Προσαρμογή των οπτικών εφέ για τη βελτίωση της ταχύτητας του υπολογιστή

Τα οπτικά εφέ βελτιώνουν την εμφάνιση του υπολογιστή σας, αλλά μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την εμφάνιση του

Με τα Windows Vista , η Microsoft εισήγαγε το θέμα Aero Glass, το οποίο, για την εποχή της, έδωσε στα Vista PC κομψή νέα εμφάνιση. Η Aero συνέχισε να επηρεάζει τα Windows 7 και (πιστεύουν ή όχι) τα στοιχεία του Aero εξακολουθούν να βρίσκονται στα Windows 8, 8.1 και 10, παρότι η Microsoft επιλέγει μια πιο επίπεδη ματιά στο διαφανές στυλ των Windows Vista και 7.

Δυστυχώς, αν ο υπολογιστής σας δεν είναι αρκετά ισχυρός, τα διάφορα εφέ της Aero μπορούν πραγματικά να βάλουν ένα χτύπημα απόδοσης στον υπολογιστή σας παρά τη συνολική κομψή εμφάνιση. Αλλά όπως όλα τα Windows, η Microsoft προσφέρει έναν τρόπο να περιορίσετε τα εφέ και να τα προσαρμόσετε στο περιεχόμενο της καρδιάς σας.

Το κλειδί για την προσαρμογή αυτών των αποτελεσμάτων είναι το παράθυρο "Επιλογές επιδόσεων" που έχετε πρόσβαση μέσω του Πίνακα Ελέγχου. Αυτή η τοποθεσία είναι σχεδόν η ίδια ανεξάρτητα από την έκδοση των Windows που χρησιμοποιείτε. Για τα Windows Vista, 7 και 10 μεταβείτε στην ενότητα Έναρξη> Πίνακας Ελέγχου> Σύστημα> Προχωρημένες ρυθμίσεις συστήματος . Δεδομένου ότι οι χρήστες των Windows 8 δεν διαθέτουν το μενού "Έναρξη", είναι λίγο διαφορετικό. Ανοίξτε τη γραμμή Charms είτε τοποθετώντας το ποντίκι στην κάτω δεξιά γωνία και μετακινώντας προς τα πάνω είτε πατώντας το πλήκτρο Windows + C. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις στη γραμμή Charms και στη συνέχεια στην επόμενη οθόνη επιλέξτε Πίνακας ελέγχου . Στη συνέχεια, μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή κάνοντας κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου> Σύστημα> Σύνθετες ρυθμίσεις συστήματος .

Με την επιλογή Σύνθετες ρυθμίσεις συστήματος ανοίγει το παράθυρο "Ιδιότητες συστήματος". Σε αυτό το παράθυρο επιλέξτε την καρτέλα Για προχωρημένους εάν δεν έχει ήδη επιλεγεί και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις κάτω από την επικεφαλίδα "Απόδοση".

Αυτό ανοίγει ένα τρίτο παράθυρο με την ένδειξη "Επιλογές απόδοσης", όπου μπορείτε εύκολα να ορίσετε τις προτιμήσεις σας για οπτικά εφέ στα Windows.

Για τη γήρανση των υπολογιστών Vista, ειδικά, μειώνοντας το φορτίο απόδοσης των οπτικών εφέ μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις ταχύτητας για τον υπολογιστή σας. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς πολύ (αν υπάρχει) αξιοσημείωτη αλλαγή στην εμφάνιση και την αίσθηση της διασύνδεσης Aero.

Στο επάνω μέρος του παραθύρου "Επιλογές απόδοσης" θα δείτε τέσσερις επιλογές που επιτρέπουν στα Windows να αυτοματοποιήσουν τις ρυθμίσεις Aero:

Όποιος θέλει μια γρήγορη λύση θα πρέπει πιθανώς να επιλέξει Προσαρμογή για καλύτερη απόδοση . Εάν η ρύθμιση αυτή βελτιώνει την απόδοσή σας και δεν σας πειράζει πώς φαίνεται τα Windows, τότε είστε καλό να πάτε.

Αν θέλετε λίγο περισσότερο έλεγχο σχετικά με τα αποτελέσματα που χρησιμοποιούνται και τα οποία στη συνέχεια δεν επιλέξτε Custom .

Τώρα θα μπορείτε να επεξεργαστείτε όλες τις διάφορες ρυθμίσεις που είναι διαθέσιμες στο σύστημά σας. Ένα σημάδι ελέγχου δίπλα σε ένα εφέ υποδηλώνει ότι θα χρησιμοποιηθεί. Μια καλή προσέγγιση είναι να προσπαθήσετε να ξεκλειδώσετε μερικές ρυθμίσεις τη φορά, να δείτε πώς λειτουργεί το σύστημά σας και στη συνέχεια να αποφασίσετε αν πρέπει ή όχι να κάνετε περισσότερες προσαρμογές.

Η λίστα των αποτελεσμάτων είναι αρκετά απλή και πρέπει να είναι κατανοητή για τους περισσότερους χρήστες. Ορισμένα στοιχεία που θα πρέπει να θεωρήσετε αμέσως αποεπιλεγόμενα (με βάση τα Windows 10, αλλά άλλες εκδόσεις των Windows θα πρέπει να είναι παρόμοια) είναι η αποθήκευση της μικρογραφίας της γραμμής εργασιών, της εμφάνισης σκιών κάτω από τη μικρογραφία και της προβολής των σκιών κάτω από τα παράθυρα . Αυτό το τελευταίο στοιχείο μπορεί να είναι κάτι που θέλετε να κρατήσετε, καθώς χρειάζεται κάποιο να συνηθίσετε όταν αφαιρείτε το βλέμμα των σκιών από τα ανοιχτά παράθυρα.

Εάν αντιμετωπίζετε πραγματικά προβλήματα με την απόδοση, ωστόσο, εξετάστε το ενδεχόμενο να απαλλαγείτε από τα περισσότερα εφέ κίνησης, όπως Animate controls και στοιχεία μέσα στα παράθυρα . Εάν υπάρχουν επιδράσεις translucency μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ντάμπινγκ αυτών. Αλλά όπως είπαμε, πάρτε αργά. Αφαιρέστε μερικά εφέ κάθε φορά, δείτε πώς αντιδρά το σύστημά σας και πώς αντιδράτε σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο οπτικό σύστημα.

Ενημερώθηκε από τον Ian Paul.