας το έτος 2000 . Στο βιβλίο, ο νόμος του Gilder αναφέρει ότι «το εύρος ζώνης αναπτύσσεται τουλάχιστον τρεις φορές γρηγορότερα από ό, τι η δύναμη του υπολογιστή». Ο Gilder πιστώνεται επίσης με το γεγονός ότι ονομάστηκε νόμος του Metcalfe το 1993 και συνέβαλε στην επέκταση της χρήσης του.

Νόμος του Reed

Ο David P. Reed είναι καταξιωμένος επιστήμονας υπολογιστών που ασχολείται με την ανάπτυξη τόσο του TCP / IP όσο και του UDP . Δημοσιεύθηκε το 2001, ο νόμος του Reed αναφέρει ότι η χρησιμότητα μεγάλων δικτύων μπορεί να κλιμακωθεί εκθετικά με το μέγεθος του δικτύου. Ο Reed ισχυρίζεται εδώ ότι ο νόμος του Metcalfe υποτιμά την αξία του δικτύου καθώς μεγαλώνει.

Νόμος του Beckstrom

Η Rod Beckstrom είναι επιχειρηματίας τεχνολογίας. Ο νόμος του Beckstrom παρουσιάστηκε στα συνέδρια επαγγελματικής ασφάλειας του δικτύου το 2009. Δηλώνει ότι "η αξία ενός δικτύου ισούται με την καθαρή προστιθέμενη αξία στις συναλλαγές κάθε χρήστη που πραγματοποιείται μέσω αυτού του δικτύου, εκτιμημένη από την πλευρά του κάθε χρήστη και αθροίζεται για όλους". προσπαθεί να μοντελοποιήσει καλύτερα τα κοινωνικά δίκτυα όπου η χρησιμότητα εξαρτάται όχι μόνο από το μέγεθος όπως και από τον νόμο της Metcalfe αλλά και από τη χρησιμότητα του χρόνου που ξοδεύεται με τη χρήση του δικτύου.

Νόμος του Nacchio

Ο Joseph Nacchio είναι πρώην διευθυντής της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών. Ο νόμος του Nacchio αναφέρει ότι "ο αριθμός των λιμένων και η τιμή ανά λιμένα μιας πύλης IP βελτιώνονται κατά δύο τάξεις μεγέθους κάθε 18 μήνες".