Τι είναι η Πολλαπλή Πρόσβαση Κώδικα (CDMA);

Το CDMA, το οποίο αντιπροσωπεύει το Code Division Multiple Access , είναι μια ανταγωνιστική τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας στο GSM , το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρότυπο κινητού τηλεφώνου παγκοσμίως .

Έχετε ακούσει πιθανώς αυτά τα ακρωνύμια όταν σας λένε ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο τηλέφωνο στο κινητό σας δίκτυο επειδή χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες που δεν είναι συμβατές μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα τηλέφωνο AT & T που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δίκτυο της Verizon για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Το πρότυπο CDMA σχεδιάστηκε αρχικά από την Qualcomm στις ΗΠΑ και χρησιμοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ και σε τμήματα της Ασίας από άλλους φορείς.

Ποια δίκτυα είναι CDMA;

Από τα πέντε πιο δημοφιλή κινητά δίκτυα, εδώ είναι μια κατανομή των οποίων είναι CDMA και GSM:

CDMA:

GSM:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CDMA

Το CDMA χρησιμοποιεί μια τεχνική "εξάπλωσης φάσματος", όπου η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια εξαπλώνεται για να επιτρέψει ένα σήμα με ευρύτερο εύρος ζώνης . Αυτό επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους σε πολλά κινητά τηλέφωνα να "πολυπλέκονται" στο ίδιο κανάλι για να μοιραστούν ένα εύρος ζώνης συχνοτήτων.

Με την τεχνολογία CDMA, τα πακέτα δεδομένων και φωνής διαχωρίζονται χρησιμοποιώντας κωδικούς και στη συνέχεια μεταδίδονται με ευρεία κλίμακα συχνοτήτων. Δεδομένου ότι συχνά διατίθεται περισσότερος χώρος για δεδομένα με CDMA, το πρότυπο αυτό έγινε ελκυστικό για τη χρήση κινητού Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας 3G .

CDMA vs GSM

Οι περισσότεροι χρήστες πιθανώς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το ποιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας επιλέγουν όσον αφορά την τεχνολογία που είναι καλύτερη. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές που θα δούμε εδώ.

Κάλυψη

Ενώ το CDMA και το GSM ανταγωνίζονται από την άποψη της ταχύτητας του υψηλότερου εύρους ζώνης, το GSM έχει πληρέστερη παγκόσμια κάλυψη λόγω συμβάσεων περιαγωγής και διεθνούς περιαγωγής.

Η τεχνολογία GSM τείνει να καλύπτει τις αγροτικές περιοχές στις ΗΠΑ πληρέστερα από το CDMA. Με την πάροδο του χρόνου, το CDMA κέρδισε σε λιγότερο προηγμένη τεχνολογία TDMA ( Time Division Multiple Access ), η οποία ενσωματώθηκε σε πιο προηγμένο GSM.

Συμβατότητα συσκευών και κάρτες SIM

Είναι πραγματικά εύκολο να ανταλλάξετε τηλέφωνα σε ένα δίκτυο GSM έναντι CDMA. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τηλέφωνα GSM χρησιμοποιούν αφαιρούμενες κάρτες SIM για να αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με το χρήστη στο δίκτυο GSM, ενώ τα τηλέφωνα CDMA δεν έχουν. Αντίθετα, τα δίκτυα CDMA χρησιμοποιούν πληροφορίες στην πλευρά του διακομιστή του μεταφορέα για να επαληθεύσουν τον ίδιο τύπο δεδομένων που έχουν αποθηκευτεί τα τηλέφωνα GSM στις κάρτες SIM τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάρτες SIM σε δίκτυα GSM είναι εναλλάξιμες. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε στο δίκτυο AT & T και συνεπώς έχετε μια κάρτα SIM AT & T στο τηλέφωνό σας, μπορείτε να την αφαιρέσετε και να την τοποθετήσετε σε ένα άλλο τηλέφωνο GSM, όπως ένα τηλέφωνο T-Mobile, για να μεταφέρετε όλες τις πληροφορίες εγγραφής σας , συμπεριλαμβανομένου του αριθμού τηλεφώνου σας.

Αυτό που πραγματικά κάνει αυτό είναι ότι σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τηλέφωνο T-Mobile στο δίκτυο AT & T.

Μια τέτοια εύκολη μετάβαση απλά δεν είναι δυνατή με τα περισσότερα τηλέφωνα CDMA, ακόμα κι αν έχουν αφαιρούμενες κάρτες SIM. Αντ 'αυτού, συνήθως χρειάζεστε την άδεια του μεταφορέα σας για να πραγματοποιήσετε μια τέτοια εναλλαγή.

Δεδομένου ότι τα ασύρματα δίκτυα GSM και το CDMA δεν είναι συμβατά μεταξύ τους, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τηλέφωνο Sprint σε ένα δίκτυο T-Mobile ή ένα τηλέφωνο Verizon Wireless με AT & T. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο συνδυασμό συσκευής και φορέα που μπορείτε να κάνετε από τη λίστα CDMA και GSM από πάνω.

Συμβουλή: Τα τηλέφωνα CDMA που χρησιμοποιούν κάρτες SIM το κάνουν είτε επειδή το απαιτεί το πρότυπο LTE είτε επειδή το τηλέφωνο διαθέτει υποδοχή SIM για να δέχεται ξένα δίκτυα GSM. Αυτοί οι μεταφορείς, ωστόσο, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τεχνολογία CDMA για την αποθήκευση πληροφοριών συνδρομητών.

Ταυτόχρονη χρήση φωνής και δεδομένων

Τα περισσότερα δίκτυα CDMA δεν επιτρέπουν ταυτόχρονα τη μετάδοση φωνής και δεδομένων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να πάρετε βομβαρδισμένα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλες ειδοποιήσεις στο διαδίκτυο όταν τερματίσετε μια κλήση από ένα δίκτυο CDMA όπως η Verizon. Τα δεδομένα είναι βασικά σε παύση ενώ βρίσκεστε σε τηλεφωνική κλήση.

Ωστόσο, θα παρατηρήσετε ότι ένα τέτοιο σενάριο λειτουργεί καλά όταν βρίσκεστε σε τηλεφωνική κλήση εντός εύρους δικτύου Wi-Fi, επειδή το wifi, εξ ορισμού, δεν χρησιμοποιεί το δίκτυο του μεταφορέα.