Πώς να διαμορφώσετε μια κάρτα SD

Μια κάρτα SD είναι ένα μικρό ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης που χρησιμοποιείται από μια πληθώρα συσκευών αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των smartphones , των συσκευών παιχνιδιών, των βιντεοκάμερων, των φωτογραφικών μηχανών και ακόμη και των υπολογιστών μιας χρήσης όπως το Raspberry Pi .

Υπάρχουν τρία συνήθως χρησιμοποιούμενα μεγέθη κάρτας SD:

Τοποθετήστε την κάρτα SD στον υπολογιστή σας

SanDisk

Οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές έχουν υποδοχή κάρτας SD κάπου στο πλάι του υπολογιστή. Η υποδοχή είναι γενικά σχεδιασμένη να έχει το ίδιο μέγεθος με μια κανονική κάρτα SD και έτσι οι κάρτες micro και mini SD πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν προσαρμογέα κάρτας SD για να τις τοποθετήσετε στον υπολογιστή.

Είναι δυνατή η λήψη ενός προσαρμογέα κάρτας SD που δέχεται κάρτες Mini SD και με τη σειρά του έναν προσαρμογέα Mini SD που δέχεται κάρτες micro SD.

Εάν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει υποδοχή κάρτας SD, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή ανάγνωσης καρτών SD . Υπάρχουν εκατοντάδες από αυτά που διατίθενται στην αγορά και διατίθενται σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη.

Με μια συσκευή ανάγνωσης καρτών SD, απλά πρέπει να τοποθετήσετε την κάρτα SD στον αναγνώστη και, στη συνέχεια, να συνδέσετε το πρόγραμμα ανάγνωσης στη θύρα USB του υπολογιστή σας.

Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνετε μια κάρτα SD είναι ο ίδιος για αρκετά χρόνια και αυτές οι οδηγίες είναι για όλες τις εκδόσεις των Windows.

Ο ευκολότερος τρόπος να διαμορφώσετε μια κάρτα SD χρησιμοποιώντας τα Windows

Ο ευκολότερος τρόπος μορφοποίησης μιας κάρτας SD είναι ο εξής:

  1. Ανοίξτε τον Windows Explorer
  2. Βρείτε το γράμμα μονάδας δίσκου για την κάρτα SD
  3. Κάντε δεξί κλικ και όταν εμφανιστεί το μενού, κάντε κλικ στην επιλογή "Format"

Θα εμφανιστεί τώρα η οθόνη "Format".

Το σύστημα αρχείων έχει προεπιλεγεί ως "FAT32" το οποίο είναι καλό για μικρότερες κάρτες SD, αλλά για μεγαλύτερες κάρτες (64 gigabytes και άνω) θα πρέπει να επιλέξετε " exFAT ".

Μπορείτε να δώσετε στο φορμαρισμένο δίσκο ένα όνομα εισάγοντάς το στο "Label Volume".

Τέλος, κάντε κλικ στο κουμπί "Έναρξη".

Θα εμφανιστεί μια προειδοποίηση που θα σας ειδοποιεί ότι όλα τα δεδομένα στη μονάδα θα διαγραφούν.

Κάντε κλικ στο "OK" για να συνεχίσετε.

Σε αυτό το σημείο, η μονάδα δίσκου σας πρέπει να μορφοποιηθεί σωστά.

Πώς να διαμορφώσετε την εγγραφή προστατευμένων καρτών SD

Μερικές φορές, όταν προσπαθείτε να διαμορφώσετε μια κάρτα SD, θα λάβετε ένα σφάλμα λέγοντας ότι είναι προστατευμένο με εγγραφή.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι αν η μικρή καρτέλα έχει οριστεί στην ίδια την κάρτα SD. Αφαιρέστε την κάρτα SD από τον υπολογιστή (ή τη συσκευή ανάγνωσης καρτών SD).

Κοιτάξτε την άκρη και θα δείτε μια μικρή καρτέλα που μπορεί να μετακινηθεί πάνω και κάτω. Μετακινήστε την γλωττίδα στην αντίθετη θέση (π.χ. εάν είναι πάνω, μετακινήστε την προς τα κάτω και εάν είναι κάτω, μετακινήστε την προς τα πάνω).

Επανατοποθετήστε την κάρτα SD και προσπαθήστε να διαμορφώσετε ξανά την κάρτα SD.

Αν αυτό το βήμα αποτύχει ή δεν υπάρχει καρτέλα στην κάρτα SD ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

  1. Εάν χρησιμοποιείτε Windows 8 και άνω, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στο κουμπί έναρξης και να κάνετε κλικ στην επιλογή "Command Prompt (Admin)"
  2. Εάν χρησιμοποιείτε XP, Vista ή Windows 7 πατήστε το κουμπί εκκίνησης και κάντε δεξί κλικ στην επιλογή "Command Prompt" και επιλέξτε "Run as administrator". Μπορεί να χρειαστεί να περιηγηθείτε στα μενού για να βρείτε το εικονίδιο "Γραμμή εντολών".
  3. Πληκτρολογήστε δίσκο
  4. Δίσκος λίστας τύπων
  5. Θα εμφανιστεί μια λίστα με όλους τους διαθέσιμους δίσκους στον υπολογιστή σας. Σημειώστε τον αριθμό δίσκου που μοιάζει με το ίδιο μέγεθος με την κάρτα SD που διαμορφώνετε
  6. Τύπος δίσκου επιλογής n (όπου n είναι ο αριθμός του δίσκου για την κάρτα SD)
  7. Πληκτρολογήστε τα χαρακτηριστικά των δίσκων καθαρά ανάγνωση
  8. Πληκτρολογήστε καθαρό
  9. Πληκτρολογήστε exit για έξοδο από το δίσκο
  10. Διαμορφώστε ξανά την κάρτα SD χρησιμοποιώντας την Εξερεύνηση των Windows, όπως φαίνεται στο προηγούμενο βήμα

Σημειώστε ότι εάν υπάρχει μια φυσική καρτέλα στην κάρτα SD, τότε αυτό παρακάμπτει τις παραπάνω οδηγίες και πρέπει να τροποποιήσετε τη θέση της καρτέλας για να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε μόνο τη λειτουργία ανάγνωσης.

