Τα βασικά της ανατομίας τύπου

Η ανατομία της γραμματοσειράς αναφέρεται στις μεμονωμένες λειτουργίες συγκεκριμένων χαρακτήρων σε μια γραμματοσειρά. Ορισμένες λειτουργίες είναι κοινές στους περισσότερους χαρακτήρες και μερικές ισχύουν μόνο με έναν ή δύο χαρακτήρες σε μια γραμματοσειρά.

Η εκμάθηση σχετικά με τις σειρφές, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα μετρητά και άλλα μέρη που συνθέτουν τα γράμματα σε ένα τυπογραφικό γράμμα δεν ενδιαφέρει μόνο τους φανατικούς της γραμματοσειράς και τους σχεδιαστές τύπου. Το σχήμα και το μέγεθος ορισμένων στοιχείων είναι συνήθως συνεπείς σε κάθε δεδομένη γραμματοσειρά και μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε και να κατηγοριοποιήσετε τις γραμματοσειρές.

Παρόλο που οι περισσότεροι χρήστες γραμματοσειρών δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ενός κορμού και ενός ράμφους ή μιας ουράς και ενός ποδιού, υπάρχουν ορισμένοι όροι που πρέπει να γνωρίζουν οι περισσότεροι σχεδιαστές.

Πινελιές

Σκεφτείτε τα εγκεφαλικά επεισόδια που κάνετε με ένα στυλό κατά την εκτύπωση επιστολών και θα έχετε μια ιδέα ποια είναι η ευρεία έννοια του εγκεφαλικού επεισοδίου για μια γραμματοσειρά . Οι περισσότερες μορφές επιστολών αποτελούνται από πολλούς συγκεκριμένους τύπους κτυπήματος:

Ανεβαίνοντας και Κάτω

Ένας ανελκυστήρας είναι μια κατακόρυφη διαδρομή με πεζά γράμματα υψηλότερα από το ύψος x του χαρακτήρα. Στον όρο "x-ύψος", το πάνω μέρος του h είναι ψηλότερο από το κύριο σώμα των πεζών γραμμάτων, έτσι ώστε ένα μέρος του γράμματος να είναι ανελκυστήρας.

Οι καταγεγραμμένοι είναι μέρη ενός γράμματος που εκτείνονται κάτω από την αόρατη βασική γραμμή - την ουρά σε πεζά y ή g , για παράδειγμα.

Το ύψος των ανερχόμενων και κατιόντων ποικίλλει μεταξύ των γραμματοσειρών. Οι ανυψωτές και οι κατακόρυφοι επηρεάζουν άμεσα την ποσότητα του απαιτούμενου οδηγού , που είναι ο κατακόρυφος χώρος μεταξύ των γραμμών τύπου, που μετράται από τη γραμμή βάσης μιας γραμμής τύπου στη γραμμή βάσης της επόμενης γραμμής.

Βασική γραμμή

Η γραμμή βάσης είναι μια αόρατη γραμμή που κάθε χαρακτήρας κάθεται. Ο χαρακτήρας μπορεί να έχει έναν απογυμνωτή που πηγαίνει κάτω από τη γραμμή βάσης.

x-Ύψος

Το ύψος x μιας γραμματοσειράς είναι το κανονικό ύψος των πεζών γραμμάτων. Στις περισσότερες γραμματοσειρές, τα γράμματα o, a, i, s, e, m και άλλα πεζά γράμματα έχουν το ίδιο ύψος. Αυτό ονομάζεται x-ύψος και είναι μια μέτρηση που ποικίλλει μεταξύ των γραμματοσειρών.

Σερίφες

Τα Serifs είναι μικρά διακοσμητικά εγκεφαλικά επεισόδια που βρίσκονται συνήθως στις κύριες κατακόρυφες κινήσεις. Οι Serifs βελτιώνουν την αναγνωσιμότητα μιας γραμματοσειράς όταν εμφανίζεται ως ένα μπλοκ κειμένου. Πιθανώς το πιο γνωστό χαρακτηριστικό των γραμματοσειρών, οι serifs έρχονται σε διάφορες κατασκευές, όπως:

Οι Serifs διαφέρουν τόσο πολύ όσο οι χαρακτήρες που κοσμούν. Οι ταξινομήσεις περιλαμβάνουν:

Δεν έχει κάθε γραμματοσειρά serifs. Οι γραμματοσειρές αυτές ονομάζονται γραμματοσειρές sans serif. Το τέλος ενός εγκεφαλικού επεισοδίου που δεν έχει serif ονομάζεται τερματικό .