Τι είναι ένα πληκτρολόγιο QWERTY;

Ο σχεδιασμός του πληκτρολογίου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος για περισσότερο από έναν αιώνα

Το QWERTY είναι το ακρωνύμιο που περιγράφει συνήθως τη σημερινή διάταξη πληκτρολογίου σε υπολογιστές αγγλικής γλώσσας. Η διάταξη QWERTY κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1874 από τον Christopher Sholes, έναν συντάκτη εφημερίδων και τον εφευρέτη της γραφομηχανής. Πώλησε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του την ίδια χρονιά στο Remington, το οποίο έκανε λίγες βελτιώσεις πριν παρουσιάσει το σχέδιο QWERTY στις γραφομηχανές της εταιρείας.

Σχετικά με το όνομα QWERTY

Το QWERTY προέρχεται από τα πρώτα έξι πλήκτρα από αριστερά προς τα δεξιά διαδοχικά στο αριστερό μέρος ενός τυπικού πληκτρολογίου ακριβώς κάτω από τα αριθμητικά πλήκτρα: QWERTY. Η διάταξη QWERTY σχεδιάστηκε για να εμποδίζει τους ανθρώπους να πληκτρολογούν συνηθισμένους συνδυασμούς γραμμάτων πολύ γρήγορα και έτσι να μπλοκάρουν τα διάφορα μεταλλικά πλήκτρα σε πρώιμες γραφομηχανές καθώς μετακινούνταν για να χτυπήσουν το χαρτί.

Το 1932, ο Αύγουστος Ντβόρζακ προσπάθησε να βελτιώσει την τυπική διαμόρφωση πληκτρολογίου QWERTY με αυτό που πίστευε ότι ήταν μια πιο αποδοτική διάταξη. Η νέα του διάταξη τοποθετούσε τα φωνηένια και τα πέντε συνηθέστερα συμφώνια στη μεσαία γραμμή, αλλά η διάταξη δεν είχε πιάσει και το QWERTY παραμένει το πρότυπο.

Αλλαγές στο σχεδιασμό πληκτρολογίου

Αν και σπάνια βλέπετε μια γραφομηχανή, η διάταξη πληκτρολογίου QWERTY παραμένει σε ευρεία χρήση. Η ψηφιακή εποχή έχει κάνει μερικές προσθήκες στη διάταξη, όπως ένα πλήκτρο διαφυγής (ESC), πλήκτρα λειτουργιών και πλήκτρα βέλους, αλλά το κύριο τμήμα του πληκτρολογίου παραμένει αμετάβλητο. Μπορείτε να δείτε τη διαμόρφωση πληκτρολογίου QWERTY σε σχεδόν κάθε πληκτρολόγιο υπολογιστή στις Η.Π.Α. και σε κινητές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των smartphones και των tablet που περιλαμβάνουν ένα εικονικό πληκτρολόγιο.