Στο βήμα 7 παραπάνω, οι "ιδιότητες δίσκου ξεκάθαρο readonly" αφαιρεί την προστασία εγγραφής. Για να ρυθμίσετε ξανά την προστασία εγγραφής στις ιδιότητες τύπου, ρυθμίστε το δίσκο ανάγνωση .

Πώς να αφαιρέσετε τα διαμερίσματα από μια κάρτα SD

Εάν έχετε εγκαταστήσει μια έκδοση του Linux στην κάρτα SD σας, επειδή για χρήση σε έναν υπολογιστή με ένα μόνο πίνακα, όπως ένα Raspberry PI, τότε μπορεί να έρθει ένα χρονικό σημείο όταν θέλετε να επαναχρησιμοποιήσετε αυτή την κάρτα SD για άλλες χρήσεις.

Όταν προσπαθείτε να διαμορφώσετε τη μονάδα, συνειδητοποιείτε ότι υπάρχουν μόνο μερικά megabyte διαθέσιμα. Οι πιθανότητες είναι ότι η κάρτα SD έχει διαχωριστεί έτσι ώστε η κάρτα SD να μπορέσει να εκκινηθεί σωστά στο Linux.

Εάν υποψιάζεστε ότι η κάρτα SD σας έχει διαχωριστεί, μπορείτε να ελέγξετε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Εάν χρησιμοποιείτε Windows 8 και άνω, κάντε δεξί κλικ στο κουμπί εκκίνησης και επιλέξτε "Διαχείριση δίσκων" από το μενού
  2. Εάν χρησιμοποιείτε Windows XP, Vista ή Windows 7, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και πληκτρολογήστε diskmgmt.msc στο πλαίσιο εκτέλεσης.
  3. Βρείτε τον αριθμό δίσκου για την κάρτα SD

Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε έναν αριθμό κατατμήσεων που έχουν αντιστοιχιστεί στην κάρτα SD σας. Αρκετά συχνά το πρώτο διαμέρισμα θα εμφανίζεται ως μη διανεμημένο, το δεύτερο θα είναι ένα μικρό διαμέρισμα (για παράδειγμα 2 megabyte) και το τρίτο θα είναι για το υπόλοιπο χώρο στο δίσκο.

Για να διαμορφώσετε την κάρτα SD έτσι ώστε να είναι ένα συνεχές διαμέρισμα ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Εάν χρησιμοποιείτε Windows 8 και άνω, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στο κουμπί έναρξης και να κάνετε κλικ στην επιλογή "Command Prompt (Admin)"
  2. Εάν χρησιμοποιείτε XP, Vista ή Windows 7 πατήστε το κουμπί εκκίνησης και κάντε δεξί κλικ στην επιλογή "Command Prompt" και επιλέξτε "Run as administrator". Μπορεί να χρειαστεί να περιηγηθείτε στα μενού για να βρείτε το εικονίδιο "Γραμμή εντολών".
  3. Πληκτρολογήστε δίσκο
  4. Δίσκος λίστας τύπων
  5. Βρείτε τον αριθμό δίσκου που ταιριάζει με την κάρτα SD σας (θα πρέπει να έχει το ίδιο μέγεθος)
  6. Πληκτρολογήστε δίσκο επιλογής n (όπου n είναι ο αριθμός δίσκου που αντιπροσωπεύει την κάρτα SD)
  7. Πληκτρολογήστε το διαμέρισμα της λίστας
  8. Πληκτρολογήστε το επιλεγμένο τμήμα 1
  9. Πληκτρολογήστε διαγραφή διαμερίσματος
  10. Επαναλάβετε τα βήματα 8 και 9 έως ότου δεν υπάρχουν πλέον διαμερίσματα (σημειώστε ότι θα είναι πάντα το διαμέρισμα 1 που διαγράφετε γιατί μόλις διαγράψετε το επόμενο, θα γίνει διαμέρισμα 1).
  11. Πληκτρολογήστε δημιουργία κύριας κατάτμησης
  12. Ανοίξτε την Εξερεύνηση των Windows και κάντε κλικ στη μονάδα που ταιριάζει με την κάρτα SD
  13. Ένα μήνυμα θα εμφανιστεί ως εξής: "Πρέπει να μορφοποιήσετε το δίσκο για να το χρησιμοποιήσετε". Κάντε κλικ στο κουμπί "Μορφοποίηση δίσκου"
  14. Θα εμφανιστεί το παράθυρο Κάρτα SD Format. Η χωρητικότητα πρέπει τώρα να δείχνει το μέγεθος ολόκληρης της μονάδας δίσκου.
  15. Επιλέξτε είτε FAT32 ή exFAT ανάλογα με το μέγεθος της κάρτας SD
  16. Καταχωρίστε μια ετικέτα τόμου
  17. Κάντε κλικ στο κουμπί "Έναρξη"
  18. Θα εμφανιστεί μια προειδοποίηση που θα δηλώνει ότι όλα τα δεδομένα θα διαγραφούν. Κάντε κλικ στο "OK".

Η κάρτα SD σας θα διαμορφωθεί τώρα.