Γράμματα Ανατομία Βασικά

Η τυπογραφία χρησιμοποιεί ένα πρότυπο σύνολο όρων για να περιγράψει τα έντυπα επιστολών

Στη τυπογραφία χρησιμοποιείται ένα τυπικό σύνολο όρων για την περιγραφή των τμημάτων ενός χαρακτήρα. Αυτοί οι όροι και τα τμήματα των γραμμάτων που αντιπροσωπεύουν συχνά αναφέρονται ως "ανατομία επιστολών" ή " ανατομία τύπου ." Διαγράφοντας τα γράμματα σε μέρη, ένας σχεδιαστής μπορεί να καταλάβει καλύτερα πώς δημιουργείται και τροποποιείται ο τύπος και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά.

Βασική γραμμή

Neal Warren / Getty Images

Η βασική γραμμή είναι η αόρατη γραμμή στην οποία κάθονται οι χαρακτήρες. Ενώ η γραμμή βάσης μπορεί να διαφέρει από την γραμματοσειρά στην γραμματοσειρά, είναι συνεπής μέσα σε μια γραμματοσειρά. Τα στρογγυλά γράμματα, όπως το "e", μπορούν να εκτείνονται ελαφρώς κάτω από τη γραμμή βάσης. Οι καταγεγραμμένοι γράφοι, όπως η ουρά σε ένα "y", εκτείνονται κάτω από τη γραμμή βάσης.

Μέση γραμμή

Η μέση γραμμή, που ονομάζεται επίσης μέση γραμμή, πέφτει στην κορυφή πολλών πεζών γραμμάτων, όπως "e", "g" και "y". Είναι επίσης όπου φτάνει η καμπύλη των γραμμάτων όπως το "h".

X-Ύψος

Το ύψος x είναι η απόσταση μεταξύ της μέσης γραμμής και της γραμμής βάσης. Αναφέρεται ως το ύψος x επειδή είναι το ύψος ενός πεζού "x". Αυτό το ύψος ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των γραμματοσειρών.

Καπάκι ύψους

Το ύψος του καπακιού είναι η απόσταση από τη γραμμή βάσης μέχρι την κεφαλή με κεφαλαία γράμματα όπως "H" και "J."

Ascender

Το τμήμα ενός χαρακτήρα που εκτείνεται πάνω από τη μέση γραμμή είναι γνωστό ως ανελκυστήρας. Αυτό είναι το ίδιο με την επέκταση πάνω από το ύψος x.

Descender

Το τμήμα ενός χαρακτήρα που εκτείνεται κάτω από τη γραμμή βάσης είναι γνωστό ως descender, όπως το κάτω κτύπημα ενός "y".

Σερίφες

Οι γραμματοσειρές χωρίζονται συχνά σε serif και sans serif . Οι γραμματοσειρές Serif διακρίνονται από τις επιπλέον μικρές διαδρομές στα άκρα των χαρακτήρων. Αυτά τα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια καλούνται serifs.

Στέλεχος

Η κατακόρυφη γραμμή μιας ανώτερης θήκης "Β" και η πρωτεύουσα διαγώνιος γραμμή ενός "V" είναι γνωστά ως μίσχοι. Ένα στέλεχος είναι συχνά το κύριο "σώμα" μιας επιστολής.

Μπαρ

Οι οριζόντιες γραμμές μιας ανώτερης θήκης "Ε" είναι γνωστές ως ράβδοι. Οι ράβδοι είναι οριζόντιες ή διαγώνιες γραμμές μιας επιστολής, γνωστές και ως όπλα. Είναι ανοικτά σε τουλάχιστον μία πλευρά.

γαβάθα

Μια ανοιχτή ή κλειστή κυκλική γραμμή που δημιουργεί έναν εσωτερικό χώρο, όπως βρίσκεται στην κάτω περίπτωση "e" και "b", ονομάζεται μπολ.

Μετρητής

Ο μετρητής είναι ο κενός χώρος μέσα σε ένα μπολ.

Πόδι

Η κατώτατη διαδρομή ενός γράμματος, όπως η βάση μιας "L" ή της διαγώνιας διαδρομής ενός "K" αναφέρεται ως πόδι.

Ωμος

Η καμπύλη στην αρχή ενός ποδιού ενός χαρακτήρα, όπως σε μια μικρή περίπτωση "m."